fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Wat kunnen we van Arnold Schwarzenegger leren? 6 tips

Er zijn maar weinig mensen ter wereld met zo’n veelzijdige carrière als Arnold Schwarzenegger. Door velen gezien als een van de meest toonaangevende bodybuilders aller tijden, een beroemde Hollywood acteur, succesvol zakenman, auteur en zelf politicus.

Voor veel mensen is het heel moeilijk om maandenlang consistent te trainen, een contest prep te volgen en het podium op te stappen, laat staan om jarenlang een passie na te streven, gemotiveerd te blijven en ogen op de prijs te houden om zo succesvol te zijn op meerdere gebieden.

Los van of je Arnold’s fysiek nastreeft, zijn rol als Terminator goed vindt of zijn accent kunt uitstaan, zijn succes op meerdere vlakken is ongekend.

Wat kunnen we van Arnold Schwarzenegger leren? 6 tips

In mijn ogen ontzettend veel. Een van Arnold’s meest inspirerende toespraken is die van zijn ‘6 regels voor succes’.

Hierin geeft hij aan dat hij altijd nummer 1 wilde zijn in wat hij deed, dat hij niet alleen een bodybuildingkampioen wilde zijn, maar een van de beste bodybuilders aller tijden. Dat hij niet zomaar een acteur wilde zijn, maar een van de bestbetaalde en beroemde sterren aller tijden.

Succesvol zijn, hoe kom je daar volgens hem?

De eerste regel is: vertrouw jezelf

“Zoveel jonge mensen vertrouwen alleen maar op het advies dat ze krijgen van hun ouders en anderen om hen heen. Maar, als je nu heel sterk bij jezelf nagaat, wie wil je nu echt zijn? Niet wat? Maar wie?
En het gaat daar niet om wie jouw familie en leraren willen dat je bent, maar wie je zelf wilt zijn. Kies iets waar je echt gelukkig mee bent.”

Arnold schildert heel mooi het beeld over hoe hij op jonge leeftijd, graag een bodybuildingkampioen wilde worden. Hij wilde dat gebruiken om naar Amerika te gaan om in de filmindustrie door te breken. Hoe al zijn vrienden posters van mooie dames op de muur hadden hangen en zijn slaapkamer muur behangen was met halfnaakte, ingeoliede bodybuilding idolen. Tot grote ergernis van zijn ouders, die er zelfs de dokter bij haalden.

Arnold spendeerde een groot gedeelte van zijn tijd aan het nadenken over wie hij echt wilde zijn en zijn dromen na te volgen.

De tweede regel: Breek de regels

“We hebben zoveel regels in ons leven voor van alles en nog wat, dus ga tegen deze regels in. Niet tegen de wet, maar tegen alle regels die anderen stellen. Het is onmogelijk om origineel te zijn of anders te zijn dan anderen, als je niet anders denkt”

Arnold geeft aan dat toen hij de filmindustrie in wilde stappen er talloze ‘regels’ tegen hem werkte. Niemand had een bodybuildinglichaam, niemand had een Duits accent, zijn naam was onuitspreekbaar en er waren talloze ‘experts’ die hem vertelden dat hij nooit succesvol zou kunnen worden.

Maar hij liet het daar niet bij zitten, dat waren hun regels, niet zijn regels. Hij was ervan overtuigd dat als hij trainde, net als hij deed als bodybuilder, hij ook kon slagen. Hij nam Engelse lessen, zelfs lessen die een accent verminderden. Zijn “I’ll be back” werd een van de meest beroemde uitspraken in de filmhistorie, voornamelijk door zijn accent.

Wat als hij had geluisterd naar iedereen die zei dat het niet kon? Het waren juist die dingen, zijn lichaam, accent en persoonlijkheid die in zijn voordeel bleken te werken.

Regel nummer 3: Wees niet bang om te falen

Deze regel staat heel sterk in lijn met regel 2. Het is niet mogelijk om altijd succes te hebben, maar wees niet bang als je beslissingen moet maken.

“Bij alle rollen die ik oppakte was altijd bereid om te falen. Sommige van mijn films leken op papier populair te kunnen worden, maar dat gebeurde niet en andere films sloegen aan bij het publiek.”

Als je verlamd wordt door angst dan kun je niet doorzetten. Als je doorzet omdat je gelooft in jezelf, in jouw visie en omdat je weet dat je dit echt wilt, dan volgt succes vanzelf.  Wees dus niet bang om te falen en dingen meerdere keren te moeten proberen.

Regel nummer 4: Negeer de ‘nee-zeggers’

“Hoe vaak heb je niet gehoord dat anderen zeiden dat je iets niet kunt doen? Dat het onmogelijk is omdat niemand het nog ooit eerder heeft gedaan?”

Wat als Bill Gates was gestopt, omdat anderen aangaven dat het gedoemd was tot mislukking?

Er zijn naast Bill Gates, talloze voorbeelden van mensen die niet naar de ‘nee-zeggers’ luisterden hun hart volgden en grote successen veroverden.

Een belangrijke les van Arnold,  negeer iedereen die zegt dat je iets niet kunt doen, luister naar jezelf en vertel jezelf: “Ik kan het wel”.

Regel nummer 5: Werk zo hard als je kunt

“Je kunt de ladder van succes niet beklimmen met je handen in je zakken”

Als je wilt winnen en echt succesvol wilt zijn, dan zul je ervoor moeten werken. Geen van bovenstaande regels gaat werken, als je zelf niet werkt.

Arnold’s grote voorbeeld, bokser Muhammed Ali, gaf antwoord op de vraag hoeveel sit-ups hij kon doen: “Ik tel mijn sit-ups niet, tot op het punt dat het pijn gaat doen en ik bijna niet meer kan, want dat zijn de sit-ups die tellen.”

Zorg dat je doet wat nodig is en dat je werkt om succes te behalen.

Regel nummer 6: Geef iets terug

“Kijk niet alleen naar jezelf, maar ook naar anderen die jouw hulp nodig hebben’. Het omkijken naar- en helpen van anderen geeft je veel meer voldoening dan wat je ook maar kunt doen.”

Vergeet niet om iets terug te geven van de successen die je behaalt en voldoening te halen uit het helpen van anderen.

arnold-schwarzenegger-lengte

Deze mindset van Arnold en de regels van succes gaan zeker op voor training, maar ook voor succes binnen een  baan of als je aan een nieuw project begint.

Lang niet al mijn klanten hebben de aspiratie om de allerbeste te worden in een sport of om het podium op te stappen. Ook voor mensen die ‘alleen maar willen afvallen’ en er beter uit willen komen te zien, zijn deze regels net zo waardevol. Zij krijgen net zo goed te maken met kritiek om hen heen, familie en vrienden die aangeven dat ze dat het niet kunnen, met gevoelens van zelf twijfel en angst dat iets niet lukt.

Het is goed om te reflecteren wat je echt wilt, wie je echt wilt zijn en daar hard voor te werken. Luister niet naar anderen die je alleen maar demotiveren. Een helder doel nastreven en succesvol zijn, geeft zoveel voldoening. Je gaat dat niet bereiken met je handen in je zakken. Zet dus die eerste stappen!

Voor degenen die graag de toespraak uit Arnolds eigen mond willen horen, hier een video:


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 01/02/2017
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Sanne Leenman

Fitness en progressie gaan voor mij verder dan een paar dagen per week in de sportschool. Het is voor mij een levensstijl met de prachtige drijfveer erachter om steeds beter te worden. Mijn kracht ligt in anderen te laten inzien hoe je jouw leven zo kunt inrichten om langdurige progressie te bereiken, zonder dat je daar daar alles voor aan de kant zet.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>