fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • SARMs: een veilig alternatief voor anabolen?
sarms veilig alternatief anabolen

Zijn SARMs een veilig alternatief voor anabolen?

Zijn SARMs een veilig alternatief voor anabolen? SARMS zouden zogenaamd de toekomst van anabolen moeten vormen. Net zoveel resultaat, met minder tot geen van de nadelen. Zonder enige metabole bijproducten zouden SARMS minder bijwerkingen moeten hebben dan anabolen en zouden ze je natuurlijke anabole hormoonproductie niet zoveel moeten beïnvloeden.

Klinkt als een wondermiddel waarbij je je geen zorgen zou hoeven maken over je gezondheid, maar is dat het ook?

Wat zijn SARMs?

Selective Androgen Receptor Modulators (SARMs) zijn eiwitten die de androgeenreceptoren activeren, maar die niet omgezet kunnen worden door menselijke enzymen, zoals wel met androgene anabole steroïden (AAS) gebeurt.

Er zijn nogal wat soorten SARMs te vinden op de markt tegenwoordig. De meest populaire zijn:

 • MK2866 of GTx-024 (Ostarine)
 • LGD4033 (Ligandrol)
 • LGD3303
 • GSX007 of S-4 (Andarine)
 • GW501516 (Cardarine)
 • MK677 (Ibutamore)
 • Rad140 (Testolone)
 • GSK2881078

Waarom ze allemaal rare namen op cijferbasis hebben? Simpel: SARMs zijn nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik, dus farmaceutische marketeers hebben de moeite nog niet gedaan om ze een naam te geven.

Oorspronkelijk doel van SARMs

SARMs zijn oorspronkelijk ontwikkeld als middel voor mensen met ziekten als spieratrofie, osteoporose, anemie en chronische vermoeidheid. Ze waren bedoeld als gezond alternatief voor hormoontherapie met testosteron (TRT). Of ze dat beoogde doel ooit gaan vervullen is nog maar de vraag…

Momenteel lopen er ook onderzoeken met SARMS als behandeling tegen borstkanker of bepaalde vormen van prostaatkanker.

alternatief voor anabolen

SARMs werking: wat zijn de claims?

Zonder de technische details teveel in te duiken: SARMs kunnen je spiercellen vertellen dat ze moeten groeien, zonder de ruis en rommel die door anabole steroïden wordt veroorzaakt. Technisch gezien zouden SARMs dit op twee manieren moeten realiseren:

 1. Ze hebben een speciale affiniteit voor bepaalde weefsels zoals spieren en botten, maar niet voor anderen zoals de prostaat, lever en het brein.
 2. Ze worden niet zo makkelijk omgezet naar ongewenste moleculen die bijwerkingen veroorzaken, zoals DHT en oestrogeen.

Dat tweede punt is nogal significant, gezien dat het is waardoor mensen al snel roepen dat SARMs geen problemen zullen veroorzaken.

Het geclaimde voordeel van SARMs

De voornaamste eigenschap van SARMs is dat ze niet zo makkelijk worden omgezet door een enzym dat we 5-α reductase noemen. Deze zet testosteron om naar DHT. DHT is de drijfveer achter veel ongewenste bijwerkingen van steroïdengebruik.

Daarnaast zijn SARMs ook resistent tegen het enzym aromatase, die testosteron omzet naar oestrogeen.

Omdat SARMs minder krachtig zijn dan normale steroïden, onderdrukken ze de natuurlijke testosteronproductie niet zo zwaar, wat het makkelijker maakt om hiervan te herstellen.

Onderzoek laat daarbij wel duidelijk zien dat ze de natuurlijke testosteronproductie zeker onderdrukken en het endocriene systeem (hieronder valt de hormoon- en enzymproductie) negatief aantasten.

Daarnaast hebben we geen enkel idee of er gezondheidseffecten op de lange termijn zijn bij het gebruik van SARMs. Gezien de aard van de middelen zijn die er waarschijnlijk wel.

sarms kopen

Wat zeggen de (beperkte) onderzoeken over SARMS?

GTx024 / MK2866 / Ostarine

Een van de weinig relevante studies die we hebben omtrent SARMs is Dalton et al. (2011): De onderzoekers bestudeerden de effecten van GTx-024 AKA enobosarm AKA ostarine AKA MK2866 bij gezonde senioren mannen en vrouwen post-menopauze. Na 12 weken leken de resultaten, zoals deze gepresenteerd werden in het abstract, veelbelovend:

“GTx-024 behandeling leidde tot doseringsafhankelijke toenamen van totale VVM die statistisch significant en klinisch waardevol waren. Er waren ook significante verbeteringen van fysiek functioneren  (P = 0.013, 3 mg vs. placebo) en insulineresistentie. De aanwezigheid van bijwerkingen was vergelijkbaar tussen de groepen.”

De auteurs werkten desondanks voor het bedrijf GTx, dat SARMs produceert. Een nadere inspectie laat de bevindingen op wat meer nuchtere wijze zien.

Ondanks dat de auteurs een indrukwekkende grafiek lieten zien, met relatieve veranderingen in VVM (zie hieronder), leidde alleen de hoogste dosering van 3 mg per dag tot significante toename van VVM, wat slechts een magere 1,3 kg was. Ze waren ook de enige groep die een significante hoeveelheid vet verloor, maar dit was slechts 0,6 kg.

wat zijn sarms

Het gebrek aan gains is een ding, maar de bijwerkingen die de auteurs gunstig even buiten beschouwing hebben gelaten, waren daadwerkelijk serieus.

Bijwerkingen GTx024

Goed’ HDL-cholesterol nam op dosering-responswijze af met een aanzienlijke 28% afname bij de groep met de hoogste dosering. Ofwel: Hoe meer SARMs ze namen, hoe slechter hun cholesterol werd.

Natuurlijke hormoonproductie werd negatief aangetast. Testosteronwaarden bij de mannen nam af op een dosering-responswijze, met een 43% afname bij de groep met de hoogste dosering.

SARMS Nederland
Afnemende testosteronproductie kan gevolgen hebben…

Interessant genoeg lieten zelfs de vrouwen aangetaste hormoonfunctie zien. De groep met de hoogste dosering ervoer een afname van follikel stimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) waarden. Alle groepen ervoeren een dosering-respons afname van oestradiolproductie, met een 34% afname bij de groep met de hoogste dosering.

Het is ook het benoemen waard dat een deelnemer uit de studie moest worden getrokken, omdat zijn alanine transaminase (ALT) leverenzymwaarden te hoog waren. 21% van de deelnemers binnen de groep met de hoogste dosering, ervoeren een toename van ALT. Dit zou op leverschade wijzen.

LGD4033 / Ligandrol

De enige andere relevante SARM studie die we verder hebben is van Basaria et al. uit 2013. Dit is wederom een industrie-gesponsorde studie: 76 Gezonde mannen namen 0,1, 0,3 of 1,0 mg per dag van de SARM LGD4033 gedurende 21 dagen.

De resultaten zijn vergelijkbaar met die van Dalton et al. Er was een dosering-respons toename van vetvrije massa van 1,2 kg bij de groep met de hoogste dosering.

Interessant genoeg had de SARM geen invloed op kracht- of fysieke prestatie markers. Gevaste spiereiwitaanmaakwaarden namen ook niet toe. Deze bevindingen zouden kunnen betekenen dat de toename van vetvrije massa voornamelijk vocht was, of ander weefsel in plaats van spier, vergelijkbaar met groeihormoon (wat niet anabool is in spierweefsel, maar wel in bindweefsel, zoals botten en pezen).

Bijwerkingen Ligandrol

Er was een dosering-respons afname van testosteron- en HDL-waarden. Bij de hoogste dosering waren follikel stimulerend hormoon (FSH) en vrij testosteron ook negatief aangetast.

GSK2881078

In 2017 verrichten Neil et al. een onderzoek dat werd gesponsord door GSK. Hierbij onderzochten ze GSK2881078 bij een groep mensen die niet trainden. Er werd bevonden dat de toename van vetvrije massa en omvang van de quadriceps (dijbenen) samenhangt met de dosering en blootstelling aan GSK2881078. Na 4 weken gebruik stagneerde de toename van vetvrije massa. Dit gebeurde bij zowel mannen, als vrouwen.

Bijwerkingen

GSK2881078 werd over het algemeen goed verdragen in alle doses gedurende maximaal 56 dagen, zonder dat ernstige bijwerkingen of symptomatisch of hormonaal bewijs van “vermannelijking” bij vrouwen werd gemeld.

Potentieel klinisch significante veranderingen werden waargenomen in leverfunctietests, lipiden- en hormoonwaarden: Verhoging van ALT, verlaging van HDL-cholesterol, verlaging van sex hormoon bindend globuline (SHBG) en testosteron en verlaging van thyroxine (T4) en thyroxine bindend globuline (TBG).

Een ander gesponsord onderzoek uit 2017 naar de veiligheid van GSK2881017 met lagere doseringen, vond ook een dosisafhankelijke verlaging van HDL-cholesterol en SHBG.

Zijn SARMs veilig?

Dus zijn SARMs de magische pillen? De data die we hebben toont aan dat ze erg vergelijkbaar zijn met (orale) AAS qua werking. Zelfs op erg gematigde doseringen zijn de bijwerkingen al significant. Sterker nog: Voor vrouwen lijken de bijwerkingen nog erger dan bij AAS.

sarms bijwerkingen

Onderzoek naar ratten bevond dat de SARM S-23 de natuurlijke testosteronproductie zoveel deed afnemen, dat beter gebruikt kan worden als mannelijke anticonceptie, dan een doping middel. Je weet daarbij niet eens wat voor enorme schade SARMs zullen aanrichten op je lichaam, bij doseringen die qua potentie vergelijkbaar zijn met een AAS-cycle.

Bovendien hebben SARMs hetzelfde probleem als AAS: Als je SARMs van een niet-farmaceutische bron koopt, is er een grote kans dat het product onzuiver is.

Efimenko et al. (2021) deed onderzoek naar effecten en bijwerkingen onder SARMs gebruikers door middel van een vragenlijst op een Reddit forum. Van de 343 voornamelijk mannen (98,5%) SARM-gebruikers ondervond meer dan de helft bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, afname van de testiculaire omvang en acne.

Meer dan 90% van de gebruikers verwierf SARM’s via het internet en raadpleegde geen arts. Het is niet met zekerheid te zeggen of de door hun gebruikte producten daadwerkelijk SARMs zijn of dat ze mogelijk vervuild zijn. Desondanks geeft het een duidelijke aanwijzing dat erg veel mensen last hebben van significante bijwerkingen.

Wat ook nog belangrijk is: De doses die gebruikers nemen kunnen vele malen hoger zijn dan die in onderzoeken gebruikt worden.

zijn sarms legaal
SARMs: magische pillen, of anabolen zonder resultaat?

Zijn SARMs legaal?

Ja, SARMs zijn voorlopig legaal om online of in de winkel te kopen. Maar dat is niet omdat ze goedgekeurd zijn. Ze zijn legaal vanwege een gat in het systeem: Ze worden verkocht als ‘experimentele middelen die niet bedoeld zijn voor menselijke consumptie’. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een waarschuwing afgegeven voor de SARMs op de Nederlandse markt.

Als atleet zou je daarnaast moeten weten dat SARMs niet toegestaan zijn bij de meeste sporten. De World Anti-Doping Agency (WADA) heeft ze al verbannen. Het Internationale Olympisch Comité (IOC) zou zich ook klaar maken om hierop te gaan testen.

Kijk je naar de historie van steroïden in het geheel, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat SARMs overal worden verboden.

Conclusie

Al met al, ondanks dat de theorie achter SARMs leuk is, is er weinig onderzoek om te ondersteunen dat ze daadwerkelijk werken. Er is geen bewijs dat ze minder bijwerkingen veroorzaken dan AAS, op vergelijkbare doseringen. Het gebruik van SARMs kan op dit punt niet als medisch verantwoord worden gezien.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 28/10/2018
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.

Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>