fbpx
 • Home
 • Blog
 • Top personal training opleidingen: welke is de beste keuze?
De beste personal trainer opleiding

Top personal training opleidingen: welke is de beste keuze?

Zoek je de beste personal training opleiding? Vergelijk alle Personal Training opleidingen hier.Lijkt elke personal trainer cursus in jouw ogen op elkaar? In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt om je te helpen bij het vinden van een opleiding die bij jou past.

Je kunt je keuze vanuit verschillende hoeken bekijken.

 • Praktisch: Kijk naar prijs, locatie, duur, opleidingsniveau, studiebelasting en of dat past bij jouw situatie.
 • Online vs. offline: Wil je online studeren of veel in de praktijk leren?
 • Werkveld: Wil je je eigen studio beginnen, freelancen of wil je in loondienst? 1-op-1 training, online coaching of small group training geven?
 • Interesse: Welke onderwerpen interesseren jou en welke vaardigheden wil je leren?
 • Doelgroep: Wie wil je trainen? Wil je een brede doelgroep of heel specifiek? (Specifieke doelgroepen: zwangere vrouwen, senioren, sportspecifieke ondersteuning, mensen met leefstijlziektes, powerlifting, bodybuilding, etc.)

personal trainer opleiding

Wat is voor jou belangrijk? Droom je van je eigen PT-studio of te starten als zzp’er? Zoek dan opleidingen die aandacht geven aan business en marketing. Heb je een bedrijf op het oog waarvoor je wilt werken? Doe dan navraag naar hun vereisten. In zo’n geval kan er bijvoorbeeld een bepaalde opleiding of (branche)diploma nodig zijn.

Wil je gelijk diep in de stof duiken of wil je je wat breder oriënteren en je daarna nog specialiseren?

Wil je je focussen op krachttraining, of ook conditie- of padstrainingen kunnen geven? Wil je je focussen op het trainingsgedeelte of wil je mensen ook in hun voeding en gedrag kunnen begeleiden?

Allemaal dingen om over na te denken.

Personal trainer certificaat

Personal trainer is geen beschermde titel. Je hebt geen certificaat nodig om jezelf een personal trainer te noemen.

Sommige bedrijven vereisen een personal training certificaat, maar zeker niet allemaal. Soms is het nodig dat je ook nog een interne opleiding volgt bij het bedrijf zelf. Heb je een bepaalde werkplek in gedachten? Vraag dan na welke eisen zij hebben.

Er zijn ook bedrijven die vooral kijken naar je ervaring, ambitie, reputatie en skills. De meeste klanten kijken ook niet naar welk certificaat je hebt. Je uitstraling, communicatie en reputatie zegt hen meer dan een papiertje.

Er zijn verschillende niveaus van certificering. Er zijn certificaten op mbo-niveau 3, mbo-niveau 4 en op hbo-niveau.

 • Mbo-niveau 3: Je kunt basis individuele begeleiding geven aan klanten. Je hebt basiskennis over anatomie, inspanningsfysiologie, trainingsleer en blessurepreventie. Je beschikt over praktische vaardigheden in klantbegeleiding en lesgeven. Ook kun je small group trainingen geven.
 • Mbo-niveau 4: Je kunt klanten individueel begeleiden en persoonlijke programma’s ontwerpen die afgestemd zijn op hun beginsituatie. Je beschikt over diepgaande kennis op het gebied van anatomie, inspanningsfysiologie, trainingsleer en blessurepreventie. Je weet ook hoe je gedragsverandering moet begeleiden en je bent in staat om andere trainers van niveau 2 en 3 aan te sturen.
 • Hbo: Je kunt de beginsituatie van je klant nauwkeurig in kaart brengen met verschillende analyses. Je hebt goed onderbouwde kennis over training, fysiologie of biochemie, voeding en gedragsverandering. Je kunt de training voor je klant optimaliseren voor het beste resultaat.

EREPS personal trainer opleidingen

EREPS is een register voor fitnessprofessionals van Europe Active. EREPS staat voor European Register of Exercise Professionals. Het is een platform om gecertificeerde opleidingen, instructeurs en trainers te vinden in Europa.

EREPS-certificering betekent dat een opleiding aan hun kwaliteitsstandaarden voldoet. EREPS-gecertificeerde trainers houden zich ook aan de opgestelde ethische gedragscode.

 • EREPS EQF3-niveau staat gelijk aan mbo-3 en fitnesstrainer A.
 • EREPS EQF4-niveau staat gelijk aan mbo-4 en fitnesstrainer B.

EQF staat voor European Quality Framework.

Personal trainer heeft geen eigen EREPS-niveau of certificaat. Personal trainer opleidingen omvatten meestal EQF4 met extra aanvullende modules.

Jaarlijks hercertificeren is wel nodig om lid te blijven. Je moet jaarlijks 10 uur aan hun Lifelong Learning Programme besteden. Ze hebben een breed aanbod aan lesmodules. Hiervoor betaal je jaarlijks 30 euro.

Voor meer informatie zie:

personal trainer worden

NL Actief / FITNED.NL / Fit!vak personal trainer

De Nederlandse brancheorganisatie heet NL Actief (voorheen Fit!vak) en is erkend door de Rijksoverheid. Ongeveer een derde van de fitnessopleidingen zijn hierbij aangesloten.

De Rijksoverheid stelt vast aan welke eisen een fitnessprofessional moet voldoen. De competenties waarover zij moeten beschikken zijn per niveau vastgelegd in beroepscompetentieprofielen. De opleidingsliteratuur bevat de vakkennis. NL Actief beheert deze profielen en literatuur, ziet toe op onafhankelijke toetsing en geeft de diploma’s uit.

 • Fitnesstrainer A staat gelijk aan mbo-niveau 3 en EREPS-EQF3.
 • Fitnesstrainer B staat gelijk aan mbo-niveau 4 en EREPS-EQF4.

Hercertificeren is niet vereist.

NL Actief heeft ook een register (FITNED.NL) en een vacaturebank.

Voor meer informatie zie:

Personal trainer opleiding op hbo-niveau

Er zijn in Nederland twee personal trainer opleidingen op hbo-niveau: de Henselmans Personal Trainer Cursus en Chivo Opleidingen. Beiden zijn aangesloten bij het Fit as FAQ collectief. Fit as FAQ is een initiatief van fitnessopleiders, die het niveau van de branche naar een hoger niveau willen tillen met hoogwaardige informatie.

Tip: Lees hier hun standpunt over Rijkserkende fitnessopleidingen en waarom ze het alternatief Fit as FAQ hebben opgezet.

Disclaimer: Dit artikel is zoveel mogelijk gebaseerd op de originele teksten van de websites van de opleiders zelf. Zie je een fout? Geef het door via info@bell-coaching.com

Opleider Menno Henselmans Chivo Opleidingen
Prijs € 1.899 – € 1.990 € 2.229 – € 2.289
Contactdagen 2 11
Studielast 6-8 uur per week 5-7 uur + praktijkdag per week
Looptijd 10 maanden 11 weken
Diploma/certificaat Certificaat Certificaten + diploma
Niveau Hbo+ Hbo
Examengeld Inclusief Inclusief
Fit as FAQ Ja Ja
In termijnen betalen mogelijk Ja Ja
Volledig online te volgen Ja Nee
Bijzonderheden Live online Q&A sessies Alunet nascholing optioneel
Aanvullende kosten Nee Alunet lidmaadschap (optioneel)
CRKBO aansluiting Nee Nee
EREPS Nee Nee
Hercertificering nodig? Nee Nee
NL Actief Nee Nee
Verplicht stage Nee Nee
Vooropleiding nodig Nee Nee
Examen Openboekexamen, oefeningstechniekvideo’s en coachingsprogramma Theorie-examens en integrale praktijkdag

Henselmans Personal Trainer Cursus

Een wetenschappelijk onderbouwde online opleiding voor serieuze krachtsporters. Breng je kennis en resultaten naar een hoger niveau.

Wat kun je na deze opleiding?

Tijdens deze personal trainer opleiding leer je hoe je een optimaal trainingsprogramma, voedingsplan en suppletieprogramma ontwerpt voor spiergroei, vetverlies en krachtontwikkeling.

De opleiding gaat ook diep in op voedselkeuzes voor optimale gezondheid en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen zich aan een dieet houden. Voor professionals zijn er modules over bodybuilding, powerlifting en hoe je je eigen business kunt opbouwen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor mensen die diepgaande kennis zoeken en diep in de wetenschap willen duiken. Voor mensen die hun eigen trainingsproces of dat van hun klanten willen optimaliseren door die laatste 5 procent nog bij te kunnen stellen. Voor trainers die alle vragen van klanten goed onderbouwd willen kunnen beantwoorden. Een vooropleiding heb je niet nodig, want alles wordt van a tot z behandeld.

Wat zit er in je lespakket?

 • De nieuwste wetenschappelijke bevindingen over training, voeding en psychologie.
 • Uitgebreide achtergrondkennis in biochemie en fysiologie.
 • Meer dan 30 uur aan professioneel videomateriaal.
 • Tientallen praktische case studies.
 • Uitgebreide oefeningenbibliotheek met veel informatie over techniek.
 • Netwerkmogelijkheden voor professionele samenwerkingen en vriendschappen.
 • Facebookgroep met live Q&A’s met Richard Bell en Menno Henselmans.
 • Optionele meet-up en optionele praktijkdag. Deze worden ook opgenomen zodat je ze kunt terugkijken.
 • Tools en gidsen: handige calculators en kant-en-klare gidsen.
 • Business module: leer je eigen business opbouwen.

Het lesmateriaal wordt continu bijgewerkt met nieuwe wetenschappelijke bevindingen. De lessen zijn voorzien van videomateriaal om het leren zo makkelijk mogelijk te maken.

Je krijgt kant-en-klare gidsen en tips voor je klanten, zoals een gids voor slaapoptimalisatie, stressmanagement, krachttraining met elastische banden en kettingen, hoe je moet omgaan met cheatmeals, buitenshuis eten en nog veel meer.

De oefeningsbibliotheek bevat uitgebreide uitleg over techniek en oefeningen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je leert hoe je oefeningen kunt aanpassen voor de allerhoogste spieractivatie. Je leert de biomechanica van krachttraining, hoe je rondom blessures kunt trainen en hoe je praktisch iedereen in één sessie tot parallel kunt laten squatten.

Je leert stap voor stap hoe je je business kunt beginnen en hoe je jezelf in de markt kunt zetten. Naast de module is er ook een praktijkdag waar je al vragen over je eigen business kwijt kunt bij een professionele marketeer.

personal trainer cursus

Wat zijn de voordelen?

 • Parttime cursus: makkelijk te combineren met werk, school en een druk leven.
 • Volledig online te volgen.
 • Diepgaand en volledig.
 • Een van de weinige opleidingen die écht bijgewerkt is met de allerlaatste wetenschappelijke bevindingen.
 • Alle hoofdstukken in de cursus bevatten visuele content om het leren zo makkelijk mogelijk te maken.
 • Examen is niet verplicht (alleen krijg je dan geen certificaat).
 • Als een bonus komen jouw personal training diensten gratis op de website MennoHenselmans.com.

Praktische informatie

Deze opleiding duurt 10 maanden en is volledig online. Er zijn geen wekelijkse klassikale lesdagen. De studielast is ongeveer 6-8 uur per week. De live Q&A’s worden gehouden via een besloten Facebookgroep.

Er is altijd minimaal één meet-up en één praktijkdag. Deze worden ook opgenomen voor het geval dat je niet aanwezig kan zijn.

Het examen bestaat uit drie delen:

 1. Een openboekexamen waarvoor je 48 uur de tijd krijgt.
 2. Oefeningstechiekvideo’s.
 3. Het opstellen van een volledig coachingsprogramma voor een proefklant.

Meer informatie over de Henselmans PT opleiding vind je op deze pagina.

Chivo Opleidingen – PT Essentials

Wat kun je na deze opleiding?

In deze personal trainer opleiding krijgt je concrete tools om training en leefstijl af te stemmen op elkaar en op je cliënt, zodat je het maximale resultaat kunt bereiken. De PT Essentials opleiding heeft een hoge informatiedichtheid en je rondt het af met kennis op het gebied van biomechanica, inspanningsfysiologie, gezondheidsfysiologie, psychologie, effectief coachen en de meest recente inzichten op het gebied slapen en voeding.

Voor wie?

Deze PT-opleiding is voor de moderne personal trainer die zijn cliënt ook buiten de gym wilt helpen met zijn leefstijl.

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.

Wat zit er in je lespakket?

 • Strength & Conditioning
 • Lifestyle
 • Mindset

Strength & Conditioning

Het ontwikkelen van het atletisch vermogen van je cliënt. Breng je cliënt op basis van zijn bouw en huidige status naar het doel: van magazijnwerk tot serieuze sportprestaties. Je leert biomechanische en inspanningsfysiologische analyses te maken van de beoogde taak en de cliënt, zodat je die op elkaar af kunt stemmen.

Aansluitend leer je hoe je een juiste selectie maakt van oefeningen en in welke volgorde. Vervolgens stem je per periode de intensiteit, volume en interval af op het trainingsdoel. Daarnaast leer je materiaalkennis en brengen ze theorie en praktijk samen in hun gym.

Lifestyle

Je leert niet alleen hoe je het beste trainingsprogramma kunt maken, maar ook hoe je het resultaat kunt optimaliseren buiten de gym. Helpen met beter slapen, voeding, stress, beweegarmoede, stoppen met roken etcetera zorgt ervoor dat je echt effectief kunt zijn. Daarom leer je gesprekstechnieken waar je ook echt wat aan hebt en kun je meerollen met de schommelende veranderingsbereidheid van de cliënt.

Mindset

Geen enkel trainings- of voedingsschema is voldoende als je het niet vol kunt houden. Je leert uitgebreid over gedragsverandering, hoe je focus kunt houden, hoe mensen groeien en vooral hoe ze kunnen volhouden.

personal trainer opleiding hbo

Wat zijn de voordelen?

 • Personal trainer opleiding op hbo-niveau.
 • Hoge informatiedichtheid.
 • Diepgaande kennis op het gebied van biomechanica, inspanningsfysiologie, gezondheidsfysiologie, psychologie, effectief coachen en de meest recente inzichten op het gebied van slapen en voeding.
 • Je kunt modules eventueel ook los volgen.

Praktische informatie

Er zijn 11 contactdagen van 3 uur in totaal, verdeeld over 2 modules. 5 weken per module. Naast de contactdag moet je rekening houden met 5-7 uur huiswerk per week. De modules zijn ook los te volgen en er is geen vooropleiding nodig.

Elke module wordt afgesloten met een theorie-examen en een praktijkopdracht. Als je een module hebt afgerond, ontvang je een certificaat.

Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina.

Personal trainer opleiding op mbo-niveau

Er zijn in Nederland een aantal personal trainer opleidingen op mbo-niveau. De voornaamste aanbieders van deze opleidingen zijn Dutch HDA, Start2Move, AALO en Opleidingen 2000. Een voordeel van deze opleiders is hun grote aanbod aan specialisaties en aanvullende modules.

We behandelen alleen de opleidingen op mbo-niveau 4 en EQF4. Eventuele vooropleidingen die nodig zijn, zijn van niveau EQF3 (NL Actief en Fitnesstrainer A) of gelijkwaardig.

Opleider Dutch HDA Start2Move AALO NASM Opleidingen 2000
Prijs

€ 1.527

€ 2.925

€ 2.577

€ 1.745 – € 1.800

€ 1.245 – € 1.278

Looptijd

9 weken

6 maanden

> 6 maanden

6 maanden

2,5 maanden

Contactdagen

5

11 dagen of 24 avonden

22

7

8

Aanvullende kosten

Herexamen kosten

Alleen voor On Demand variant

Nee

Nee

Nee

Diploma/certificaat

Diploma

Diploma

Diploma

Diploma

Diploma

Examengeld

Inclusief

Inclusief

€ 672

€ 495

Inclusief

CRKBO aansluiting

Ja

Ja

Nee

Nee

Nee

EREPS

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

In termijnen betalen mogelijk

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Stage verplicht

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

NL Actief

Nee

Ja

Nee

Ja

Ja

Volledig online te volgen

Nee

Ja

Nee

Nee

Ja

Niveau

Mbo-niveau 4+

Mbo-niveau 4

Mbo-niveau 4

Mbo-niveau 4

Mbo-niveau 4

Fit as FAQ

Ja

Nee

Nee

Nee

Nee

Vooropleiding nodig

Ja

Nee

Nee

Ja

Ja

Studielast

20 uur per week, 106 uur in totaal

Onbekend

Onbekend

136 uur in totaal

Onbekend

Bijzonderheden

Ook modulair te volgen binnen 2 jaar, btw aftrekbaar

Ook volledig online te volgen, btw aftrekbaar, diverse specialisatie mogelijkheden

Diverse specialisatie mogelijkheden

Ook in de VS erkend

Diverse specialisatie mogelijkheden

Naam opleiding

Personal Trainer Specialist

Personal Trainer Plus

Personal trainer pakket

NASM Personal Training

Personal Trainer

Examen

Video-examen

Theorie-examen + praktijkexamen

Theorie-examen + praktijkexamen

Theorie-examen + praktijkexamen

Theorie-examen + praktijkexamen

Hercertificering nodig?

Voor EREPS

Voor EREPS

Voor EREPS

Voor EREPS

Nee

Dutch HDA – Personal Trainer Specialist

Wat kun je na deze opleiding?

Als Personal Trainer Specialist bij Dutch HDA heb je de sociale vaardigheden om voor iedere klant een persoonlijke beleving te creëren en het gewenste resultaat te behalen. Je leert zelf je eigen testen en metingen te kiezen en te maken.

Je kunt een individueel trainingsprogramma ontwikkelen rekening houdend met de fysieke en sociale affectieve omstandigheden van de klant. Je beheerst alle oefeningen in de fitness en weet welke uitvoering het beste resultaat geeft.

Je kunt op een goede manier contact onderhouden met je klant en je kunt het individuele trainingsprogramma bijstellen als de omstandigheden dat vragen.

Dankzij de ontwikkeling van je persoonlijkheid, je zakelijke kennis en communicatieve- en coachingsvaardigheden kun je jezelf onderscheiden in de markt.

Voor wie?

De opleiding Personal Trainer Specialist is een personal training opleiding (mbo-niveau 4) waar je vooral leert hoe je individuele gerichte trainingen kunt aanbieden. De opleiding is erop gericht om je te ontwikkelen tot een trainer die in staat is oefeningen te bedenken die passen bij de persoonlijke omstandigheden en wensen van jouw klant.

Voor deze opleiding is een vooropleiding nodig van niveau fitnesstrainer A of EQF3. Er is ook een combinatiepakket mogelijk met de Fitness Trainer basisopleiding.

Wat zit er in je lespakket?

Naast fysieke aspecten leggen zij nadruk op communicatieve- en coachingsvaardigheden. Je leert over de zakelijke kant van het vak en wordt begeleid in het ontwikkelen van je persoonlijkheid als trainer. Je leert jezelf presenteren al een zelfstandige persoonlijkheid die krachtig en zeker in zijn schoenen staat, kritisch kan denken, open staat voor feedback en zaken goed kan onderbouwen.

Je leert fitness op een hele nieuwe manier te benaderen. Dutch HDA gebruikt hiervoor het door hun ontwikkelde Bolmodel. In het Bolmodel wordt niet één enkel aspect van trainen benadrukt, maar komen alle elementen die van invloed zijn op bewegen en trainen, zoals de biologische, neurologische en psychische aspecten aan bod. Bij de opleiding Personal Training Specialist staat de theorie in dienst van de praktijk en ben je steeds bezig de juiste toepassing te vinden voor het individu.

 • Techniektraining
 • Anatomie
 • Inspanningsfysiologie
 • Biomechanica
 • Intake
 • Trainingsprogramma
 • Leefstijl
 • Paramedisch
 • Coaching
 • Persoonlijkheidsontwikkeling

personal trainer opleiding mbo

Wat zijn de voordelen?

 • Ook modulair in workshops te volgen.
 • 60% van de lesstof is praktijkgericht.
 • EREPS-registratie.
 • De opleiding is CRBKO-geaccrediteerd en hierdoor vrijgesteld van btw.
 • Je krijgt les in kleine groepen.
 • Het e-book en de app met AR (augmented reality, toegevoegde werkelijkheid) zijn inbegrepen.

Praktische informatie

Er zijn 5 lesdagen. De studiebelasting is 20 uur per week, waarvan 6 uur les, 7 uur stage en 7 uur zelfstudie.

Je krijgt les in kleine groepen van maximaal 15 personen. Stage lopen is een vereiste en het examen bestaat uit een praktijk video-examen. Een herexamen kost € 79,-.

Dutch HDA is onderdeel van het Fit as FAQ collectief.

Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina.

Start2Move – Personal Trainer Plus

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt klanten werven en mentaal en fysiek coachen, zowel in hun training als in hun leefstijl. Met het pro-pakket kun je ze ook met hun voeding helpen.

Je krijgt handvatten om je eigen business te kunnen starten. Dit kan zijn als zzp’er, het opzetten van een PT-studio of een sportclub of in loondienst.

Voor wie?

Deze PT-opleiding is geschikt voor mensen die overal aan de slag willen kunnen of hun eigen PT-studio of sportclub willen beginnen. Voor deze opleiding is geen vooropleiding nodig.

Wat zit er in je lespakket?

Personal Trainer Plus bestaat voor circa 40% uit theorie en 60% uit praktijk. Jouw docent is een praktijkgerichte professional die ervaring heeft als docent of als ondernemer in de branche. Je kunt 5 dagen per week met jouw vragen terecht bij je carrièrecoach.

Het Start2Move Personal Trainer Plus pakket bestaat uit de volgende 3 modules:

 1. Fitnesstrainer A: Basisopleiding o.a. op gebied van trainingsleer, omgaan met klanten, coachen, anatomie, fysiologie en blessurepreventie.
 2. Fitnesstrainer B: Mentale en fysieke coaching en gedragsverandering, krachtprogrammering, slaap- en stressmanagement, trainen van senioren, specifieke periodisering en bewegingsdeskundigheid.
 3. Personal Trainer Business; Alles om je eigen business te kunnen starten of te kunnen ondernemen binnen een onderneming.

Het pro-pakket bevat nog een extra module:

 1. Sport en Voeding: Cursus op het gebied van macronutriënten gerelateerd aan sport, signaleren van eetstoornissen, supplementen en voedingsadvies voor (reizende) sporters.

De module Sport en Voeding in het pro-pakket volg je online. De theorie die je tijdens de modules leert pas je direct toe in praktijk, zodat je deze sneller beheerst.

beste personal trainer opleiding

Wat zijn de voordelen?

 • Online leeromgeving e-Start, inclusief gratis toegang webinars, trainingsvideo’s, online oefentools en de Start2Move vacaturebank.
 • Tijdens en na je opleiding heb je toegang de trainingsapp Virtuagym.
 • Het lesmateriaal wordt ondersteund met 3D-animaties van Muscle & Motion.
 • Persoonlijke begeleiding van je eigen carrièrecoach.
 • Je kunt studeren op eigen tempo en lesdagen inhalen op een locatie naar keuze.
 • De opleiding is ook online te volgen.
 • EREPS geregistreerd en lid van NL Actief.
 • Start2Move is door het CRKBO vrijgesteld van btw.

Praktische informatie

Er is geen specifieke vooropleiding of voorkennis vereist.

De opleidingen worden op locaties door heel Nederland aangeboden.

Tijdens de opleiding ontvang je de boeken ‘Fitnesstrainer A’ en ‘Fitnesstrainer B’ van NL Actief en het boek ‘Handboek bouw jouw business’. Verder ontvang je ook aanvullend les-, oefen- en studiemateriaal in de online leeromgeving e-Start. Ook heb je toegang tot de oefentool (proefexamens) en vele gratis webinars. Het (digitale) lesmateriaal en de examenkosten zijn bij de prijs inbegrepen.

Tijdens de opleiding Fitnesstrainer A van Start2Move loop je minimaal 40 uur stage. Volg je de spoedvariant van Fitnesstrainer A, dan volg je minimaal 25 uur stage. Tijdens de opleiding Fitnesstrainer B loop je ook minimaal 35 uur stage onder deskundige en structurele begeleiding. Zij raden aan om meer uren stage te lopen om zo meer ervaring in het werkveld op te doen.

Elke module heeft zijn eigen examen.

Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina.

AALO Personal Trainer

Wat kun je na deze opleiding?

Je motiveert je klant en helpt hem of haar met het behalen van persoonlijke doelstellingen. Je kunt je kennis na afloop van deze opleiding heel specifiek toepassen op één persoon of op een kleine groep mensen. De personal trainer opleiding geeft jou de kennis om klanten optimaal te begeleiden.

Wat zit er in je lespakket?

Level 1 (Fitness Trainer)

Verschillende visies van fitnessbedrijven. Basiskennis anatomie, fysiologie, trainingsleer en voeding. Klantbegeleiding: het uitvoeren van een intake, het vaststellen van de beginsituatie en de basiskennis om een trainingsschema te kunnen maken. Coaching, oefenvormen en basiskennis over blessures om je klant in de training te kunnen helpen.

Level 2 (Small Group Trainer)

Gevorderde kennis anatomie, fysiologie, trainingsleer en verdieping over voeding. De kennis om een SMART-doelstelling te kunnen formuleren samen met de klant. Basiskennis om een lessenreeks op te stellen voor een mesocyclus (± 3 maanden). Coaching skills ontwikkelen als het gaat om het trainen van een kleine groep in de vorm van een circuittraining.

Level 3 (Fitness Master)

Vergevorderde kennis anatomie, fysiologie, trainingsleer en gevorderde kennis over voeding. Basiskennis om een lessenreeks op te stellen voor meerdere mesocycli. Coaching skills ontwikkelen als het gaat om het trainen van meerdere klanten tegelijk, waar er rekening moet worden gehouden met een klant met blessure geschiedenis.

Level 4 (Personal Trainer)

Vergevorderde kennis anatomie, fysiologie, trainingsleer en gevorderde kennis over voeding. Veelvoorkomende blessures. Basiskennis om een lessenreeks op te stellen voor meerdere mesocycli. Coaching skills ontwikkelen als het gaat om het trainen van een klant totdat de doelstelling is gehaald. Kennis over voeding waaruit een gedegen advies kan ontstaan. Het advies moet in lijn zijn met de doelstelling.

fitness coach opleiding

Wat zijn de voordelen?

 • Beschikbaarheid van studieadviseurs.
 • EREPS-geregistreerd.
 • Je kunt deze opleiding  zowel online als op locatie volgen.
 • Doorontwikkeling mogelijk met de andere opleidingen in de AALO Fitness Academie.
 • Heb je al een vooropleiding? Dan kun je losse modules doen.

Praktische informatie

De opleiding bestaat uit 22 opleidingsdagen. Bij de online-opleiding volg je de theorie online en de praktijkdagen op locatie.

Elke opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Vanaf level 2 ook met een mondelinge onderbouwing. Het theorie-examen van de personal trainer opleiding wordt door je eigen Master Trainer afgenomen. Het praktijkexamen en de mondelinge onderbouwing worden door een officiële AALO-examinator afgenomen, onder toezicht van een examencommissie.

Tijdens dit opleidingspakket loop je minimaal 3 keer gemiddeld 20 uur stage. Op je stageadres voer je onder begeleiding van een fitnessprofessional verschillende leuke stageopdrachten uit. Voor de module Personal Trainer is een stage niet verplicht.

Houd rekening met 8 tot 10 uur studietijd per week voor het bestuderen van het boek en het maken van de opgaven. Houd daarnaast rekening met extra tijd voor het trainen van de technische vaardigheden (Functionele Warming up, Core, Balans, Krachttraining, Cardiovasculaire training en Cool down).

Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina.

NASM Personal Training opleiding

Wat kun je na deze opleiding?

Als National Academy of Sports Medicine (NASM) gecertificeerde personal trainer (NASM-CPT) heb je kennis van de NASM-systemen, programma’s en oplossingen die zijn getest in het lab en in de praktijk.

Voor wie?

NASM is gericht op de serieuze en ambitieuze trainer. Voor deze opleiding is een vooropleiding nodig.

Wat zit er in je lespakket?

Het NASM-leerplan leert je hoe je een op maat gesneden aanpak voor ieder individu kunt maken. De kern van het NASM-leerplan is de aanpak van het zogenaamde Optimale Performance Training Model™ (OPT™). Dit model is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijnen en principes uit de bewegingsleer. Het bevat:

  <li “=”” dir=” ltr” flexibiliteitstraining=”” lili=””>Cardiorespiratoire training <li “=”” dir=” ltr” coretraining=”” lili=””>Balanstraining <li “=”” dir=” ltr” reactietraining=”” lili=””>Snelheid en beweeglijkheid (Speed, Agility en Quickness)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>