fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Goblet squat: uitleg & tips met video
goblet squat

Goblet squat: uitleg & tips met video

Op zoek naar een goede oefening voor je benen en billen zonder dat je een squat rack nodig hebt? Probeer dan de goblet squat! In dit artikel behandelen we de goblet squat van a tot z, inclusief de juiste techniek en de voordelen die deze oefening met zich meebrengt.

Of je nu een doorgewinterde fitnessfanaat bent of net begint met trainen, lees verder om te ontdekken waarom de goblet squat een waardevolle toevoeging kan zijn aan jouw trainingsprogramma.

Wat is de goblet squat?

De goblet squat is een squat variant waarbij het gewicht niet in je nek ligt, maar dicht bij je borst wordt vastgehouden. Net als andere squat varianten train je er je vooral je benen en billen mee. 

goblet squat

Je kunt de goblet squat uitvoeren met zowel een dumbbell als een kettlebell. Experimenteer met beide soorten gewichten en kies vervolgens de variant die het beste aanvoelt.

Goblet squat: juiste uitvoering

Dumbbell goblet squat

Kettlebell goblet squat

Zo voer je de goblet squat uit

 1. Pak een dumbbell/kettlebell vast met het uiteinde in je handpalmen.
 2. Plaats je voeten op schouderbreedte.
 3. Houd de dumbbell/kettlebell voor je tegen je borst, met gebogen armen.
 4. Zorg voor een lichte knik in je knieën.
 5. Zet je brace aan.
 6. Zak gecontroleerd naar beneden, terwijl je het gewicht hoog houdt:
  • Duw je knieën naar voren, in lijn met je tenen.
  • ‘Plaats je billen tussen je hakken’.
 7. Duw de grond weg met je voeten, alsof je een leg press uitvoert.
 8. Reset bovenin volledig, voor de volgende herhaling.

Goblet squat: 4 voordelen

1. Geschikt voor beginners

De goblet squat is over het algemeen eenvoudiger qua techniek en kan toegankelijker zijn voor beginners. De gewone back squat vereist meer technische vaardigheid.

2. Zet je core gegarandeerd in vuur en vlam

De goblet squat is een squat variant waarbij je het gewicht dicht bij je borst houdt. Hierdoor moet je core extra hard werken om stabiel te blijven. 

Lees ook: Zijn squats goed voor je buik?

3. Geen goede schoudermobiliteit nodig

De goblet squat is een goed alternatief als je door een beperkte flexibiliteit in je schoudergewricht moeite hebt om tijdens back squats de stang vast te houden.

4. Minimale apparatuur

De goblet squat vereist minimale apparatuur. Je hebt alleen een kettlebell of een dumbbell nodig, waardoor het geschikt is voor mensen die thuis willen trainen.

goblet squat

Goblet squat: voorkom deze 3 veelgemaakte fouten

Deze 3 fouten zie je in de praktijk het meest gemaakt worden bij de goblet squat.

1. Je houdt het gewicht te ver van je lichaam

Het is moeilijker om in evenwicht te blijven en je kunt minder gewicht tillen als je het gewicht ver van je lichaam houdt. Houd het gewicht dicht bij je borst met je ellebogen volledig gebogen.

2. Je hebt geen goede brace

Als je niet goed bracet, kun minder gewicht squatten en boek je dus minder progressie. Voor een goede brace moet je ribbenkast uitgelijnd zijn met je bekken.

3. Je traint je ego

De goblet squat is geen oefening voor zware gewichten. Het doel is niet het verplaatsen van zoveel mogelijk gewicht. Laat je ego aan de kant liggen en stop als je de perfecte techniek niet meer kunt volhouden. 

Conclusie

De goblet squat is een prima squat variant als je eens wat anders wilt dan de gewone back squat. Je traint er niet alleen je benen en billen mee, maar ook je core wordt flink aan het werk gezet. Andere voordelen zijn dat de oefening bij uitstek geschikt is voor beginners, je geen goede schoudermobiliteit nodig hebt en minimale apparatuur vereist. 

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 29/10/2023
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Reinier de Wit

Reinier de Wit is sportdiëtist, schrijver en personal trainer. Hij is een belangrijke kracht voor de Henselmans PT Cursus. Hij is vroeger jarenlang gebrainwasht geweest door de fitnessindustrie en wil voorkomen dat jij tegen dezelfde frustraties aanloopt.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>