fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Fatburners: alles wat je moet weten over de werking en of het jouw geld waard is
werken fatburners

Fatburners: alles wat je moet weten over de werking en of het jouw geld waard is

Wil jij die extra’s kilo kwijtraken en je fitnessdoelen sneller bereiken? Fatburners kunnen je geheime wapen zijn in je strijd tegen overtollig lichaamsvet. Althans, dat beweren de producenten. Is dat echt zo? In dit artikel ontdek je de waarheid over fatburners en of ze je kunnen helpen om je fitnessdoelen te bereiken.

Wat doet een fatburner?

Fatburners zijn voedingssupplementen die moeten zorgen dat je sneller vet verliest. Ze worden ook wel afslankmiddelen of vetverbranders genoemd. Er zijn zowel natuurlijke als synthetische fatburners op de markt. Meestal bevatten ze een combinatie van ingrediënten waarvan beweerd wordt dat ze je lichaam binnen no-time ‘zomerklaar’ maken.

fatburner pillen
Fatburner pillen zijn er in alle kleuren en smaken.

Enkele van de meeste voorkomende ingrediënten in fatburners zijn:

1. Cafeïne

Een stimulerend middel dat het energieverbruik van je lichaam verhoogt.

Lees ook: Cafeïne: alles over de werking en effecten

2. Groene thee-extract

Bevat antioxidanten die de vetverbranding kunnen bevorderen.

3. L-carnitine

Een aminozuur waarvan wordt gezegd dat het de verbranding van vetten zou verhogen.

Werken fatburners?

Als we onderzoek bekijken om te zien of fatburners daadwerkelijk helpen bij vetverlies, dan is het effect klein [1, 2, 3]. Het gebruik van fatburners verhoogde bij de proefpersonen het energieverbruik met hooguit een paar tientallen calorieën per dag. Je kunt hetzelfde gewichtsverlies bereiken door dagelijks een paar happen minder te eten of een bus- of tramhalte eerder uit te stappen.

Afvallen in 12 weken

Leer in 12 weken hoe afvallen werkt met wetenschappelijk onderbouwde lessen en praktische hulpmiddelen. Volg deze stappen om af te vallen en leer hoe je dit levenslang kunt volhouden.

Is een fatburner gevaarlijk?

Fatburners kunnen bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen verschillen afhankelijk van wat er in het supplement zit en hoeveel je ervan neemt. De meest voorkomende bijwerkingen van fatburners zijn:

  • Hartkloppingen en verhoogde hartslag
  • Hoge bloeddruk
  • Slapeloosheid
  • Angst en nervositeit
  • Spijsverteringsproblemen

Ironisch is slaap van cruciaal belang als je wilt afvallen. Door te weinig slaap wordt de productie van eetlustremmende hormonen verlaagd, waardoor je dus de hele dag met een rammelende maag rondloopt.

Lees ook: Hoe slecht slapen je resultaten in de weg staat

Ook zijn er illegale fatburners op de markt. Zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor fatburners met de naam Dexapine. Het gebruik hiervan kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hartstilstand, hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid en hoofdpijn.

werken fatburners

Conclusie

Fatburners zijn voedingssupplementen waarvan wordt gezegd dat je er snel van afvalt. Het effect is echter klein. Je kunt hetzelfde gewichtsverlies bereiken door een paar happen minder te eten of meer te bewegen. Daarnaast kunnen ze vervelende bijwerkingen geven.

Fatburners: veelgestelde vragen

1. Welke fatburner werkt echt?

Er is geen enkele fatburner die echt werkt. Je zult toch echt zelf aan de slag moeten gaan, als je wilt afvallen.

2. Is een fatburner goed voor afvallen?

Het effect van fatburners is klein. Je kunt hetzelfde gewichtsverlies bereiken door een paar happen minder te eten of meer te bewegen.

3. Is een fatburner goed voor je?

Een fatburner is niet per se goed voor je. Over het algemeen is het raadzaam om fatburners met de nodige voorzichtigheid te gebruiken.

4. Waarom geen fatburner?

Vervelende bijwerkingen, zoals hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en slapeloosheid, zijn een reden om geen fatburner te gebruiken.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 02/11/2023
Laatst bijgewerkt: 23/05/2024

Auteur: Reinier de Wit

Reinier de Wit is sportdiëtist, schrijver en personal trainer. Hij is een belangrijke kracht voor de Henselmans PT Cursus. Hij is vroeger jarenlang gebrainwasht geweest door de fitnessindustrie en wil voorkomen dat jij tegen dezelfde frustraties aanloopt.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>