fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Buikspiertraining voor je felbegeerde buikspieren?

Buikspiertraining voor je felbegeerde buikspieren?

Je buikspieren trainen: wellicht het meest verkeerd begrepen onderwerp in de mainstream fitnesswereld. Men wordt nog steeds aangepraat dat een eindeloze reeks buikspieroefeningen de oplossing is voor de knuffellaag over hun buikspieren, terwijl plaatselijk vet verbranden onmogelijk is. Daarnaast zou je meer ‘blokken’ kunnen creëren door middel van allerlei specifieke buikspieroefeningen, maar ook dit is een fabel. Het is klaar met die onzin.

Anatomie van de buikspieren

Onze buikspieren bestaan uit vier spieren, die om een deel van de buikholte (abdomen) lopen. Namelijk:

 • Musculus rectus abdominis (rechte buikspier)
 • Musculus obliquus externus abdominus (buitenste schuine buikspier)
 • Musculus obliquus internus abdominus (binnenste schuine buikspier)
 • Musculus transversus abdominis (dwarse buikspier)
buikspieroefeningen onderbuik

De sixpack

De ‘rechte buikspier’ is wat mensen als de sixpack bestempelen. Dit is een ‘meerbuikige’ spier, door de tussenpezen die deze heeft. Dit kunnen er 3 of 4 zijn, wat ook bepaalt of je een 6-pack of 8-pack hebt. Het aantal tussenpezen is genetisch bepaald en kan dus niet veranderd worden.

Hoe graag men ook meer blokken zou willen, of de vorm van hun rechte buikspier zou willen veranderen: dit kan helaas niet. Oefeningen blijven doen om op magische wijze meer blokken tevoorschijn te toveren is dus ook zinloos. De enige mogelijkheid om meer tussenpezen te krijgen, zou zijn om andere genen te hebben.

Jammer, maar helaas dus. Betekent dat, dat je niet jouw optimale middensectie kan bereiken? Absoluut niet, verlaag je vetpercentage en je buikspieren zullen zich vanzelf tonen. Hoe zit het dan met buikspiertraining? Is dat nutteloos? Het korte antwoord is dat traditionele manier waarop mensen hun buikspieren trainen dit vaak wel is. ‘Core training’ is dit daarentegen niet. Waarom niet?

De valkuil van gewone buikspiertraining

Buigspieren, of buikspieren?

Als we in de volksmond over buikspiertraining praten, gaat het al snel over een eindeloze reeks sit-ups en crunches. In onze moderne samenleving zijn dat altijd de oefeningen die op de reclamefoto’s vaak gedaan worden. Mensen associëren door de media-indoctrinatie je buikspieren tegenwoordig met het buigen van je rug. Sit-ups en crunches voeren hierbij vaak de boventoon.

Het buikspierkwartier: gezellig, maar totaal niet effectief

Wat men zich niet beseft is dat deze ‘buigspiertraining’ alles behalve optimaal is voor ons lichaam. Crunches en sit-ups zorgen er namelijk voor dat je bewust de lage rug onder belasting buigt. Of zelfs deze buiging gaat combineren met rotatie (zoals bijvoorbeeld de crunches waarbij men hun elleboog naar de tegengestelde knie brengt).

Dit soort oefeningen vormen een biomechanische nachtmerrie voor de lage rug. Je bent je wervelkolom continu bol aan het trekken, met de kans op allerlei soorten pijnklachten daarmee tot gevolg. Zo zie je enorm veel mensen naar hun onderrug grijpen, na een lange set ‘buigspieroefeningen.’

Stoppen met al het buigen dus, want er is een alternatief!

Hoe train je je buikspieren dan wel? Met core training!

Het alternatief voor traditionele buikspiertraining is het trainen van je ‘core.’ Hoewel dit de laatste jaren ook ter prooi is gevallen aan de marketinghypes, is het een zeer nuttige tool om zowel je complete training te ondersteunen en je dagelijks functioneren te verbeteren.

Wat is je core dan precies?

Je ‘core’ is het centrum van je lichaam, met als functie het stabiliseren van de wervelkolom en het verplaatsen van krachten. Qua spieren moet je denken aan je buikspieren, de rugspieren, bekkenbodemspieren en je middenrif. Je kunt dit zien als een soort inwendige koker, ter bescherming van je wervelkolom en je organen.

Als je met zware boodschappen tassen loopt, zorgt het ervoor dat je niet omvalt. Als een pitcher een bal gooit, zorgt het ervoor dat deze niet doorzwaait in een pirouette, door de romp stijf te houden.

Rompstijfheid voor kracht

Daarnaast zorgt het bij oefeningen in de sportschool voor krachtgeneratie en bescherming. De core kan dit vooral ondersteunen als deze niet buigt, dus stijf gehouden kan worden onder externe druk van alle richtingen. Wat men zich niet beseft is dat de buikspieren vooral bedoeld zijn om bewegingen af te remmen, in plaats van deze te creëren.

Je core is de basis. Het hebben van een sterke core is onmisbaar voor de gezondheid. Of je jezelf nu rekent tot de doelgroep ‘huisvrouw’ of de doelgroep ‘atleet’; zorg voor een goede basis.

Het trainen van de core

Nu we weten wat we bedoelen met de core, rest ons de vraag: hoe train je je core? Om je core zo optimaal mogelijk te trainen, is het belangrijk dat je de daadwerkelijke functies van de betrokken spieren traint. Denk hierbij aan stabiliteit en antirotatie voor rompstijfheid. De oefeningen waar we dus ook naar gaan kijken zijn stabiliteitsoefeningen en antirotatieoefeningen.

rechte buikspieren trainen

Een korte selectie van geschikte oefeningen, om je wat opties te geven voor bij je eigen training:

De beste buikspieroefeningen en core oefeningen

Kijk hier hoe je een plank nou écht goed en effectief uit moet voeren!

Daarnaast moet je je beseffen dat je je core al actief traint bij de meeste krachtoefeningen, zoals bijvoorbeeld bij een overhead press. Als je je oefeningsselectie wat wilt aanpassen, om je core er beter mee aan te pakken: denk simpel.

Doe je een seated dumbbell press? Doe deze staand. Doe je als voornaamste rug oefening lat pulldowns? Probeer een pull-up of chin-up. De mogelijkheden zijn eindeloos: maak het niet moeilijker dan het daadwerkelijk is.

Een ding wat veel mensen vergeten bij buikspieroefeningen (en oefeningen in het algemeen) is om goed op hun ademhaling te letten. Zorg dat je goed naar de buik ademhaalt en door blijft ademen. Zorg dat je deze goed controleert, om je core daadwerkelijk te activeren en ook echt je buikspieren te gebruiken (in plaats van al het andere wat kan compenseren). Maar hoe span je je buikspieren dan goed aan?

Bracen of navel intrekken?

De meeste mensen denken bij het aanspannen van de buikspieren al snel aan het ‘hollowen’ oftewel het intrekken van de navel. Bij deze techniek leg je de nadruk vooral op de dwarse buikspier.

Hollowen en bracen beschermen jouw wervelkolom ongeveer even goed, maar hollowen doet dat met minder druk dan bracen. Dat komt o.a. doordat je bij bracen ook de schuine buikspieren ten volle kunt benutten, waardoor het werk meer verdeeld wordt. Bracen heeft alle voordelen van hollowen, maar geen van de nadelen.

Wat is bracen?

‘Bracen’ is Engels voor jezelf schrap zetten en dit kun je visualiseren door je voor te stellen dat je jezelf voorbereidt op wat komen gaat. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van een stoot in je buik. Je ‘bracet’ jezelf ter bescherming.  Bij het ‘bracen’ probeer je als het ware een ‘korset’ met je rompspieren te creëren. Alle spieren rondom de wervelkolom worden hierbij ‘gespannen’ om bij te dragen aan de stabiliteit van de wervelkolom. Dit in tegenstelling tot een handvol spieren bij het hollowen.

Het zichtbaar maken van je buikspieren

Hier kunnen we vrij kort over zijn, dus houd ik het bewust kort. Het belangrijkste onderdeel voor zichtbare buikspieren is het vetpercentage. Indien dat te hoog is, zul je je buikspieren niet zien, ongeacht hoeveel spiermassa er onder de laag vet aanwezig is. Eindeloze buikspieroefeningen en ‘wondermiddelen’ zullen hier niks aan veranderen: plaatselijk vet verbranden bestaat niet.

Helaas, maar zo werkt je lichaam niet. De oplossing? Het verlagen van je vetpercentage. Zorg voor een negatieve energiebalans d.m.v. een langdurige periode van calorierestrictie en heb geduld. De laag vet verdwijnt op deze manier vanzelf.

Conclusie over je buikspieren trainen

De weg naar een afgetrainde buik wordt ongetwijfeld te moeilijk gemaakt tegenwoordig met de traditionele buikspieroefeningen. Het trainen van je core is effectiever en veiliger voor je rug.

Traditionele buikspiertraining kun je alvast mee stoppen: Stop met ‘buigspiertraining’ en steek de tijd in functionele oefeningen die een aanvulling zijn op de rest van je training. Vergeet hierbij niet te bracen. Gevolg? Beter algemeen functioneren, minder blessures, meer krachtgeneratie én een beter ogend stel buikspieren!

Voor zichtbare buikspieren creëer je een periode waarin je in een calorisch tekort verkeert. Op deze manier zal je beetje bij beetje de vetlaag doen laten verdwijnen. Geen spannende methoden, geen wonder middelen en vooral geen onnodige stress!

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.

Als laatste…

Voor de mensen die meer informatie willen omtrent de effecten van flexie op de rug, verwijs ik graag naar het werk van Stuart McGill, die wereldwijd wordt gezien als de expert op het gebied van de rug. Hieronder een filmpje van ‘Dr Spine’ Stuart McGill, waarin hij o.a. spreekt over hollowing en bracing (wat hij benoemt als ‘drawing the belly button in’ en ‘stiffening the abdominals’), flexie van de rug bij buikspiertraining en een aantal alternatieve oefeningen die je kunt doen. Zeker een aanrader!


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 13/02/2017
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.

Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >