fbpx

De Valsalva manoeuvre is het vastzetten van de ademhaling, ook wel bekend als ‘bracen’: Het sluiten van de luchtwegen na een diepe inademing (inspiratie) en vervolgens niet uitademen, maar wel je uitademingsspieren maximaal aanspannen. Hiermee vergroot je de intra-abdominale druk en creëer je een bron van interne stabiliteit.

Als gevolg neemt het terugvloeien van het bloed naar het hart af, omdat de onderste holle ader wordt dichtgedrukt. Hierdoor neemt de hoeveelheid bloed die het hart kan wegpompen af en daalt de bloeddruk, wat duizeligheid en flauwvallen kan veroorzaken.

Bij het (plots) beëindigen, neemt de bloeddruk heel snel toe en kan zelfs overcompenseren. Verder kan de bloeddruk ook stijgen doordat de bloedvaatjes in de spieren zelf ook worden dichtgedrukt.

De Valsalva manoeuvre wordt vaak toegepast bij maximale inspanningen van korte duur, bijvoorbeeld in powerliften.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 29/09/2019
Laatst bijgewerkt: 12/03/2021

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

  • Hoe bouw je goede brace op. Ik hoor inademen en vastzetten. Maar ook inademen, dan uitademen en middenrif naar beneden drukken voor brace?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >