fbpx

Wat betekent energiebalans?

Energiebalans: De energie (Kcal) geconsumeerd uit eten en drinken vergeleken met de energie verbruikt door stofwisseling (metabolisme) en fysieke activiteiten. Je lichaamsgewicht wordt gereguleerd door de energiebalans: de relatie tussen calorische inname en het verbruik.

Het blijkt uit onderzoek na onderzoek consistent de grootste factor en wordt ondersteund door de (natuur)wetten van thermodynamica. Bij een structureel overschot aan calorieën zul je aankomen, eet je minder dan je lichaam verbruikt dan val je af.

Je kunt energie niet uit het niets produceren, dit is een fundamenteel feit waar de alle gewichtsverlies programma’s aan moeten voldoen. Hoe je dit praktisch kunt doen en psychologisch kunt volhouden is wat complexer, maar het blijft een keihard feit. Zij verbieden bepaald eten wat als gevolg zorgt voor calorierestrictie. Veel diëten hebben dus wel effect mits je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt.

Daarnaast blijkt dat mensen alleen hun voedingspatroon op lange termijn kunnen volhouden als deze rekening houdt met hun voorkeur. Sommige diëten pakken het gedrag aan dat hiervoor zorgt, verpakken het in marketing of spelen in op het feit dat het lastig is voor mensen om bij te houden hoeveel calorieën ze daadwerkelijk binnenkrijgen.

Als we dit toepassen op het menselijk organisme, kunnen we concluderen dat, wanneer we meer calorieën consumeren dan we gebruiken, de extra energie niet simpelweg kan verdampen in het niets. Het moet ergens opgeslagen worden. Dat is waar je vetcellen voor zijn: een opslagplaats voor een teveel aan energie.

Als we minder energie consumeren dan ons lichaam nodig heeft, dan zullen we iets uit deze opgeslagen energie nemen. Idealiter zouden dat vetcellen zijn, maar als ons dieet, training en herstel slecht zijn, zal ons lichaam voornamelijk spier gebruiken. In dit artikel kun je alles lezen over de energiebalans.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 30/12/2017
Laatst bijgewerkt: 21/11/2019

Auteur: Vincent Huisman

Vanuit passie, ervaring en continue studie ondersteun ik ondernemers in de fitness branche met zakelijke aspecten zoals online marketing en sales. Ik heb een bovengemiddelde interesse in wetenschap, fitness en voeding en ik ben een gecertificeerde Personal Trainer.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>