• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Cryolipolyse: werkt vet bevriezen echt?
cryolipolyse vet bevriezen

Vet bevriezen, werkt het?

Werkt vet bevriezen en zo ja, hoe werkt het en kun je cryolipolyse zelf doen? In dit artikel gaan we even kort in op of vet bevriezen werkt, wat cryolipolyse nu precies is en of het zinvol is om zelf een icepack op je buik te leggen om vetcellen te bevriezen.

Cryolipolyse: kun je buikvet bevriezen?

Cryolipolyse is een techniek waarbij een stuk huid en dus de onderhuidse vetcellen 35 minuten lang in een apparaat gezogen worden met een temperatuur van -11 graden Celsius. Hierdoor koelen de vetcellen af tot ongeveer 2-4 graden Celsius. Direct erna volgt een korte massage. Zelf moet je in de periode erna het behandelde gebied ook een paar keer per dag masseren. In de maanden die erop volgen sterven die vetcellen dan af en ruimt je lichaam ze op. Eigenlijk creëert het dus een ontstekingsreactie.

In 19 onderzoeken varieerde de gemiddelde afname in huidplooien, gemeten met een huidplooimeter, van 14,67 tot 28,5 procent. Zonder effect op de niveaus van de vetten in je bloed of op je leverfunctie. Wel waren er enkele milde kortetermijneffecten, zoals bijvoorbeeld zwelling. Het is veilig. Het is alleen niet vastgesteld of massage na de behandeling, of meerdere behandelingen van dezelfde plek echt een meerwaarde hebben op je resultaat.

Je huid moet ook aanpassingen maken na de behandeling. Dat gaat je minimaal 9 maanden kosten. De conditie van je huid en je leeftijd zijn ook zeer bepalend voor je resultaat.

vetcellen bevriezen ijs op buik afvallen

Cryolipolyse: de moeite waard?

Vet bevriezen kosten

De kosten lopen per kliniek nogal uiteen. Waar de één €450,- per zone of plaatsing rekent, zijn er ook de prijsvechters met goedkopere tarieven. Het gevaar is wel dat er dan vaak niet-officiële apparatuur wordt gebruikt en er geen toezicht is van een cosmetisch arts.

Al met al moet je er toch bijna een jaar voor uittrekken voor je echt je eindresultaat ziet. Dit is met huid aanpassing meegerekend. De eerste resultaten zijn wel binnen een paar maanden te zien.

Het is op de kortere termijn een makkelijke, maar prijzige manier om snel van wat vet af te komen. Tenminste, als je in aanmerking komt voor behandeling.

Cryolipolyse: voor wie geschikt?

Waardoor is dat vet daar überhaupt gekomen? Zeer waarschijnlijk door je leefstijl. Verander je die niet, zal het vet uiteindelijk ook weer terugkomen, maar dan misschien ergens anders. 

Heb je hulp nodig met leefstijlverandering? Check dan onze 12-weekse afvalcursus. Deze cursus helpt je met het krijgen van inzichten en begeleidt je in gedragsveranderingen die het succesvol afvallen mogelijk maken.

Vetcellen nemen vooral toe in aantal tijdens de kindertijd of in een enorm calorie-overschot in een korte periode. Daarbuiten nemen vetcellen meestal toe in formaat.

Als jij na je behandeling dus weer enorm veel calorieën in een korte tijd binnenkrijgt, kan het gebeuren dat je overgebleven vetcellen niet alleen groter worden, maar dat er ook weer vetcellen bijkomen in aantal. Ook kan het gewoon op een andere plek op je lichaam gaan uitdijen als je structureel te veel energie binnen blijft krijgen.

De doktoren nemen dit ook mee in hun besluit: als zij denken dat jij je gewicht niet stabiel kunt houden, kom je niet in aanmerking voor een cryolipolyse behandeling.

buikvet bevriezen
Gezonde leefstijl en je gewicht stabiel kunnen houden zijn belangrijk na de behandeling

Is je gewicht stabiel en ben je al succesvol afgevallen, maar heb je te maken met probleemzones? Van die plekken waar het vet als eerste gaat zitten en als laatste (of niet) weggaat, zelfs na een succesvolle afvalperiode? Dan voegt het zeker wat toe en zul je eerder in aanmerking komen voor behandeling.

De prijzen zijn meestal per zone (gemiddeld 450,-) en de onderbuik alleen is al minimaal 4 zones. Reken voor een flinke hoeveelheid buikvet wel minimaal het dubbele. Dan zit je al op een paar duizend Euro. Wil je ook je lovehandles aanpakken, dan kost het nog meer, dus reken maar uit. En dan meerdere behandelingen…
Daarbij helpt het niet tegen een slappe huid en slappe spieren. Huid zal enigszins herstellen na de behandeling, maar is het enorm opgerekt geweest dan zal dat grotendeels zo blijven.

Dus: ja het werkt goed, maar wees je bewust van wat er allemaal bij komt kijken. Win altijd informatie in bij een bevoegde professional en ga nooit experimenteren met een of ander namaak cryolipolyse apparaat voor thuis.

Kun je ook zelf vet bevriezen met ijs?

Nee. Zo’n professionele machine ‘zuigt’ een stuk huid naar binnen en koelt een half uur lang. Zo komt de kou diep genoeg. Bovendien kijkt een dokter goed naar de plaatsing en de structuur van je huid en vet. De zones moeten goed op elkaar aansluiten. Daarnaast hebben de artsen verstand van hoe het resultaat kan worden bij verkeerde plaatsing.

zelf vet bevriezen met ijs

IJs op je buik doen, daar ga je niet van afvallen. Die kou komt lang niet diep genoeg. Bovendien werkt het niet tegen het buikvet wat tussen je organen zit. Dit is nu net het type vet wat de meeste mensen in hun buik hebben. Buikvet bevriezen werkt eigenlijk alleen goed met onderhuids vet.

Wil je meer weten over hoe je buikvet wél zelf weg kunt krijgen? Lees dan dit artikel.

Conclusie

Vetcellen bevriezen werkt echt. Het is het meest veilig wanneer dit door medisch geschoold personeel wordt begeleid. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking, dus vraag altijd eerst een consult aan.

Denk je “dan ga ik vet bevriezen zelf doen”: nee, dat werkt niet. Blijf vooral weg van niet-officiële apparatuur en laat die icepack op je buik lekker zitten.

Online Coaching

Behaal je fysieke en mentale doelen met behulp van wetenschappelijk onderbouwde methodes die afgestemd worden op jouw leven.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 10/12/2020
Laatst bijgewerkt: 12/03/2021

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>