fbpx

7 tips voor succes

Succes is iets wat we allemaal nastreven, op wat voor gebied dan ook. Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je succes wilt bereiken op het gebied van je lichaamssamenstelling en je trainingsprestatie. Maar deze tips gelden net zo goed voor zakelijk succes, succes op het gebied van je algehele leefstijl, of succes in relaties. Uiteindelijk is succes op elk vlak iets wat je alleen bereikt met een blauwdruk met diverse tools die je daarvoor hanteert. Wat kun je doen om meer succes te realiseren?

1. Wees georganiseerd

Dit is zonder enige twijfel het belangrijkste advies voor elke sporter. Je moet een plan van aanpak hebben, ongeacht de situatie. Dit geldt niet alleen voor je slaap, boodschappen doen, je trainingen, je voeding, het koken, of je sociale leven, maar voor alle kleine dingen in je dagelijks leven.

Zonder enige indeling en sturing, zal je altijd resultaat laten liggen, door gebrek aan structuur, wat uiteindelijk tot een gevoel van falen kan leiden en daarbij je weerhoudt je doelen te bereiken.

Schrijf je factoren daadwerkelijk uit:

  • Wanneer ga je naar bed?
  • Hoeveel uur slaap je?
  • Op welk tijdstip sta je op?
  • Wat doe je zodra je uit bed komt?
  • Op welke tijden werk je?
  • Hoe vaak en wanneer eet je?
  • Tussen welke tijden ga je trainen?
  • Wat heb je afgelopen sessie gepresteerd tijdens je training?
  • Wat tijdens de sessie daarvoor, de week daarvoor, een maand terug?

Zorg ervoor dat je trainingen en maaltijden passen bij je dagelijkse leefstijl. Als je goed voorbereid bent en een structuur hebt in je dagelijkse leven, dan wordt de rest een vanzelfsprekend geheel. Dit zorgt niet alleen voor een aanzienlijk betere kans dat je je doelen bereikt, maar voor een algehele afname van stress!

En stress is, samen met slaap, DE belangrijkste factor die je succes kan maken of breken.

Tip: gebruik de dagelijkse tools die je tot je beschikking hebt. Zo kun je met een notitieblok al snel je gedachten gedurende de dag noteren en daar je proces in uitschrijven, of je gebruik je telefoon op een manier die bijdraagt aan je resultaat. Het is niet alsof je die nooit bij de hand hebt

succesformule

2. Verbeter je slaap

Veel mensen slapen wellicht wel een minimum van 7-8 uur per nacht, maar dat hoeft niks te zeggen over de kwaliteit. Kwaliteit is namelijk net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, als de kwantiteit. Dit is ook makkelijk te controleren: Word je uitgerust wakker? Als hier twijfel bij zit, of het antwoord een duidelijk nee is, dan is er (veel) werk aan de winkel!

Tip: Hoe je je slaap verbetert, lees je hier tot in detail!

3. Wees niet te ambitieus

Ik zie sporters van elk niveau vaak erg vol zitten met ‘lust’ en drang naar een resultaat, waarbij ze vol zitten met, naar eigen zeggen, motivatie en toewijding. De valkuil is hierbij vaak dat ze teveel, te snel willen en daar ‘alles voor over hebben.’

Ironisch genoeg leidt dit vaker tot stagnatie of zelfs regressie, dan daadwerkelijke progressie. Men vergeet altijd dat de belasting die ze zichzelf opleggen (fysiek & mentaal) ver boven de belastbaarheid kan uitstijgen. Beginners die meteen elke dag de sportschool in sprinten en schema’s gaan draaien die verricht worden door steroïden gebruikende pro-bodybuilders van 100+ kg in wedstrijdconditionering. Stop. Nee. Gewoon nee.

Meer is niet altijd beter

En in veel gevallen is ‘meer’ teveel. Er is geen enkele manier om succes te forceren op fysiek vlak; alles gaat ‘optimaal’ volgens een bepaalde richtlijn en tempo. Wil je meer, dan kan dat funest zijn. Ben je al relatief slank en wil je alsnog een kilo per week eraf strippen? Gefeliciteerd, daar gaat je kostbare spiermassa waar je zo hard voor hebt zitten zwoegen.

Hoe gevorderder je wordt, hoe trager je spiermassa opbouwt. Hoe slanker je wordt, hoe trager je zou moeten afvallen. Hoe meer werk je moet verrichten, hoe meer rust je zou moeten creëren om daadwerkelijk efficiënt en geconcentreerd het werk te kunnen verrichten.

Vergeet nooit dat succes een marathon is, geen sprint. Zelfs al wil je gaan sprinten, of heb je stukken waar sprinten weinig moeite kost: een sprint is in essentie nog steeds een opstapeling van kleine stappen, die elkaar snel opvolgen. Ga je te hard en sla je stappen over, dan ga je geheid vallen en waarschijnlijk stukken harder dan je zou kunnen voorzien.

Tip: Hier zijn een aantal tools die je helpen je doelen stapsgewijs te bereiken.

weg naar succes

4. Stel realistische doelen

‘Ik wil 10 kg spiermassa opbouwen de komende maanden, dus ik ga flink bulken!’
Vertaling: ik ga mezelf vetmesten.

‘Ik wil 10 kg afvallen de komende 3 maanden!’
Vertaling: ik ga mijn spiermassa verliezen.

Wees realistisch. Er uit willen zien zoals je favoriete fitness model, favoriete acteur uit Hollywood, of je favoriete bodybuilder zal jaren van discipline en toewijding vergen, naast een genetische potentie die je wellicht nooit hebt meegekregen van je ouders, of een enorme lading aan anabole steroïden.

Werken aan je fysieke doel begint ook altijd bij de basis: de energiebalans. Begrijp wat hier de factoren bij zijn en hoe je deze manipuleert om je doelen te bereiken.

Focus je nooit alleen op het einddoel, maar focus je op het proces

Als je consistent, dag in dag uit, week na week, maand na maand, jaar na jaar, met het proces bezig bent en je inzet bij elke stap gaandeweg, dan zal het einddoel vanzelf komen. Wellicht bereik je wel veel meer dan je ooit voor ogen had, of kun je je doel helemaal niet bereiken omdat het niet binnen je mogelijkheden ligt.

Een doel is nooit statisch en zal zich altijd dynamisch gaan verschuiven gedurende het proces, op welk vlak van je leven dan ook. Je zoekt nu niet hetzelfde in een partner, dan op de middelbare school. Je ambieert nu niet dezelfde omzet als toen je begon met je bedrijf. Je richt je nu niet meer op die 100 kg squat, omdat je al op de 140 kg zit. Focus je op de inzet die er nodig is, niet op het einddoel.

Zorg dat het proces op de lange termijn kan worden volgehouden. Consistente consistentie is de sleutel tot succes. Op die manier zal elke stap je een stap dichter bij je einddoel brengen, wat dan inmiddels alweer veranderd zou kunnen zijn.

Tip: Zorg ervoor dat je je beseft wat überhaupt realistische verwachtingen zijn. Focus je op het proces, niet op het einddoel, en realiseer je dat je proces altijd dynamisch zal zijn. Geniet van elke kleine stap, gezien dit je een stap dichter bij je einddoel brengt.

5. Wees geduldig

We zijn allemaal mensen en mensen willen het liefst alles zo snel mogelijk, zo makkelijk mogelijk, met zoveel mogelijk resultaat; of dat nu gaat om financieel resultaat, je fysieke resultaat, of een opdracht die moet gebeuren.

Er zijn veel verschillende diëten, trainingsprogramma’s, supplementen en ‘professionals’ (hoe herken je een slechte personal trainer?) die je snelle, makkelijke en fantastische resultaten beloven. Maar de waarheid is wederom dat je progressie, succes en resultaat niet kan forceren.

Je lichaam heeft een bepaalde herstelcapaciteit. Er is een bepaalde hoeveelheid spiermassa die je op kunt bouwen, wat alleen maar minder en minder zal worden na verloop van tijd. Er is een bepaalde mate van vetverlies die je kunt realiseren na verloop van tijd, wat steeds trager en trager zal verlopen (en zou moeten verlopen!).

Start met de basis, wees geduldig en besef dat het proces tijd kost; meer tijd dan je zou willen. Sla een van deze stappen over en je gaat per definitie falen.

Voorkom ook dat je deze basis uit het oog verliest, ontmoedigd wordt en zo stopt met proces, want veelal is het ontbrekende recept simpelweg geduld en continue inzet.

6. Haastige spoed is zelden goed

Zoals al eerder aangehaald, zijn we van nature wezens die alles snel willen. Hoe succesvoller mensen worden, des te meer ze willen en des te sneller ze dit willen. Ironisch genoeg is dit juist wat je NIET moet doen. De meest succesvolle mensen, op elk vlak van training, dieet tot zakelijk succes, zijn de mensen die beseffen dat het een lang(ere) tijdsinvestering is, die continu moeite en doorzettingsvermogen zal vergen.

De clichés ‘nothing comes easy’ en ‘good things come tot those who wait’ (aanvulling: en door blijven werken) zijn clichés met een reden: Ze zijn keer op keer weer bewezen als feit.

Hoe harder je de marathon wilt gaan sprinten, hoe sneller en harder je zal vallen. Als je zo op termijn een blessure oploopt en niet meer kunt doorlopen, zal je sowieso de finish nooit bereiken.

Is jouw mindset überhaupt wel goed op dit moment?

Er zullen perioden zijn dat dingen niet gaan zoals je zou willen. Er zullen perioden zijn waarin niks mee lijkt te zitten. Er zullen perioden zijn dat er geen verandering lijkt te komen. Maar JUIST in die perioden dien je geduld te hebben. Wat ons brengt op het volgende punt…

succes met afvallen

7. Voorkom abrupte veranderingen

Wat willen we vanzelfsprekend doen, als er geen verandering optreedt of iets niet gaat zoals we willen? We willen gaan veranderen. Maar is dat wel zo slim? Is het een objectieve constatering dat er geen verandering optreedt, of ben je op te korte termijn aan het kijken? Je wilt niet weten hoe vaak ik updates van cliënten krijg, waarin geroepen wordt dat het niet snel genoeg gaat, of dat er niks gebeurt.

Als ik de objectieve data dan bekijk, dan zie je in de meeste gevallen dat het exact volgens plan verloopt, maar de persoon kan er simpelweg niet meer objectief naar kijken.

Voorbeeld

Stel ik wil dat een cliënt gemiddeld gezien in die periode 0,5% van zijn totale lichaamsgewicht per week afvalt, waarbij de cliënt tussen de 80 en 81kg weegt. Dit betekent dat we spreken over 400 gram per week. Besef even hoe lastig dit objectief te beoordelen is, als je elke dag je op de weegschaal staat en naar het getal kijkt.

Dag 1: 80,6
Dag 2: 80,8
Dag 3: 80,2
Dag 4: 80,5
Dag 5: 80,3
Dag 6: 80,5
Dag 7: 80,1

Gemiddelde week 1: 80,4kg

Dag 8: 80
Dag 9: 80,2
Dag 10: 79,9
Dag 11: 80
Dag 12: 80,3
Dag 13: 80,1
Dag 14: 79,8

Gemiddelde week 2: 80kg
Verandering ten opzichte van de week ervoor: 0,5% lichaamsgewicht, oftewel 400 gram.

Dit is perfect volgens de planning, maar als je naar de individuele wegingen zou kijken, zou je denken dat er iets fout zou gaan. Daarbij zou je momenten hebben dat je aan denkt te komen, of denkt juist heel hard af te vallen. Een momentopname is exact dat; een momentopname, die beïnvloed kan worden door een heel scala aan factoren. Het zegt niks binnen het geheel op termijn, waar het uiteindelijk om draait. Focus je niet op een individueel datapunt, maar op de verzameling aan data.

Laat de data je leiden i.p.v. je gevoel

Ga pas dingen veranderen als er gedurende een langere periode, uit objectieve data, blijkt dat er verandering zou moeten plaats vinden. Niet eerder (maar ook niet later: geen handeling bij overduidelijke noodzaak voor verandering, is stil staan!)

LET OP: Als vrouw zijnde moet je sowieso ook rekening houden met het feit dat je een maandelijkse cyclus hebt, die gewichtsprogressie enorm kan vertekenen. Niet alleen zal je prestatie in de sportschool beïnvloed worden gedurende de cyclus, maar ook je gewicht zal door middel van de hormonale schommelingen en bijkomende vochtretentie enorm kunnen fluctueren.

Hopelijk heb je met deze tips een aantal nieuwe inzichten gekregen, of bestaande inzichten kunnen bevestigen. Wacht ook niet langer en implementeer direct de aspecten waar je meer mee kunt bereiken. Werk slim, hard, consistent en geduldig; succes is een logische uitkomst van de inzet.

Bell Academy

Vergroot je kennis met praktische en wetenschappelijk onderbouwde fitness content.

Blijf jezelf verder ontwikkelen als fitness professional, verbeter je eigen resultaten en help anderen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 19/07/2017
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.

Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>