fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Online coaching: wat is het nu precies?

Online coaching is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en terecht. Het begon internationaal populair te worden (voornamelijk in Amerika) en er komen in Nederland steeds meer online coaches bij, wat een trend is die het voorbeeld van de fysieke Personal Trainer begin 2000 volgt.

Ik leid ook zelf samen met Menno Henselmans jaarlijks honderden professionals op binnen dit veld, via onze Henselmans PT Cursus. Desondanks is voor velen het concept van een online coach nog een abstract begrip en ze weten niet precies wat ze van de persoon kunnen verwachten. Want hoe kan zo iemand nu van afstand een persoonlijke band met je opbouwen en zorgen dat jij je gewenste resultaat behaalt?

Online Coach is een breed begrip

Een online coach heb je in meerdere sectoren. Deze begeleidingsvorm wordt in de gezondheids- en voedings- & bewegingssector overal steeds vaker toegepast. Het begrip online coach is daarom abstract, omdat de functies en expertise per sector kunnen verschillen. Zo is er de online personal trainer, maar ook de online diëtist, of de online businesscoach en zelfs de zogenaamde online ‘lifecoach’.

Onze definitie

In dit artikel komt de definitie van een online coach overeen met een online personal trainer. Een personal trainer, maar dan online. Een goede online coach kan je op zowel fysiek als mentaal aspect begeleiden, je voeding en training optimaliseren, je voorlichten met de informatie die jij nodig hebt om je doel te behalen, een stok achter de deur bieden en zorgen dat jij alle tools toegereikt krijgt om op termijn de coach niet meer nodig te hebben. Althans, dat zou het doel moeten zijn.

Er zit desondanks in onze ogen een enorm verschil tussen een trainer en een coach, maar dat is een onderwerp voor een andere dag.

wat is online coaching

Wat is online coaching?

Een online coach gebruikt het internet om te communiceren. Dit gaat bijvoorbeeld via de mail, Skype of andere videobel applicatie, WhatsApp of andere messenger applicatie, of Facebook. De expertise van een online coach zijn voeding, training, leefstijl en cliënten begeleiden via het internet.

Uiteraard komen hier ook weer allerlei gradaties en specialisaties bij kijken. Waar de een uitblinkt in obesitas, zal de ander zich meer op wedstrijdbegeleiding richten, met anderen weer meer op het mentale aspect.

Certificaten en opleiding

Een online coach is geen beschermd beroep. Hetzelfde verhaal geldt voor een personal trainer. Iedereen kan zich tegenwoordig een online coach of personal trainer noemen. Je kunt dus certificaten behalen om je als het ware te onderscheiden en jezelf bekwaam te noemen.

Dit is echter de halve waarheid, aangezien er genoeg gecertificeerde personal trainers rondlopen die niet bekwaam zijn. Dit geldt overigens voor elk beroep en er zal altijd wel een verschil in kwaliteit zijn. Een personal trainer die geen officiële opleiding heeft gevolgd, kan bijvoorbeeld gewoon bekwaam zijn, doordat hij een andere route heeft genomen. Een goede trainer vinden kan daarom lastig zijn.

Maar lees hier hoe je een slechte personal trainer kunt herkennen!

Kwaliteit is lastig na te gaan

Dit is dus ook het gevaar voor de consument, want controle van de vaardigheden en kennis kan lastig zijn. Een goede leidraad is sowieso om eerst te kijken wat de desbetreffende professional nu precies publiceert op het internet en hoe hij of zij hier interactie heeft met de buitenwereld.

Schrijft de persoon artikelen, wordt er deelgenomen aan discussies, vinden er diverse vormen van voorlichting plaats, staan er cliëntresultaten en ervaringen online? Dit soort dingen zouden de eerste dingen moeten zijn die je uit gaat zoeken, om een beeld te krijgen van de persoon waar je mee te maken hebt. Je moet ook echt een goede eerste indruk hebben bij de persoon, al voordat je in aanraking komt met de persoon zelf.

Beperkingen van de offline markt

Als we kijken naar de offline markt, met de fysieke personal trainer, zijn de opties beperkter. Positieve mond-tot-mondreclame van een bekende of meerdere personen, is vaak een goede eerste indicatie of een personal trainer bekwaam is. Wanneer deze personal trainer bij je in de buurt is gevestigd, jullie perfect in elkaars rooster passen en het betaalbaar voor je is, heb je het wellicht goed getroffen.

Maar de realiteit is dat dit vaak ook erg vertekend kan zijn, gezien het in persoon ook véél makkelijker is om iemand te overtuigen en een bepaald beeld te scheppen, dan dat dit online zal zijn. Iemand die zichzelf goed kan verkopen, zal jou veel makkelijker een traject aanpraten, dan een persoon die JIJ moet benaderen voordat hij überhaupt de kans krijgt.

Het feit wat ook beperkend kan werken, is dat je met de meeste personal trainers beperkt contact hebt, afhankelijk bent van beide agenda’s, afhankelijk bent van fysieke contactmomenten en dat je er veel geld aan kwijt bent. Online coaching doet het op dat gebied beter en biedt daarbij veel voordelen. Wat deze zijn?

personal training vs. online coaching

Voordelen van online coaching

Het is belangrijk om te weten dat onderstaande voordelen niet bij elke online coach vanzelfsprekend zijn. De ene coach is de ander niet. Het gaat om algemene voordelen.

Kwaliteit is makkelijker te controleren online

Een goede online coach kun je makkelijk controleren door zijn content door te nemen en succesverhalen over hem te lezen. Daarbij is een online coach vaak op social media actief, bevindt zich in verschillende netwerken en zijn de mensen bekend met de kwaliteit die de coach kan bieden. Veel top coaches zijn vaak niet alleen nationaal actief, maar ook internationaal. Goede coaches worden ook door andere professionals aangeraden.

Een personal trainer kun je over het algemeen minder goed controleren. Zijn netwerk is hoogstwaarschijnlijk niet landelijk en je bent afhankelijk van de positieve mond-tot-mondreclame in de sportschool. Maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat hij een website heeft met veel succesverhalen en hij ook op sociale media actief is. Dat biedt al direct veel meer mogelijkheden tot controle.

Goedkoper dan Personal Training

In verhouding betaal je voor online coaching een stuk minder dan voor personal training. Een personal training sessie van 1 uur kost al gauw 40-70 euro en bekende personal trainers vragen nog een stuk meer. Om de resultaten te optimaliseren is het noodzakelijk om meer dan 1x per week te gaan trainen. Dit kan flink opstapelen.

Een goede online coach weet veel over training, maar ook veel over voeding. De betere coaches gaan daarnaast ook nog veel in op het mentale aspect en zullen veel aan je leefstijl en mindset werken.

De kans is groot dat de meeste personal trainers weinig over voeding weten en ze je dan nog door kunnen verwijzen naar een voedingsdeskundige of dat je hier zelf achteraan moet gaan. Laat staan dat ze je ook echt op het persoonlijke vlak gaan coachen m.b.t. mindset.

online coaching fitness

Besef je ook dat goedkoop duurkoop is: als jij een online coach voor 3 tientjes gaat zoeken, ga je ook voor 3 tientjes werk krijgen. Iemand die meerdere keren per week, tot zelfs dagelijks contact met je heeft en veel uren kwijt is aan alles voor je verwerken en bijstellen, móet ergens gaan inleveren als ze hier geen compensatie voor ontvangen.

Als iemand 100 cliënten heeft, die allemaal een paar tientjes betalen; hoeveel aandacht verwacht je dan écht dat je krijgt? Hoe passievol een coach ook is over zijn werk, uiteindelijk moeten zij ook hun leven bekostigen en gaan zij niet wekelijks vele uren in een persoon steken zonder een rechtvaardige financiële compensatie.

Je kunt contactmomenten zelf plannen

Bij een online coach kun je via een internetverbinding worden gecoacht. Dit betekent dat je zelf je contactmomenten kunt inplannen. Je kunt vragen stellen zonder dat je tijdsrestricties hebt; wil je een kort bericht opstellen, of een heel dagboek meesturen? De online coach kan vervolgens uitgebreid de tijd nemen om je vragen te beantwoorden en kan hier zo uitgebreid over zijn als nodig.

Bij een lastig vraagstuk, kan een online coach andere experts inschakelen of zelf nog wat onderzoek doen om je vraag te kunnen beantwoorden, zodat jij gegarandeerd bent van een goed en behulpzaam antwoord (aannemende dat de coach ook daadwerkelijk voldoende kennis bezig om wetenschappelijke bronnen te interpreteren en vertalen naar de praktijk). Als cliënt kun je zelf bepalen wanneer je gaat trainen, zonder dat je afhankelijk van elkaar bent.

Als je door een personal trainer wordt begeleid, ben je afhankelijk van elkaars agenda en kun je over het algemeen een minder goed vast ritme hanteren. Tijdens het fysieke contact moment heb je weinig tijd om je vragen te stellen en kunnen moeilijke vraagstukken geen volwaardig antwoord krijgen.

online coaching training

Voeding en leefstijl begeleiding zit erbij in

Een online coach kan jouw voeding beter monitoren door middel van online documenten of food track programma’s. Als er problemen ontstaan, kan een online coach je bijsturen of tips geven om je voeding nog beter te managen.

Als je dieet nog niet helemaal lekker in je leefstijl past, kunnen er sneller veranderingen aan worden gebracht. Je kunt samen continu op zoek gaan naar wat voor jou werkt.

Bij een personal trainer ben je afhankelijk van het volgende contactmoment om aanpassingen te laten maken en het is niet vanzelfsprekend dat dit meteen mogelijk is.

Trainingsbegeleiding verloopt met video analyse

Waar de meeste mensen sceptisch over zijn, is de trainingsbegeleiding van een online coach. Ergens begrijpelijk, maar een online coach kan je trainingen volgen en observeren, doordat de trainingen in een logboek worden bijgehouden, alles volledig kan worden geprogrammeerd en daarnaast de techniek altijd kan worden geanalyseerd middels video’s. Zo bekijken wij zelf bijvoorbeeld met geavanceerde analyse software hoe de beweegpatronen verlopen.

Een goede coach zorgt er ook voor dat hij een database heeft met allerlei oefeningen, zodat er alternatieven zijn als sommige oefeningen/bewegingen niet kunnen worden uitgevoerd.

Daarbij heeft hij per oefening een voorbeeld door middel van film of beeldmateriaal en daarbij specifieke uitleg hoe de oefening moet worden uitgevoerd. Je hebt er dan een beeld bij en kun je door middel van de instructies de oefening uitvoeren.

Een belangrijk gegeven is dus dat je techniek van de oefeningen kan worden opgenomen en dat de coach de techniek kan analyseren en feedback kan geven om de techniek te optimaliseren. Hoe je dat kunt doen, voor de beste filmhoeken, kun je hier in ons artikel vinden.

Doordat je jezelf terug kunt zien en specifieke aandachtspunten puntsgewijs worden uitgelicht, kun je goed werken aan de techniekverbetering. Je kunt dit op elk moment voor jezelf nalopen door de feedback terug te lezen, de video’s terug te kijken en zo ook visueel te zien hoe je telkens progressie boekt in je uitvoering.

Bij een personal training sessie draait het voornamelijk om mondelinge terugkoppeling. Het kan ook lastiger zijn om alle tips en cues te onthouden. Een ander nadeel is dat je jezelf niet kan zien en je van veraf niet weet hoe het er nou eigenlijk uit moet komen te zien.

Vooruitgang kan effectief bijgehouden worden

Een online coach kan ook effectief de progressie van zijn cliënten bijhouden. Zoals we al hebben aangegeven, kunnen de trainingen (gebruikte gewichten in de sportschool) en techniekfilmpjes worden gedeeld, maar natuurlijk ook weegmomenten en foto’s.

Het tempo qua progressie is voor iedereen verschillend. Het is voor een online coach dus snel te herkennen of iemand wel of geen progressie boekt. Met alle gegevens van de cliënt, kan er ook worden nagegaan wat wel of minder effectief is.

De coach kan een gehele database met al jouw logboeken, data, video’s, foto’s en notities voor zichzelf bijhouden en 24/7 raadplegen. Zo bouwt hij een geheel ‘dossier’ op met jouw gegevens. Een personal trainer heeft hier in het algemeen een minder goed overzicht van.

Een online coach heeft al gauw meer ervaring

Een online coach kan in het algemeen meer cliënten aannemen. Dit betekent automatisch dat er sneller en meer ervaring kan worden opgedaan op het gebied van voeding, training, leefstijl en online communicatie. Hoe meer je met verschillende mensen werkt, hoe beter je wordt in het omgaan met diverse type mensen, diverse problemen en vooral veel ‘afwijkingen’ van de norm.

Zo leer je bijvoorbeeld vanzelf hoe je creatief om kan gaan met beperkingen qua trainingsmateriaal, blessures, of bepaalde sociale en culturele verschillen.

Er zijn ook meer contactmomenten en vragen, dan tussen een personal trainer en zijn/haar cliënt. Hoe meer vragen je krijgt gesteld, hoe meer kansen je creëert om te leren. In een uitgebreide database kan een online coach makkelijker nagaan wat goed heeft gewerkt of minder goed. Door bepaalde patronen te bestuderen, kan een online coach zijn protocol en systeem hierdoor optimaliseren.

online coaching afvallen

De nadelen van online coaching

Het lijkt erop alsof een online coach op bijna elk gebied beter is dan een personal trainer. Dit is niet waar. Het kan lastig zijn om een goede online coach te vinden. Dit weerhoudt je ervan om je doelen te kunnen behalen.

Als de cliënt geen mogelijkheid heeft om te filmen, heeft een online coach geen zicht op wat er in de sportschool gebeurt. Een personal trainer kan je sneller corrigeren als je iets fout doet en de techniekverbetering verloopt over het algemeen sneller.

Complete beginners

Complete beginners raden we om die reden ook aan om te kijken naar een fysieke personal trainer, gezien er zoveel zal moeten worden aangeleerd en bijgesteld, dat een online traject dit onnodig complex maakt. Als je complete beweegpatronen vanaf 0 moet opbouwen, is dit véél sneller te realiseren via een offline traject (of in ieder geval een offline opstart).

Motiveren

Een personal trainer kan je tijdens een sessie beter pushen en motiveren. Hij kan ook, tijdens een sessie, beter aanvoelen waar je grens zit. Een online coach kan je niet tijdens een sessie pushen of aanvoelen waar je grens zit.

Voorkeur voor mondeling communicatie

Sommige mensen willen liever mondelinge communicatie i.p.v. online communicatie. Deze mensen kunnen met een personal trainer hoogstwaarschijnlijk beter en sneller een vertrouwensband vormen makkelijker hun ei kwijt, als ze met problemen rondlopen.

Geen enkele methode is perfect en dit hangt voornamelijk van persoonlijke factoren af en wat het beste bij jouw situatie past.

Onder ideale omstandigheden heb je een online coach en personal trainer in één. Vandaar dat wij ook techniektrainingen aanbieden, team meetings organiseren en altijd de gelegenheid bieden tot Skype gesprekken. Het is dan ook meteen een goede gelegenheid om een persoonlijk contactmoment met elkaar te hebben en bepaalde vragen of zaken mondeling te verwoorden.

Online coaching kort samengevat

Wij vinden dat online coaching veel voordelen met zich meebrengt en dat de meeste nadelen worden weggewerkt als er eens in de zoveel tijd fysieke contactmomenten plaatsvinden. Althans voor de gemiddelde persoon; dit geldt zeker niet voor iedereen.

Mensen die zich lastig kunnen uiten via tekst, video, of audio, zullen al sneller merken dat ze vast fysiek contact fijner vinden. Dit zou dan ook zeker een onderdeel moeten zijn voor die mensen, als ze besluiten een online coach om de arm te nemen; anders zijn ze beter af met een fysieke personal trainer.

Je zult met online coaching sneller resultaat behalen dan wanneer je alles zelf probeert uit te vogelen. Als je serieus bent over je progressie, je meer kennis op wilt doen en je een nieuwe ervaring op wilt doen, kan online coaching een goede investering voor jezelf zijn.

Online coaching is laagdrempelig, effectief, kostenefficiënt en het kan een goede stok achter de deur zijn. Heb jij interesse in online coaching? Bekijk onze online coaching

Bell Academy

Vergroot je kennis met praktische en wetenschappelijk onderbouwde fitness content.

Blijf jezelf verder ontwikkelen als fitness professional, verbeter je eigen resultaten en help anderen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 29/05/2018
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.

Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>