• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifting belt: noodzaak of misvatte accessoire?
gewichthefriem

Als je enigszins regelmatig de sportschool bezoekt, dan kom je vaak in aanraking met mensen die allerlei sportaccessoires met zich meedragen. Waar de één met een FitBit op de cardio apparatuur bezig is, ligt er naast je iemand te bankdrukken met polsbanden om. Aan de andere kant van de sportschool, vlak voor de spiegel, staat er ineens iemand te curlen met een wel heel eigenaardig modeaccessoire: een lifting belt.

Waar het een erg goede trainingstool kan zijn, kan het ook exact dat zijn: een modeaccessoire. Het verschil tussen de definities van diezelfde lifting belt? Daadwerkelijke toepassing. Want waar dient zo’n fitness riem nu écht voor en heb je deze nodig, als serieuze krachtsporter?

lifting belt

Lifting belt voor je rug?

Van alle trainingsaccessoires zijn gewichthefriemen, het meest bekend. De algemene overtuiging is dat een trainingsriem helpt om je rug blessurevrij te houden, door de stabilisatie van de wervelkolom. Zo gebruiken de meeste mensen hem ook. Aan de andere kant gebruiken veel sporters geen riem, omdat ze denken dat het een overbodige last is die hun spieren minder zal laten werken.

Is je techniek goed genoeg?

Wie is hier nu slim bezig? Wanneer heb je de gewichthefriem nu echt nodig voor veiligheid? Zijn die biceps curls echt zo belastend voor je rug, of is je techniek gewoon om te janken?

Als je curls er zo uit zien, zou ik inderdaad even een lifting belt omdoen…

Is die squat PR nu ineens zo extreem buiten je kunnen, dat je bang wordt om je rug te breken, terwijl je het vorige gewicht wel aandurfde? Ben je dan echt zeker van je techniek, of weet je eigenlijk stiekem al dat je het gewicht sowieso niet zou moeten proberen? Snap je dat de deadlift een oefening voor je onderlichaam is en dat je niet het gevoel zou moeten hebben dat je spontaan een hernia hebt opgelopen?

Functie lifting belt: stabilisatie

Het feit dat sommige mensen een lifting belt tijdens de gehele trainingssessie dragen, laat meteen zien dat ze het hele nut van de riem niet snappen…

Ten eerste moet de riem zo strak zitten dat deze vrij oncomfortabel voelt, voordat deze echt effectief zal zijn. Het hele punt van een riem is het creëren van stabiliteit. Die stabiliteit bereik je op 2 manieren:

1. De lifting belt dient als een brace

Een riem gaat beweging van de wervelkolom tegen. Om die reden moet de riem zo strak mogelijk zitten, zonder dat het de ‘core’ beperkt in het bracen. De brace-effecten nemen toe naarmate de rug meer buigt. Hoe erger je rug bolt, hoe meer druk er wordt uitgeoefend op de riem en hoe groter de elastische ‘vering’ van de riem is, om je te helpen het gewicht te verplaatsen.

2. De lifting belt vergroot de intra-abdominale druk

Dit is de druk in je buikholte die je normaal met je ademhaling reguleert. Een vergrote intra-abdominale druk vermindert de compressiekrachten (=samendrukken) op de wervels. Dit effect is vergelijkbaar met de Valsalva manoeuvre, die je van nature zou moeten doen wanneer je aan het trainen bent: Je houdt je adem in en houdt zo de uitademingskracht tegen de gesloten luchtwegen. Dit creëert een vorm van interne stabiliteit.

Deze effecten zijn compleet passief. De lifting belt helpt je om meer gewicht te verplaatsen, zónder dat je spieren meer werk hoeven te verrichten. Over het algemeen kunnen mensen 5% meer gewicht squatten en deadliften met een fitness riem. Soms is dit véél meer, maar de met EMG gemeten activiteit van de been- en corespieren blijft veelal onveranderd.

powerlift riem

Lifting belt verandert activatie en uitvoering

Ander activatiepatroon in de core spieren door lifting belt

De algehele trend binnen het onderzoek wijst naar een verminderde activiteit van de buitenste schuine buikspieren en een verhoogde activiteit van de rechte buikspieren. Dit kan komen door de verhoogde voordelen van de intra-abdominale druk en verminderde behoefte aan stabilisatie tegen zijwaartse krachten en draaikrachten.

Uitvoering oefening anders met lifting belt

De stabiliteit die de gewichthefriem geeft, verandert niet alleen hoeveel je kunt tillen. Het verandert ook hóe je tilt, op verschillende manieren. Met een riem om zijn mensen explosiever bij submaximale gewichten. De riem zelf stimuleert het explosief snoekduiken naar beneden in een squat en het bollen van je rug en bekken. Dit komt omdat de elastische vering dan het hoogst is.

Verticale verplaatsing

In onderzoek zien we ook een grotere verticale verplaatsing. Met andere woorden: Mensen squatten dieper. Daarentegen zorgt het ronden van de lumbale rug (je onderrug) en het bekken ervoor dat de spanning op je onderrug(lumbale wervelkolom) en het SI-gewricht toeneemt. Dit wordt daarom gezien als slechte techniek, omdat het erg belastend is, op een verkeerde manier.

Horizontale verplaatsing

Horizontale verplaatsing neemt ook toe, als gevolg van de vergrote stabiliteit van de wervelkolom, waardoor je meer voorover kunt leunen tijdens de squat. Dit wordt ook wel forward lean genoemd.

fitness riem

Train je veiliger met een fitness riem?

Misschien wel het belangrijkste, naast de daadwerkelijke verandering in biomechanica, is dat mensen zich veel veiliger voelen met een lifting belt. Door deze extra zekerheid zijn ze vaak gewilliger om zwaardere gewichten te tillen (of hetzelfde gewicht, maar dan explosiever).

Dit is alleen een vals gevoel van zekerheid. De toename van wervelkolom stabiliteit wordt in de praktijk teniet gedaan door de zwaardere gewichten die je aan het tillen bent. Een uitgebreide hoeveelheid aan onderzoek naar blessures bij het tillen met of zonder gewichthefriem, vond geen extra voordeel bij het tillen met een riem.

Wat zegt het onderzoek over blessures met lifing belts?

In tegendeel zelfs, er zijn nadelen: Sommige data toont aan dat de blessures die ontstaan dóór het gebruiken van een lifting belt veel erger zijn. Dit is ook logisch, omdat je meer gewicht tilt, op een explosievere manier, waarbij je meer naar voren leunt. Als er iets fout gaat, gaat het sneller erger fout.

Daarnaast worden zowel je knieën als je heup zwaarder belast met een lifting belt, aangezien je meer gewicht verplaatst. Je rug wordt er wel mee gestabiliseerd, maar je ledematen niet.

Wanneer raden we een lifting belt af?

Een laatste veiligheidsoverweging is dat een lifting belt de bloeddruk gedurende een training verhoogt. Voor slanke, fysiek actieve en gezonde mensen, is dit niet zo’n probleem. Maar voor mensen die overgewicht hebben, of hartproblemen hebben, is het een zeer serieus aandachtspunt!

bodybuilding riem

Hoe gebruik je een gewichthefriem?

Nu je het nut van de lifting belt snapt, is het nog de vraag hoe je deze gebruikt.

In principe bind je deze simpelweg strak om je onderrug en je buikspieren. Sommige mensen neigen naar een plaatsing hoger op je buik, maar de meeste mensen dragen hem liever lager. Bijna tegen de heupen aan. Een goed uitgangspunt qua strakheid is ‘zo strak als je hem om kunt doen’, wanneer je buik volledig is gevuld met lucht (dus volledig ‘gebraced’ is).

Bodybuilders kunnen een lifting belt gebruiken zoals ze zelf willen, maar powerlifters zouden altijd moeten kiezen voor de methode die ervoor zorgt dat ze er het meeste profijt uithalen qua prestatie.

Wat voor soort lifting belt is aan te raden?

De meeste gewichthefriemen zijn prima, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan een riem die dezelfde wijdte heeft over de hele lengte. En alsjeblieft, haal geen klittenband neopreen riem. Het is geen kinderspeelgoed, dus zorg voor een stevige lederen riem!

weightlifting belt
gewichtheffen riem

Boven: goede optie, onder: niet aan te raden (ironisch genoeg is de naam toepasselijk)

Wel of geen lifting belt gebruiken?

Dus, moet je een riem dragen tijdens je training?

Voor de meeste bodybuilders

Nee. Totdat iemand perfecte squat en deadlift techniek beheerst, zal een riem alleen maar een vals gevoel van veiligheid leveren en een last zijn. Je zult in dat geval afhankelijk worden van de elastische vering, ten koste van een goede uitvoering.

Voor gevorderde sporters

Gevorderde sporters zouden hier geen probleem mee moeten hebben (aannemende dat de techniek goed is!), maar aangezien de spieractiviteit niet significant toeneemt, heeft het weinig zin. Het zal alleen bijdragen aan een persoonlijke voorkeur, wat waarschijnlijk een slecht ingeschat gevoel van veiligheid is, waardoor eventuele problemen kunnen ontstaan.

gym riem

Voor powerlifters

Voor powerlifters is deze afweging vrij simpel. Een riem zorgt ervoor dat je meer kan tillen, dus als het toegestaan is tijdens je wedstrijd: Gebruik een riem. Zorg er wél voor dat je met je riem traint en het zo ook goed oefent.

Het is complete onzin om een riem alleen om te doen tijdens je zwaarste sets, gezien deze je biomechanica zal veranderen. Een squat met een riem is een andere vaardigheid dan squatten zónder riem. Sterker worden mét riem zal betekenen dat je sterker wordt in die variatie, maar niet direct zoveel progressie in de uitvoering zónder riem. Kracht is een vaardigheid. Tillen met een riem is een andere specifieke vaardigheid, dan tillen zonder riem.

Conclusie

Laat je soort sport en de beheersing van je techniek dus bepalen of je een riem gebruikt of niet. Ga nooit zwart-wit conclusies trekken over enig soort materiaal. Kijk altijd naar de daadwerkelijke functie en of deze past binnen jouw situatie en doelen.

Online Coaching

Behaal je fysieke en mentale doelen met behulp van wetenschappelijk onderbouwde methodes die afgestemd worden op jouw leven.

BONUS: download ook de gratis e-books over de Squat, Deadlift en Bench Press


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 02/08/2017
Laatst bijgewerkt: 12/03/2021

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden. Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>