fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Tongkat Ali: testosteronbooster of weggegooid geld?
Tongkat Ali

Tongkat Ali: testosteronbooster of weggegooid geld?

Tongkat Ali is een supplement dat steeds meer aan populariteit wint. Het zou je testosteron – het belangrijkste spieropbouwende hormoon – verhogen. Is dat echt zo? Of is dit het zoveelste supplement dat van alles belooft, maar waarvan je niks merkt? Dit artikel bevat alle informatie die je moet weten over Tongkat Ali.

Tongkat Ali: wat is het?

Tongkat Ali is een natuurlijk supplement dat gemaakt wordt van de wortels van de struik Eurycoma longifolia. Deze struik groeit in de regenwouden van Zuidoost-Azië. Het wordt voornamelijk geproduceerd in landen als Maleisië, Indonesië en Vietnam. Daar wordt het al eeuwenlang gebruikt tegen malaria, diabetes en als koortswerend en libidoverhogend middel.

Tongkat Ali
Eurycoma longifolia, de struik waarvan Tongkat Ali wordt gemaakt.

Met name het libidoverhogende effect van Tongkat Ali is interessant voor krachtsporters die hun prestaties willen verbeteren. Bij een libidoverhogend effect denk je vaak aan een verhoging van de testosteronspiegel. Maak je inderdaad meer testosteron aan als je Tongkat Ali suppleert?  

Laten we eens kijken wat de wetenschap daarover zegt.

Tongkat Ali: werking

Uit onderzoek met ratten blijkt dat de beestjes inderdaad seksueel actiever worden als ze Tongkat Ali toegediend krijgen. Dit blijkt te komen doordat er in Tongkat Ali stoffen zitten die ervoor zorgen dat er meer testosteron wordt aangemaakt. Uit een andere dierstudie kwam naar voren dat Tongkat Ali ook een spieropbouwende werking heeft. 

Leuk en aardig dat ratten er gespierd en flink opgewonden van worden, maar hoe zit het met onderzoek bij mensen?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werking van Tongkat Ali op mensen. In het schaarse (gesponsorde) onderzoek dat we hebben blijkt dat vijftigplussers meer testosteron aanmaken als ze dagelijks Tongkat Ali slikken [2]. Ook de spierkracht nam toe.

Tongkat Ali

Dat is interessant voor vijftigplussers, maar maken jonge mannen ook meer testosteron aan als ze dagelijks Tongkat Ali gebruiken? Het beetje onderzoek dat we hebben laat gemengde resultaten zien: het ene onderzoek zegt van niet, het andere onderzoek zegt van wel. 

Dat laatste onderzoek is interessant, maar van een enorme boost in testosteron was geen sprake. Het is onwaarschijnlijk dat het ook daadwerkelijk meer gains oplevert. 

Om deze reden, het beperkte onderzoek en de in de praktijk gemelde bijwerkingen is Tongkat Ali geen supplement dat wij aanbevelen.

Voorstanders van Tongkat Ali verwijzen vaak naar de presentaties van ene Dr. Tambi, die op diverse conferenties presenteerde. Maar geen enkel van dit ‘bewijs’ is ergens geïndexeerd en de gemaakte claims kunnen niet worden bewezen.

Tongkat Ali
Verwacht niet dat je opeens 10 kilo meer kunt bankdrukken als je Tongkat Ali als supplement gebruikt.

Tongkat Ali: bijwerkingen en nadelen

Ook naar de bijwerkingen van Tongkat Ali is weinig onderzoek gedaan. Anekdotisch worden agressiviteit, ongeduldigheid en een droge mond gemeld. Een andere veel gemelde bijwerking blijkt slecht slapen te zijn. Ironisch is slaap van cruciaal belang voor je spiergroei.

Lees ook: Hoe slecht slapen je resultaten in de weg staat

Tongkat Ali: verboden?

Tongkat Ali is officieel niet verboden in Nederland. Een lijst van verboden stoffen kun je hier vinden. Mocht je ondanks het beperkte onderzoek en mogelijke bijwerkingen toch willen experimenteren met Tongkat Ali, dan is het eenvoudig te bestellen via internet.

Conclusie: is Tongkat Ali je geld waard?

Tongkat Ali is een supplement dat gemaakt wordt van de wortels van de struik Eurycoma longifolia. Het stijgt in populariteit, omdat het je testosteronspiegel zou verhogen. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect op mensen. Het beetje onderzoek dat we hebben is gesponsord en laat wisselende resultaten zien.

Het is onwaarschijnlijk dat de kleine toename van testosteron door het gebruik van Tongkat Ali een positief effect heeft op je gains. Bovendien kan het bijwerkingen geven, zoals agressiviteit, ongeduldigheid, droge mond en slecht slapen. Om deze redenen is Tongkat Ali geen supplement dat wij aanbevelen.

Tongkat Ali: veelgestelde vragen

Waarom is Tongkat Ali verboden?

Tongkat Ali is officieel niet verboden in Nederland. Het is eenvoudig te bestellen via internet.

Wat is Tongkat Ali goed voor?

Uit de schaarse studies die we hebben blijkt dat Tongkat Ali de testosteronspiegel van vijftigplussers kan verhogen. Het beetje onderzoek dat we hebben onder jonge mannen laat gemengde resultaten zien.

Waar kan ik Tongkat Ali kopen?

Tongkat Ali is eenvoudig te bestellen via internet.

Welke Tongkat Ali?

Naar ons weten is er geen verschil tussen de producten van de verschillende aanbieders.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 01/05/2023
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Reinier de Wit

Reinier de Wit is sportdiëtist, schrijver en personal trainer. Hij is een belangrijke kracht voor de Henselmans PT Cursus. Hij is vroeger jarenlang gebrainwasht geweest door de fitnessindustrie en wil voorkomen dat jij tegen dezelfde frustraties aanloopt.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>