fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Vet omzetten in spieren is onzin. Wat kan wel?
vet omzetten in spieren

Vet omzetten in spieren is onzin. Wat kan wel?

Drie keer per week doe je mee met het buikspierkwartier op je sportschool. Je wilt je buikvet omzetten in spieren, eindelijk eens een sixpack in de zomer! Maar is dit mogelijk? Kan je vet omzetten in spieren?

Kan je vet omzetten in spieren?

Nee. Vetweefsel heeft een compleet andere samenstelling dan spierweefsel. En buikvet is ook nog eens ander soort vetweefsel dan het vet op je billen of armen. Omdat de functie en samenstelling verschillen kun je vet niet omzetten in spieren.

Vet en spieren verschillen in functie en samenstelling

Vetweefsel en vetcellen

Vetweefsel heeft o.a. twee belangrijke functies. Het beschermt je tegen kou en slaat energie op voor later. Ongeveer 85% van al je vetweefsel is onderhuids vetweefsel en de rest is vet wat tussen en in je organen zit. Dit heet buikvet of visceraal vet. 

Buikvet heeft meer risico’s voor je gezondheid. Denk aan hart- en vaatziekten, (pre)diabetes type 2, ontstekingsziekten en depressie.

Vetweefsel bestaat uit vetcellen (adipocyten). In die vetcellen zitten bolletjes met vetzuren. Zo’n vetbolletje kan bijna het complete celvolume in beslag nemen.

buikvet omzetten in spieren

Spierweefsel

Spierweefsel is anders opgebouwd dan vetweefsel. Spierweefsel bestaat uit:

 • Spiervezels die weer uit bundels van lange spiercellen bestaan. 
 • Bindweefsel dat je spieren bij elkaar houdt en stevigheid geeft. 
 • Glycogeen: een vorm van koolhydraten en de belangrijkste energiereserve voor je spieren.
 • Vocht. Glycogeen bindt namelijk aan water. 1 gram koolhydraten trekt 3-4 gram water aan.

Spiermassa is iets zwaarder dan vet omdat het een hogere dichtheid heeft. Spierweefsel bestaat vooral uit eiwitten die bedoeld zijn voor het maken van beweging. Jouw laten bewegen is ook de belangrijkste functie van spierweefsel. Maar er is nog een tweede functie.

Spierweefsel is een eiwitreserve

Omdat je spieren zoveel eiwitten bevatten is dit ook je noodvoorraad aminozuren voor je lichaam wanneer je een tekort aan eiwitten, stikstof of energie hebt. Je darmen gebruiken bijvoorbeeld verreweg de meeste aminozuren uit je voeding

Aminozuren worden gebruikt voor de aanmaak van eiwitten. Ze kunnen ook verbrand worden voor energie of gebruikt worden voor de aanmaak van glucose wanneer je bloedsuiker te laag is. Heb je een tekort aan aan eiwit, stikstof, of energie en beweeg je weinig? Dan gaat je lichaam eiwitten uit je spierweefsel afbreken om dit beschikbaar te maken. Spiermassa kan zelfs een bepalende factor zijn voor een betere overleving in het ziekenhuis. Je spiermassa dient dus ook als een soort reserve.

Spierweefsel is qua opbouw en functie echt anders dan vetweefsel. Je kunt vet dus niet omzetten in spieren. 

vetmassa omzetten in spiermassa

Gelukkig kun je dankzij muscle memory je verloren spiermassa weer sneller opbouwen. Lees er hier meer over.

Wat kan wel? Vet verliezen en spiermassa opbouwen.

Je kunt wel vetweefsel in volume af laten nemen en spieren opbouwen. Maar dit zijn losstaande processen. Een afbraakproces (vetverbranding) en een opbouwproces (spiergroei). 

Je kunt tegelijkertijd spiermassa opbouwen en vet verbranden (dus in een calorietekort). Je kunt er van uit gaan dat als je kracht toeneemt tijdens een cut, je dan spiermassa opbouwt. Optimaliseer je training wel voor spiergroei, minimaliseer stress en probeer 8 uur per nacht ononderbroken te slapen. Voor beginners is het makkelijker om dit tegelijk te doen.

Na 9-12 maanden continue progressie is het het meest efficiënt om te richten op een aparte fase van vetverlies en een aparte fase van spiergroei. Hoe kun je dat het beste doen? Lees hier alles over de spiermassa opbouw fase en hier over de vetverliesfase.

vet omzetten in spieren vrouw

Kun je zelf bepalen waar je vet verbrandt?

Je kunt helaas niet zelf bepalen waar je vet verbrandt. Naast dat het één niet om te zetten is in het ander, kan dat al helemaal niet gericht op een plek waar jij het misschien graag wilt. Waar jij het meeste vet opslaat, hangt af van je geslacht en je genen. Mannen hebben meestal meer buikvet en vrouwen meestal rond hun billen, bovenbenen en bovenarmen

Je kunt niet kiezen waar je als eerste vet verbrandt, dat bepaalt je lijf zelf. Je kunt nog zo hard willen dat je lovehandles verdwijnen met sit-ups, maar dat gebeurt niet met het doen van alleen buikspieroefeningen. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk. Buikvet omzetten in spieren kan al helemaal niet.

Wil je van je muffin top af? Dan zul je een calorietekort moeten aanhouden, dagelijks moeten bewegen om de doorbloeding in je buik te verbeteren en verder vooral geduld moeten hebben. Maak je geen zorgen, uiteindelijk verdwijnt het daar ook wel.

kan je vet omzetten in spieren

Je vetpercentage bepaalt je spierdefinitie: of je je spieren kunt zien. Hoe lager je vetpercentage, hoe ‘droger’ je look. Een slanke taille met sixpack is vooral het resultaat van een laag vetpercentage. Als je je buikspieren veel traint, guess what? Dan worden ze groter. Dan zal je taille ook groter worden. Wil je dat? Prima. Wil je dat niet? Overdrijf dan niet met je core training.

Conclusie

Je kunt vetmassa niet omzetten in spiermassa. Was het maar waar! Wat je wel kunt doen is vet afbreken en spieren opbouwen. Dit kan tegelijkertijd als je een beginner bent of je training en herstel goed zijn, maar voor gevorderden is het efficiënter om vetverlies en spieropbouw fases af te wisselen.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 20/04/2022
Laatst bijgewerkt: 21/05/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >