fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Turkesterone: wat is het en zou je het moeten gebruiken?
Turkesterone kopen

Turkesterone: wat is het en zou je het moeten gebruiken?

De afgelopen maanden waren er in de bodybuilding en fitness community veel positieve geluiden te horen over turkesterone, een natuurlijk voedingssupplement waarvan veel gebruikers beweren dat het hun gains verbetert zonder bijwerkingen.

Is turkesterone echt een van de beste supplementen voor spiergroei? Het antwoord vind je in dit artikel!

Turkesterone: wat is het?

Turkesterone is een voedingssupplement dat wordt gemaakt uit de Ajuga turkestanica plant. Deze plant komt voor in Centraal-Aziatische landen zoals Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.

Turkesterone is een van de vele soorten ecdysteroïden. Dit zijn hormoonachtige stoffen die van nature voorkomen in insecten en planten. Je kunt het zien als de plantaardige en insectenvariant van testosteron, het belangrijkste hormoon voor spieropbouw bij mensen.

Turkesterone lijkt qua chemische structuur ook een beetje op testosteron. Volgens de verkopers heeft turkesterone hetzelfde spiervergrotende effect als testosteron, maar dan zonder de nadelen van anabole steroïden. Klinkt goed, nietwaar? Laten we eens kijken wat de wetenschap zegt. 

Turkesterone kopen
Ajuga turkestanica, de plant waarvan turkesterone wordt gemaakt.

Turkesterone: vooral dieronderzoek

Turkesterone is voornamelijk onderzocht bij dieren en insecten [1, 2, 3, 4]. Uit deze onderzoeken kwamen soms interessante bevindingen naar voren. Zo kwam in een studie uit 2000 onder ratten naar voren dat turkesterone effectiever is dan Dianabol, de moeder van alle anabolen

Leuk dat ratten grotere spierballen krijgen van turkesterone, maar hoe zit het bij onderzoek onder mensen? In het beetje onderzoek onder mensen dat we hebben kunnen vinden, komen we verschillende resultaten tegen.

In een onderzoek uit 2008 onder recreatieve bodybuilders deed de suppletie van een ecdysteroïd, met een soortgelijke chemische structuur als turkesterone, he-le-maal niets.

Een later onderzoek uit 2019 vond wel positieve effecten bij jonge mannen. Nu hebben wij een beetje moeite met deze studie. Zo kregen de proefpersonen veel minder werkzame stof binnen dan op de verpakking stond.

Ook is het heel merkwaardig dat de groep mannen die een nepmiddel kregen spiermassa verloren (!) tijdens het tienweekse trainingsprogramma. 

Verder werd er gebruikgemaakt van bio-elektrische impedantie-analyse (BIA) om de lichaamssamenstelling van de proefpersonen te meten. Dit is niet de meest betrouwbare vorm om je vetpercentage en spiermassa te meten. 

Lees ook: Vetpercentage meetmethodes vergeleken

Kortom, er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de beweringen over turkesterone ondersteunt. De beschikbare onderzoeken naar turkesterone zijn beperkt en vaak uitgevoerd op dieren, niet op mensen. Daarom is het moeilijk om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit ervan bij spiergroei.

Turkesterone: ervaringen

Het internet staat bomvol met positieve ervaringen van turkesterone. Je zou er sneller spieren mee opbouwen en het brede lichaam kunnen krijgen waar je altijd van hebt gedroomd.

Dit soort berichten worden voornamelijk gedeeld door handige marketingjongens of in gesponsorde content van influencers. Overtuigend bewijs ontbreekt.

Turkesterone kopen
Turkesterone. Dat het qua naam op testosteron lijkt, betekent niet dat het op dezelfde manier werkt.

Turkesterone: bijwerkingen en nadelen

De turkesterone capsules en poeders die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn zover ons bekend veilig. Dit wil niet zeggen dat turkesterone geen bijwerkingen of nadelen heeft. Het kan zijn dat bijwerkingen van turkesterone pas na langdurig gebruik ontstaan. Hier is geen onderzoek naar gedaan.

Turkesterone kopen: wel of niet doen?

Er is momenteel geen overtuigend bewijs dat het gebruik van turkesterone resulteert in meer spiergroei. Turkesterone kopen is wat ons betreft weggegooid geld. Besteed liever je geld aan gezonde voeding en supplementen waarvan wel is bewezen dat die een positief effect hebben op je gains.

Conclusie

Turkesterone is een enorm gehyped voedingssupplement dat spiergroei zou bevorderen. Het wordt gemaakt uit de Ajuga turkestanica plant. Turkesterone is een van de vele soorten ecdysteroïden. Je kunt het zien als de plantaardige en insectenvariant van testosteron.

Op dit moment is er slechts één studie die positieve effecten van turkesterone bij mensen heeft gevonden. Wij zetten onze vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze studie. Aangezien er geen overtuigend bewijs is, zijn wij van mening dat turkesterone jouw geld niet waard is.

Turkesterone: veelgestelde vragen

Wat doet turkesterone met je lichaam?

Turkesterone zou een vergelijkbare werking hebben in je lichaam als testosteron, het belangrijkste spieropbouwende hormoon. Overtuigend bewijs ontbreekt hiervoor.

Is turkesterone goed?

Turkesterone is goed voor de portemonnee van handige marketingjongens. Jij krijgt er niet sneller het gespierde lichaam van waarvan je droomt.

Hoe lang mag je turkesterone gebruiken?

Turkesterone lijkt veilig voor langdurig gebruik. Het kan zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik ontstaan. Hier is geen onderzoek naar gedaan.

Hoeveel capsules turkesterone per dag?

Houd je aan de aanbevelingen op de verpakking. Er is geen onderzoek gedaan naar de maximale dosering.

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 26/06/2023
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Reinier de Wit

Reinier de Wit is sportdiëtist, schrijver en personal trainer. Hij is een belangrijke kracht voor de Henselmans PT Cursus. Hij is vroeger jarenlang gebrainwasht geweest door de fitnessindustrie en wil voorkomen dat jij tegen dezelfde frustraties aanloopt.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>