fbpx
wat is men's physique

Wat is Men’s Physique?

Men’s physique is sinds 2012 een klasse waarin kan worden deelgenomen tijdens bodybuilding wedstrijden. Anders dan in de standaard bodybuilding klassen heb je in de men’s physique klasse een boardshort aan die tot net over de knie valt. Dit is om deze reden een hele toegankelijke klasse, waarin je niet per se over grote benen hoeft te beschikken. Belangrijk is dat je over een mooie V-shape beschikt, dus de taille klein en de brede rugspier en schouders groot. In de men’s physique beoordeelt de wedstrijdjury je vooral op symmetrie van het lichaam, verhoudingen van spiergroepen, vetpercentage en algehele uitstraling, waaronder je haar en je gezicht. De beachboy look.

Er zijn verschillende categorieën, ingedeeld op leeftijd en lengte. Elke categorie moet wel minimaal 5 deelnemers bevatten, anders worden ze gecombineerd.

Er kan ook sprake zijn van één extra open klasse: bijvoorbeeld Muscular Men’s Physique.

Men’s Physique: wat mag wel en niet?

Zoals elke wedstrijd klasse zijn er bepaalde regels waaraan moet worden voldaan. Zo moet er een niet-doorschijnende losvallende boardshort gedragen worden. Deze moet tot aan de knieschijf komen. Op de broek mogen patronen en motieven staan, maar geen boogvormige versieringen. Ook mogen er geen sponsorteksten en logo’s op staan.

Sieraden en accessoires behalve trouwringen zijn niet toegestaan. Tans en bronzers die je er direct af kunt vegen zijn ook niet toegestaan. Self tan en spray tan zijn wel toegestaan, zolang er geen metallic deeltjes in zitten. Gebruik van olie mag ook niet.

Verder mag je op het podium niet drinken en geen kauwgom kauwen.

men's physique wedstrijd

Men’s Physique wedstrijd

De wedstrijd start meestal met een vergelijkingsronde. Hierbij worden alle deelnemers samen achteraan het podium geplaatst in een line-up. Hier worden telkens een aantal deelnemers naar voren gehaald, om de mandatory poses, de verplichte poses uit te voeren. De jury wil eerst een indruk van alle deelnemers. Na deze ronden gaan alle deelnemers weer richting backstage.

Dan gaat de jury deelnemers onderling vergelijken. Dit gebeurt middels de call-outs. Hierbij gaat de jury alle deelnemers in kleine groepen in verschillende combinaties naast elkaar zetten, om zo hun voorlopige indeling te maken. 

In de ronde hierna gaan de deelnemers individueel poseren en daarna op een rij ter vergelijking. Dit gebeurt middels een i-walk, of t-walk. Deze termen staan voor de manier waarop de deelnemers moeten lopen tijdens de presentatie: recht naar voren op het podium in een i-vorm, of naar voren en beide zijkanten in een t-vorm. 

Afhankelijk van de bond waar je aan deelneemt kunnen de regels hier onderling afwijken. Zo kan er namelijk ook sprake zijn van een vergelijkingsronde, waarna er slechts een deel van de deelnemers door mag naar de individuele ronde. Dit kan ook afhangen van het aantal deelnemers. Individuele bonden kunnen daarnaast ook net wat andere regels hebben bij het poseren.

Men’s Physique verplichte poses

Er zijn vier verplichte quarter turns in men’s physique:

  • Quarter turn right: met je linkerzij, bovenlichaam en blik naar de jury, één hand op de heup, achterste voet naar achteren op de tenen.
  • Quarter turn back: met je rug naar de jury, één hand op de heup.
  • Quarter turn right: met je rechterzi, bovenlichaam en blik naar de jury, één hand op de heup, achterste voet naar achteren op de tenen.
  • Quarter turn front / front position: hoofd en blik in dezelfde richting als het lichaam, naar de jury gericht. Eén been schuin opzij, ellebogen licht gebogen.
men's physique poseren

Deze poses voer je uit in een line-up of individueel. Tijdens het poseren mag je ook echt alleen de verplichte poses aannemen, verder sta je stil. Elke ronde kun je punten verdienen.

Onderstaande poses zijn soms ook van toepassing, zoals bij de INBA het geval is:

  • Front double biceps: armen opzij, nadruk op V-shape en biceps. Handen en vingers open, niet in een vuist.
  • Side chest: handen en vingers open, niet in een vuist.
  • Side triceps: nadruk op triceps. Handen en vingers open, niet in een vuist.
  • Back double biceps: armen opzij, nadruk op rug en biceps. Handen en vingers open, niet in een vuist.
  • Abdominals: nadruk op buikspieren. Handen zijn achter het hoofd.

Bonden

Er zijn verschillende bonden in Nederland actief in de Men’s Physique. Afhankelijk van de bond waaraan je meedoet kunnen er kleine verschillen zijn in de regelgeving. Verdiep je hier dus van tevoren in samen met je coach.

De voornaamste bonden in Nederland zijn:

Men’s Physique coaching

Wij bieden online coaching voor Men’s Physique atleten. Hierin ondersteunen we je in je voeding, training, leefstijl, mindset en het poseren.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 30/12/2017
Laatst bijgewerkt: 16/06/2022

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>