Groei mindset: de juiste mindset voor het nieuwe jaar
Het nieuwe jaar is begonnen en de sportschool stroomt momenteel weer vol met hoopvolle ‘nieuwkomers’ die staan te popelen om vol goede voornemens aan het jaar te beginnen. Op zich niets mis mee, maar we weten ook dat we binnen 3 maanden de meeste van deze gezichten niet meer zullen zien en dat het squat rack dan weer van ons is.
Als we naar onze klanten kijken, kan ik verschil zien tussen diegenen die langetermijnprogressie boeken en de ‘nieuwjaar-instromers’. Hoe komt dat? Hebben zij meer tijd, betere kansen, meer motivatie, betere genetische potentie?
Sommigen ja, maar we hebben ook net zulke succesvolle klanten met hectische banen, een druk gezin, een leeftijd boven de 40, reuma, laag testosteron, chronische darmklachten..heck..ik heb zelfs een klant die twee zware jobs heeft!
Wat zorgt ervoor dat zij ondanks dit alles toch succesvol kunnen zijn? Hun MINDSET.
Het verschil tussen fixed mindset en groei mindset
Mindset is een simpel idee dat veel onderzocht is door Carol Dweck, de dame die de fundamenten omtrent de theorie, achter de test die je net hebt gedaan, heeft gelegd. Haar jarenlange onderzoek naar succes en resultaatgerichtheid laat een simpel, maar essentieel verschil zien; namelijk het verschil tussen een statische- en een groei mindset en de manier waarop iemand naar vaardigheden kijkt.
Statische mindset vs. groei mindset
Bij een statische of fixed mindset zijn mensen ervan overtuigd dat vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan. Iemand heeft een bepaalde mate aan talent en wordt daardoor succesvol of niet. “Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden”.
Binnen een groei mindset is iemand ervan overtuigd dat vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door toewijding en hard werken – intelligentie en talent zijn maar het beginpunt.
Deze mindset geeft de motivatie om nieuwe dingen te leren, consistent en succesvol te zijn. Als je naar succesvolle mensen kijkt, op welk vlak dan ook, zul je zien dat zij deze mindset hebben.
Het verschil in de praktijk
De manier waarop iemand ontwikkelbaarheid ziet, is dus doorslaggevend voor hoe diegene zich zal ontwikkelen.
Dat is mooi om te weten, maar hoe is dit interessant voor een sporter die resultaat wil boeken in de sportschool? Hieronder een mooi voorbeeld:
Peter stapt op 1 januari vol frisse moed de sportschool binnen. Zodra hij om zich heen kijkt ziet hij al de gespierde lichamen en mannen die veel sterker zijn dan hij. Na twee trainingen komt hij gefrustreerd thuis en klaagt tegen zijn vriendin: “Ik ga niet meer naar de sportschool, iedereen kan veel beter sporten dan ik. Ik ben nu eenmaal niet sportief, heb duidelijk een laag metabolisme en niet de juiste groeipotentie.”
Paul is even enthousiast op nieuwjaarsmorgen. Hij stapt net als Peter de sportschool binnen en loopt tegen hetzelfde probleem aan; een groot gedeelte van de gymcrowd is beter dan hij. Zijn blik is na twee trainingen echter heel anders: “Sporten gaat goed, eerst kon ik nog niet eens met de bar squaten, maar inmiddels is mijn kracht zelfs al iets vooruit gegaan!”
Een statische mindset gaat vaak gepaard met het Pygmalion effect, wat zorgt voor een ‘self-fulfiling prophecy’. Als je naar jezelf kijkt als iemand met weinig talent en je zwak voelt, zelfs als dit onbewust gebeurt, dan heeft dat sterke invloed op jouw zelfbeeld, jouw verwachtingen en jouw resultaten. Fysiek en mentaal sterker worden start met een sterke mindset.
Hoe kun je jouw mindset veranderen?
Dat is natuurlijk de grote vraag!
Het allermooiste is dat je een mindset kunt aanleren. Het is namelijk grotendeels een overtuiging over jezelf, die je dus zelf kunt veranderen. Net zoals je spieren kunt trainen, kun je jouw brein ook trainen.
Door je bewust te worden van jouw mindset kun je leren om deze te veranderen. Bijvoorbeeld als je kansen om beter te worden laat schieten of gedemotiveerd raakt als iets veel inspanning kost, schakel dan over op de groeiminsdet: Pak kansen, zie fouten als leermogelijkheden en zet je ten volste in.
Nieuwe mindset: oefenen oefenen oefenen
Zoals je niet na een week trainen een sixpack hebt, zo heb je ook niet na een week oefenen een compleet nieuwe mindset gekregen. Er gaat tijd en oefening overheen. Kun je dit alleen? Ja, maar het kan zeker helpen om iemand te hebben die jou eraan herinnert om weer in de goede mindset te komen, wanneer je het dreigt te verliezen. De juiste mindset en hoe je deze behoudt is dus ook iets waar we binnen de coaching veel op richten.
Vergeet niet dat het succes en bijvoorbeeld een goed lichaam alleen maar het ‘topje van de ijsberg’ is. Anderen moeten net zo goed tegenslagen doorslaan, zichzelf motiveren, op hun dieet letten, hard werken, etc. Door social media wordt soms het beeld gevormd dat het voor anderen komt aanwaaien, terwijl dat totaal niet het geval is. Je ziet op social media alleen wat mensen willen dat je ziet.
Conclusie
Als je dus de juiste mindset hebt, kun je dus letterlijk veel meer bereiken en zul je waarschijnlijk veel gelukkiger en positiever gestemd raken. Dit maakt het verschil of je anderen die beter zijn dan jij ervaart als een tegenslag of als motiverend.
Dat geeft je niet alleen profijt als sporter, maar ook als partner, ouder, manager of in enige andere baan of setting, omdat je leert doorzetten bij tegenslag en je zelf leert verbreden.
Sterker worden begint met je sterk voelen!