fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Sporten zonder ontbijt: is trainen op een lege maag verstandig?
trainen op lege maag

Sporten zonder ontbijt: is trainen op een lege maag verstandig?

Bodybuilders, filmsterren en modellen doen het nog steeds: sporten zonder ontbijt. Het zou je vetcellen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Krijg je inderdaad sneller een sixpack als je traint op een lege maag? En is het überhaupt verstandig om te sporten op nuchtere maag als je traint voor spiergroei?

nuchter sporten

Verlies je meer lichaamsvet door te sporten zonder ontbijt?

Het klinkt leuk in theorie: je glycogeenvoorraad (koolhydraatvoorraad) is op z’n laagst als je wakker wordt, omdat je de hele nacht niets hebt binnen gekregen. Ga je direct sporten, dan dwing je je lichaam om energie uit je vetreserves te halen. Klopt helemaal. Toch hoef je niet gelijk je wekker om 6.00 uur te zetten.

Het maakt niet uit of je sport zonder je ontbijt of na je ontbijt. Als je op een dag evenveel energie verbruikt werken beide even goed [2, 3]. Voor vetverlies maakt het dus niet uit of je je nu om 6.00 uur ‘s ochtends in het zweet werkt of om 22.00 uur ‘s avonds.

Als je wilt afvallen, zorg er dan voor dat je minder calorieën eet dan je op een dag nodig hebt. Dan zal je lichaam moeten beginnen om energie uit je vetreserves te halen.

Lees ook: Wat is metabolisme & wat is energiebalans?

trainen op nuchtere maag

Zorgt nuchter sporten voor minder spiergroei?

Voor vetverlies maakt het dus niet uit of je sport zonder eten. Maar hoe zit dat met krachttraining zonder ontbijt? Gooi je je eigen glazen in als je traint op nuchtere maag?

Daar lijkt het wel op, blijkt uit onderzoek. Krachttraining stimuleert zowel spieropbouw als spierafbraak. Wanneer je traint op een lege maag, verlies je meer spieren dan dat je er opbouwt. Dit betekent dat je minder spieren krijgt.

Je spieren groeien als er meer spieren worden opgebouwd dan afgebroken. Logisch toch? Naast opbouwen is het dus belangrijk om ook te voorkomen dat je spieren afbreken. Dit kan je doen door te eten voordat je gaat trainen, vooral eiwitten. Dan kan je lichaam de eiwitten gebruiken om de afgebroken spieren op te bouwen.

Lees ook: Eiwitten voor je spieren en krachttraining

sporten zonder eten

Conclusie: wat moet je doen?

Sporten zonder eten zorgt niet voor meer vetverlies dan sporten na een maaltijd. Het beste tijdstip om te sporten is het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Krachttraining zonder ontbijt wil je het liefst vermijden, omdat er dan meer spierafbraak plaatsvindt dan spieropbouw.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 07/02/2023
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Reinier de Wit

Reinier de Wit is sportdiëtist, schrijver en personal trainer. Hij is een belangrijke kracht voor de Henselmans PT Cursus. Hij is vroeger jarenlang gebrainwasht geweest door de fitnessindustrie en wil voorkomen dat jij tegen dezelfde frustraties aanloopt.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>