• Home
 • >
 • Blog
 • >
 • SARMs: Een veilig alternatief voor steroïden?
sarms veilig alternatief steroïden

SARMs (Selective Androgen Receptor Modulators) zouden zogenaamd de toekomst van steroïden moeten vormen. Hun bedoeling is om de androgeenreceptoren te activeren, net zoals AAS (Anabole Androgene Steroïden), zonder dat deze vatbaar zijn voor menselijke enzymen.

Zonder enige metabole bijproducten zouden SARMs minder bijwerkingen moeten hebben dan AAS en zouden ze je natuurlijke anabole hormoonproductie niet zoveel moeten beïnvloeden. Klinkt als een wondermiddel waarbij je je geen zorgen zou hoeven maken over je gezondheid, toch?

Wat zijn SARMs?

Er zijn nogal wat soorten SARMs te vinden op de markt tegenwoordig. De meest populaire zijn:

 • MK-2866 of GTx-024 (Ostarine)
 • LGD-4033 (Ligandrol)
 • LGD-3303
 • GSX-007 of S-4 (Andarine)
 • GW-501516 (Cardarine)

Waarom ze allemaal rare namen op cijferbasis hebben? Simpel: SARMs zijn nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik, dus farmaceutische marketeers hebben de moeite nog niet gedaan om ze een naam te geven.

Oorspronkelijk doel van SARMs

SARMs zijn oorspronkelijk ontwikkeld als middel voor mensen met ziekten als spieratrofie, osteoporose, anemie en chronische vermoeidheid. Ze waren bedoeld als gezond alternatief voor hormoontherapie met testosteron (TRT). Of ze dat beoogde doel ooit gaan vervullen is nog maar de vraag…

sarms veilig alternatief steroïden

Wat zijn de claims?

De werking van SARMs

Zonder de technische details teveel in te duiken: SARMs kunnen je spiercellen vertellen dat ze moeten groeien, zonder de ruis en rommel die door anabole steroïden wordt veroorzaakt. Technisch gezien zouden SARMs dit op twee manieren moeten realiseren:

 1. Ze hebben een speciale affiniteit voor bepaalde weefsels zoals spieren en botten, maar niet voor anderen zoals de prostaat, lever en het brein.
 2. Ze breken niet zo makkelijk af naar ongewenste moleculen die bijwerkingen veroorzaken, zoals DHT en oestrogeen.

Dat tweede punt is nogal significant, gezien dat het is waardoor mensen al snel roepen dat SARMs geen problemen zullen veroorzaken.

Het geclaimde voordeel van SARMs

De voornaamste eigenschap van SARMs is dat ze niet zo makkelijk worden omgezet door een enzym dat we 5-α reductase noemen. Deze zet testosteron om naar DHT. DHT is de drijfveer achter veel ongewenste bijwerkingen van steroïdengebruik.

Daarnaast zijn SARMs ook resistent voor het enzym aromatase, die testosteron omzet naar oestrogeen.

Omdat SARMs minder krachtig zijn dan normale steroïden, onderdrukken ze de natuurlijke testosteronproductie niet zo zwaar, wat het makkelijker maakt om hiervan te herstellen.

Onderzoek laat daarbij wel duidelijk zien dat ze de natuurlijke testosteronproductie zeker onderdrukken en het endocriene systeem (hieronder valt de hormoon- en enzymproductie) negatief aantasten.

Daarnaast hebben we geen enkel idee of er gezondheidseffecten op de lange termijn zijn bij het gebruik van SARMs. Gezien de aard van de middelen zijn die er waarschijnlijk wel.

Wat zeggen de (beperkte) onderzoeken over SARMS?

GTx-024 / MK2866 / Ostarine

Een van de weinig relevante studies die we hebben omtrent SARMs is Dalton et al. (2011): De onderzoekers bestudeerden de effecten van GTx-024 AKA enobosarm AKA ostarine AKA MK2866 bij gezonde senioren mannen en vrouwen post-menopauze. Na 12 weken leken de resultaten, zoals deze gepresenteerd werden in het abstract, veelbelovend:

“GTx-024 behandeling leidde tot doseringsafhankelijke toenamen van totale VVM die statistisch significant en klinisch waardevol waren. Er waren ook significante verbeteringen van fysiek functioneren  (P = 0.013, 3 mg vs. placebo) en insulineresistentie. De aanwezigheid van bijwerkingen was vergelijkbaar tussen de groepen.”

De auteurs werkten desondanks voor het bedrijf GTx, dat SARMs produceert. Een nadere inspectie laat de bevindingen op wat meer nuchtere wijze zien.

Ondanks dat de auteurs een indrukwekkende grafiek lieten zien, met relatieve veranderingen in VVM (zie hieronder), leidde alleen de hoogste dosering van 3 mg per dag tot significante toename van VVM, wat slechts een magere 1,3 kg was. Ze waren ook de enige groep die een significante hoeveelheid vet verloor, maar dit was slechts 0,6 kg.

sarms gtx-024 leidde tot toename VVM

Het gebrek aan gains is een ding, maar de bijwerkingen die de auteurs gunstig even buiten beschouwing hebben gelaten, waren daadwerkelijk serieus.

Bijwerkingen GTx-024

 • ‘Goed’ HDL-cholesterol nam op dosering-responswijze af met een aanzienlijke 28% afname bij de groep met de hoogste dosering. Ofwel: Hoe meer SARMs ze namen, hoe slechter hun cholesterol werd.
 • Natuurlijke hormoonproductie werd negatief aangetast. Testosteronwaarden bij de mannen nam af op een dosering-responswijze, met een 43% afname bij de groep met de hoogste dosering. Interessant genoeg lieten zelfs de vrouwen aangetaste hormoonfunctie zien. De groep met de hoogste dosering ervoer een afname van FSH en LH waarden. Alle groepen ervoeren een dosering-respons afname van oestradiolproductie, met een 34% afname bij de groep met de hoogste dosering.

Het is ook het benoemen waard dat een deelnemer uit de studie moest worden getrokken, omdat zijn ALT lever enzymwaarden te hoog waren. 21% van de deelnemers binnen de groep met de hoogste dosering, ervoeren een toename van ALT. Dit zou op leverschade wijzen.

LGD4033 / Ligandrol

De enige andere relevante SARM studie die we verder hebben is Basaria et al. (2013). Dit is wederom een industrie-gesponsorde studie: 76 Gezonde mannen namen 0,1, 0,3 of 1,0 mg per dag van de SARM LGD4033 gedurende 21 dagen.

De resultaten zijn vergelijkbaar met die van Dalton et al. Er was een dosering-respons toename van vetvrije massa van 1,2 kg bij de groep met de hoogste dosering en een gelijktijdige afname van testosteron en HDL-waarden. Bij de hoogste dosering waren FSH en vrije testosteron ook negatief aangetast.

Interessant genoeg tastte de SARM kracht- of fysieke prestatie markers niet aan. Gevaste spiereiwitaanmaak waarden namen ook niet toe. Deze bevindingen zouden kunnen betekenen dat de toename van vetvrije massa voornamelijk vocht was, of ander weefsel in plaats van spier, vergelijkbaar met groeihormoon (wat niet anabool is in spierweefsel, maar wel in bindweefsel, zoals botten en pezen).

Zijn SARMs legaal?

Ja, SARMs zijn voorlopig legaal om online of in de winkel te kopen. Maar dit komt niet omdat ze goedgekeurd zijn. Ze zijn legaal door een gat in het systeem: Ze worden verkocht als ‘experimentele middelen’ die niet zijn bedoeld voor menselijke consumptie.

Als atleet zou je daarnaast moeten weten dat SARMs niet toegestaan zijn bij de meeste sporten. De World Anti-Doping Agency (WADA) heeft ze al verbannen. Het Internationale Olympisch Comité (IOC) zou zich ook klaar maken om hierop te gaan testen.

Kijk je naar de historie van steroïden in het geheel, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat SARMs overal worden verboden.

sarms legaal steroïden
SARMs: magische pillen, of anabolen zonder resultaat?

Zijn SARMs veilig?

Dus zijn SARMs de magische pillen? De data die we hebben toont aan dat ze erg vergelijkbaar zijn met (orale) AAS qua werking. Zelfs op erg gematigde doseringen zijn de bijwerkingen al significant. Sterker nog: Voor vrouwen lijken de bijwerkingen nog erger dan bij AAS.

Onderzoek naar ratten bevond dat de SARM S-23 de natuurlijke testosteronproductie zoveel deed afnemen, dat beter gebruikt kan worden als mannelijke anticonceptie, dan een doping middel. Je weet daarbij niet eens wat voor enorme schade SARMs zullen aanrichten op je lichaam, bij doseringen die qua potentie vergelijkbaar zijn met een AAS cycle.

Bovendien hebben SARMs hetzelfde probleem als AAS: Als je SARMs van een niet-farmaceutische bron koopt, is er een grote kans dat het product onzuiver is.

Conclusie

Al met al, ondanks dat de theorie achter SARMs leuk is, is er weinig onderzoek om te ondersteunen dat ze daadwerkelijk werken. Er is geen bewijs dat ze minder bijwerkingen veroorzaken dan AAS, op vergelijkbare doseringen. Het gebruik van SARMs kan op dit punt niet als medisch verantwoord worden gezien.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 28/10/2018
Laatst bijgewerkt: 19/06/2021

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden. Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>