fbpx

Wat is het FODMAP dieet?

Fodmap dieet: Het FODMAP dieet is een dieet dat diëtisten bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gebruiken. Het is geen afval dieet maar een methode om erachter te komen welke stoffen mogelijk klachten veroorzaken.

FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af. Dit heet fermenteren. Hierbij kan gas vrijkomen waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig voor FODMAP’s.

FODMAP is een afkorting voor:

  • Fermenteerbare
  • Oligosachariden
  • Disachariden (lactose)
  • Monosachariden (fructose)
  • And
  • Polyolen (suikeralcoholen)

Bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet vermijd je (tijdelijk) de FODMAP-koolhydraten zoveel mogelijk. De nadruk bij dit dieet ligt dus op het grotendeels verwijderen van bepaalde soorten koolhydraten uit het eetpatroon. Een kleine hoeveelheid FODMAPs in de voeding is niet erg, omdat dit in de praktijk geen klachten veroorzaakt. Tijdens het FODMAP-dieet laat je bepaalde FODMAP’s tijdelijk weg. Na het zogenoemde eliminatie-dieet van minimaal 6 weken bouw je de verschillende koolhydraten weer langzaam op. Zo kun je de oorzaak van de klachten achterhalen. Om te beoordelen of het dieet werkt is het van belang dat het dieet strikt gevolgd wordt.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 30/12/2017
Laatst bijgewerkt: 06/05/2022

Auteur: Vincent Huisman

Vanuit passie, ervaring en continue studie ondersteun ik ondernemers in de fitness branche met zakelijke aspecten zoals online marketing en sales. Ik heb een bovengemiddelde interesse in wetenschap, fitness en voeding en ik ben een gecertificeerde Personal Trainer.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>