fbpx

Wat is stretchen?

Stretchen is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, puur een neurologisch proces. In feite leer je het zenuwstelsel dat de positie die je aanneemt veilig is en verleg je steeds weer de pijngrens. Je spieren worden dus niet fysiek langer!

Bewijs dat stretchen neurologisch is, is dat het een systemisch proces is en niet puur lokaal, aangezien men ziet dat de stretchtolerantie elders in het lichaam ook licht kan toenemen, terwijl daar niet gestretcht is. Echter veruit de grootste toename in stretchtolerantie is alsnog lokaal (in de gerekte spiergroep).

Doe je dit vaak genoeg, kan het stretchen leiden tot een permanente adaptatie in de stretchtolerantie, maar ook hier geldt: Use it or lose it!
De visco-elasticiteit van een spier neemt slechts tijdelijk toe en kan zo’n ~2 minuten aanhouden.

Waarom stretchen en wanneer wel of niet? Is stretchen goed of slecht? Lees het in ons uitgebreide artikel over stretchen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 15/10/2019
Laatst bijgewerkt: 06/05/2022

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>