fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Buikvet weg met citroen: helpt citroen bij afvallen?
buikvet weg met citroensap

Buikvet weg met citroen: helpt citroen bij afvallen?

Buikvet verbranden met citroen, je leest het veel maar helpt citroen echt bij afvallen? Buikvet is vet tussen en in je organen. Net zoals al je vet ga je dat alleen echt verbranden als je in een energietekort zit. Voor buikvet geldt dat lichaamsbeweging in combinatie met een calorietekort het beste werkt. Dat verbetert namelijk de doorbloeding in je buikgebied. Hier kun je meer over lezen in ons uitgebreide artikel over buikvet verliezen. Maar hoe zit het dan met warm water en citroen of limoen? Je hoort er zoveel verhalen over…

buikvet weg met citroen

Afvallen met water en limoen?

In de ochtend warm water met limoen of citroen drinken zou helpen met afvallen door je stofwisseling een boost te geven. Behalve dat je tandglazuur het niet zo fijn zal vinden (gebruik een rietje áls je het doet), is deze mythe vooral gebaseerd op onderzoek naar hydroxycitroenzuur (HCA). Dat is alleen niet hetzelfde als het citroenzuur in citroenen of limoenen.

Er zijn wel enkele effecten van HCA gevonden in rattenonderzoek, zoals het matig onderdrukken van de eetlust. Alleen hebben ratten een hele andere hersenstructuur dan wij. Dit is dus niet te vergelijken.

Net als dat chocolade voor honden giftig is. Dat vertaalt zich ook totaal niet naar mensen.

Binnen het onderzoek in mensen is geen effect gevonden van HCA-supplementen. Dus geen eetlust onderdrukking, gewichtsverlies of effect op de stofwisseling.

Neem je alleen warm water met citroen of citroen thee en sla je daardoor een maaltijd over? Dan kan het wel zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. In een aanhoudend calorietekort kun je afvallen. Maar dat kan ook zonder citroen of limoen.

Veel water drinken kan vochtafdrijvend werken, wat ook 1-2 kilo kan schelen op korte termijn. Maar dat is dan vochtverlies, geen vetverlies.

water met limoen afvallen

Breekt citroensap vet af?

Citroensap helpt niet met afvallen. Dit misverstand is waarschijnlijk ontstaan omdat je cellen energie uit vetten vrijmaken in de ‘citroenzuurcyclus’. Een belangrijk proces in je stofwisseling. Er is geen onderzoek dat aantoont dat citroenzuur zelf iets betekent voor vetverlies.

Alleen in combinatie met een calorietekort en waarschijnlijk ligt het dan aan het calorietekort.

Nog een andere mythe over citroen en afvallen

“Maar een citroen detox helpt toch bij afvallen?”

Nou, nee. Je hebt meerdere organen die giftige stoffen onschadelijk maken en verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol of medicijnen. Dit zijn de milt, lever, nieren, lymfevatenstelsel en de huid.

Vooral je lever maakt eventuele schadelijke stoffen onschadelijk en uit onderzoek blijkt dat detox kuren hierin geen veranderingen brengen. 

Helpt een detox kuur dan misschien wel deze organen om giftige stoffen te verwijderen? Dat is onderzocht en zelfs dat blijkt niet zo te zijn.

Heb je echt een acute vergiftiging van bijvoorbeeld inname van bleek of ammoniak, dan gaat een detox met citroenwater drinken je niet helpen. Het ziekenhuis wel en daar moet je dan ook zo snel mogelijk heen. Lees meer in ons artikel over detoxen

limoen afvallen

Kortom, je lichaam kan dat prima zelf. Je hebt geen “detox” nodig om af te kunnen vallen. Daar heb je een calorietekort voor nodig.

Citroensap drinken als onderdeel van een sapkuur kan wel een vorm zijn van een calorietekort en zo helpen met afvallen. Een sapkuur is vaak gewoon een crashdieet. Is dat goed vol te houden? Wij denken van niet. Het niet duurzaam. Bovendien is er kans op serieuze tekorten van belangrijke voedingsstoffen.

Conclusie

Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken.

Kijk liever naar je eetpatroon als geheel. En wat dacht je van je slaappatroon? Daar valt veel meer winst mee te behalen wat vetverlies betreft!

Wil je uitgebreid leren over wat er écht allemaal komt kijken bij succesvol afvallen? Doe dan onze cursus “Succesvol afvallen in 12 weken” waar we uitgebreid op alles in gaan en jou met de juiste tools naar je doel helpen.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 05/12/2020
Laatst bijgewerkt: 23/05/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>