Online vetpercentage checker: snelle en nauwkeurige online calculator
Wil jij je hoeveelheid vetmassa uitrekenen? Wij hebben twee calculatoren voor je die je percentage lichaamsvet kunnen berekenen.
Eén is gebaseerd op je BMI en is alleen geschikt voor mensen die niet aan krachttraining doen. De ander is gebaseerd op omtrekmetingen.
De meest betrouwbare methode voor het berekenen van je vetpercentage is het 4 compartimenten model. Hierbij meet je botmassa, vetmassa, eiwitinhoud en vochtinhoud met verschillende speciale apparaten. Deze waarden worden dan gecombineerd in een formule.
Dit is natuurlijk niet even betrouwbaar te benaderen met simpele omtrekmetingen of alleen je gewicht en lengte.
Beide vetpercentage calculatoren geven dus schattingen. Ze vertellen je niks over wat er daadwerkelijk aan je binnenkant zit. Dat wil niet zeggen dat ze niet bruikbaar zijn. Voor het bijhouden van de trend (toename of afname) zijn ze prima.
Bereken je vetpercentage met je BMI
Deze calculator is niet geschikt voor mensen die aan krachttraining doen.
Je BMI vertelt je slechts hoe zwaar je bent ten opzichte van je lengte.
Voor ongetrainde personen gaat de BMI vetpercentage calculator uit van een bepaalde hoeveelheid vetvrije massa. Een bepaald gemiddelde. Hiermee kun je in combinatie met je geslacht en je leeftijd met behulp van BMI, je lichaamsvetpercentage berekenen.
Doe je aan krachttraining? Dan heb je meer vetvrije massa. Deze BMI vetpercentage calculator gebaseerd op de Deurenberg formule zou daarmee je hoeveelheid lichaamsvet flink kunnen overschatten.
De calculator neemt ook mee dat het vetpercentage van vrouwen gemiddeld 10,8% hoger ligt dan bij mannen, bij dezelfde “mate van slankheid”. Dus een man met 10% vet zal ongeveer net zo slank lijken als een vrouw met 20,8% vet.
Vetpercentage uitrekenen met de Hogdon Beckett formule
Vetpercentage calculator voor omtrekmetingen
De formule van Hogdon Beckett, ook wel bekend als de Navy seal methode, maakt gebruik van je lengte en omtrekmetingen. Voor mannen omtrekmetingen van de nek en buik en voor vrouwen daarbij ook nog de heupomtrek. De formule berekent het vetpercentage dus verschillend voor mannen en vrouwen.
Deze formule is ooit opgesteld op basis van een bepaalde groep mensen waarvan de vetpercentages met een andere methode gemeten zijn. De Hogdon Beckett formule is op die referentiewaarden gebaseerd.
Het probleem is alleen dat die groep mensen niet met het meest betrouwbare 4-compartimenten model gemeten zijn, maar met een veel minder nauwkeurige methode geschat zijn. Dit geeft dus een schatting op basis van een schatting: een dubbele foutgevoeligheid.
Daarbij komt ook nog dat je buikomtrek nogal kan afwijken. Door hoeveel je hebt gegeten of gedronken, lucht, of bij vrouwen tijdens de menstruatie bijvoorbeeld.
Meet je buikomtrek dus altijd in de ochtend, na toiletbezoek en voor het ontbijt. Adem uit en ontspan en meet altijd op dezelfde plek. Vrouwen in de taille, mannen op navelhoogte.
Ook hier geldt dat het voor het bijhouden van de trend (afname of toename) een tool kan zijn.
Wanneer is je vetmassa uitrekenen zinvol?
Waarom wil je je vetpercentage uitrekenen? Wil je weten of je een gezond vetpercentage hebt? Een schatting geeft slechts een aanwijzing hiervan. Jouw vetverdeling kan bijvoorbeeld totaal verschillen van iemand van hetzelfde geslacht met dezelfde lengte met hetzelfde vetpercentage.
Je buikomtrek zelf geeft al een goede inzage in hoeveel buikvet je hebt. Je buikomtrek zegt dus al heel veel over je gezondheid.
Wil je je vetpercentage weten om te vergelijken met bijvoorbeeld een atleet? Ook dan geldt: Persoon A kan er op hetzelfde vetpercentage totaal anders uitzien dan persoon B. Dus een los percentage zegt niet zoveel.
Wil je weten of je afgevallen bent? Dan kun je ook zelf eenvoudige huidplooimetingen bijhouden. Niet om een vetpercentage mee te berekenen, maar om te zien of ze afnemen of niet. Al dan niet in combinatie met het bijhouden van je gewicht.
Veel vetpercentage meetmethodes zijn helemaal niet zo nauwkeurig als ze doen voorkomen. Toch kan zo’n getalletje heel wat impact hebben op je zelfbeeld. Is dat terecht? Is dat het waard?
Lees ook #Screwthescale: hoe laat je de weegschaal niet jouw doel en gevoel bepalen?
Bedenk waarom je je percentage lichaamsvet wilt weten en wat het je nu echt zegt. Voor veel doelen zijn er namelijk betere en betrouwbare methodes die je evenveel of zelfs meer kunnen zeggen. Bovendien kun je doordat je zelf metingen simpel kunt bijhouden al vrij makkelijk een trend ontdekken en bijsturen.