fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Gewichtstoename door spieren: hoe snel gaat dat?
gewichtstoename door spieren

Hoe snel kun je aankomen in spiermassa?

Beginners (tot 9 maanden)

Heb je een gemiddelde aanleg voor het aanmaken van spiermassa? Gebruik je een goed krachttrainingsschema en hanteer je de juiste voeding en leefstijl? Dan kan je als beginner een gewichtstoename hebben van 1-1,5% lichaamsgewicht per maand.

aankomen door spiermassa

Dit houdt in dat wanneer je 70 kilo weegt, je 0,7-1 kilo spiermassa per maand kunt winnen. 

Halfgevorderd (na 9-12 maanden)

Na 9 tot 12 maanden continu progressie te hebben behaald, ben je halfgevorderd. Je kunt dan uitgaan van een spiertoename van 0,35-0,5% lichaamsgewicht per maand. Dit zal ongeveer de helft zijn, van toen je in de beginnersfase zat.

Gevorderd (na 3 jaar)

Wanneer je meer dan 3 jaar continu optimale progressie hebt behaald, ben je gevorderd. Gevorderd houdt in dat je in de buurt zit van je genetische potentie. In deze fase wordt er op maandbasis nog nauwelijks spiermassa opgebouwd en je mag blij zijn als je 0,1-0,25 % spiermassa per maand opbouwt. Praktisch gezien komen de meeste mensen hier niet snel.

Trainingsstatus

Ervaring in krachttraining

Geplande wekelijkse toename in gewicht

Beginner

Tot 9 à 12 maanden

1 %

Intermediate

Vanaf 9 à 12 maanden

0,5 %

Gevorderd

3 jaar continue vooruitgang

0,25 %

Kom je sneller aan dan dit? Dan kom je zeer waarschijnlijk aan in vetmassa. Daarnaast kunnen er schommelingen zijn in hoeveel vocht je vasthoudt natuurlijk.

Lees hier onze complete gids over spiergroei.

Hoe langer je traint, hoe langzamer je nog spiermassa aanmaakt

Het eerste trainingsjaar behaal je met een optimaal programma de beste resultaten en zullen je resultaten vanuit daar elk jaar afnemen. Hoe verder je vordert, hoe dichter bij je in de buurt komt van je genetische aanleg voor spiergroei en hoe minder spiermassa je nog aan zult maken. Je kunt in het eerste jaar best wat kilo´s spiermassa erbij krijgen als je het goed aanpakt.

Ervaar je een plateau in het afvallen? Daarvoor zijn er ook andere redenen.

Conclusie

Door krachttraining kun je zwaarder worden. Hoe snel je in spiermassa kunt aankomen verschilt. Afhankelijk hoe gevorderd je bent, kun je ~0,25 tot 1 procent lichaamsgewicht per week aankomen. Word je sneller zwaarder dan aangegeven in de tabellen? Dan kom je waarschijnlijk aan in vetmassa. Daarnaast kan vocht daar ook een rol in spelen.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 19/07/2022
Laatst bijgewerkt: 21/05/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>