Creatine: alles over de werking en mythes
Creatine: Hét supplement voor sporters, met meer claims eromheen dan welk supplement dan ook. De één zegt er spontaan tig kilo meer door te tillen, de ander zegt op te blazen tot een heuze vochtbal en de ander wordt sneller kaal dan de buurman aan de steroïden. Maar wat is feit en wat is fabel? Hoe werkt het nu echt en heb je het daadwerkelijk nodig? Dat gaan we vandaag bekijken!
Creatine is natuurlijk heel erg bekend als een supplement dat spiergroei en krachttoename bevordert, maar hierdoor wordt er ook veel misbruik van gemaakt. Zo zullen supplementenbedrijven nieuwe manieren verzinnen om hun creatine nog duurder te verkopen, terwijl het beter zou moeten worden. Denk hierbij aan een mix van verschillende soorten: ‘Nu met 6 verschillende soorten creatine, voor nog betere opname en nóg meer spiermassa!’ Klinkt bekend? Mooi zo, dan weet je wat je in het vervolg niet meer hoeft aan te schaffen.
Wat is creatine?
Creatine is een organisch zuur wat functioneert als een energie ‘tussenpersoon’. Het wordt in de lever en in de alvleesklier opgebouwd uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Ongeveer 95% van alle creatine in het lichaam is aanwezig in de spiervezels. De rest is te vinden in de hersenen en de testes. Om de creatinespiegel (hoeveel er in je lichaam aanwezig is) aanzienlijk te verhogen moet je in de praktijk creatine innemen als supplement. De vraag is dan ook of het suppleren zinvol is voor mensen die het voor het spieropbouwend effect willen nemen.
Waar zit creatine in?
Creatine zit vooral in spierweefsel. In voeding zit creatine dus vooral in vlees, vis en gevogelte. Creatine zit in mindere mate ook in zuivel en nog minder in plantaardige bronnen. Creatine uit een potje is overigens gewoon geschikt voor vegans.
Wat doet creatine?
Je lichaam gebruikt voor alles energie, ook je spieren. De belangrijkste energiebron tijdens inspanning, is adenosinetrifosfaat, ofwel ATP. ATP wordt afgebroken tot ADP en een losse fosfaatgroep (P) en hierbij komt energie vrij.
Er is maar weinig ATP aanwezig in de cellen aanwezig, dus energie die puur vanuit ATP beschikbaar is, is misschien net genoeg voor een paar seconden max. Duurt het langer, hebben je cellen creatine nodig.
De mogelijkheid om ADP weer naar ATP om te zetten tijdens intensieve en kortdurende activiteiten is grotendeels afhankelijk van creatinefosfaat (CP), dat opgeslagen is in de spiervezels. Creatine helpt in feite ATP her te gebruiken. Het enzym creatinekinase (CK) haalt de fosfaatgroep (P) van creatinefosfaat af en plakt het weer bij de ADP, om zo weer ATP te maken.
In rust is meer dan 50% van de creatine in een spier aanwezig in de vorm van creatinefosfaat (CP).
Tijdens kortdurende activiteiten raakt de voorraad CP op en wordt de mogelijkheid om via deze weg ATP te maken beperkt. Dit heeft vervolgens consequenties voor de prestaties.
Creatine en krachttraining
Als er meer CP in de spier aanwezig is, zou dit kunnen leiden tot een grotere hoeveelheid energie gedurende korte, intensieve activiteiten. Korte termijn creatinesuppletie verhoogt de totale creatine opslaghoeveelheid met zo’n 10-30% en de hoeveelheid CP met zo’n 10-40% en vergroot daarmee de reservevoorraad energie (ATP), waardoor je beter bestand bent tegen vermoeidheid en dus meer of langer energie kan leveren voor meer kracht of meer herhalingen in krachttraining.
Creatine en spiergroei
Theoretisch gezien zou deze grotere hoeveelheid energie leiden tot een hoger totaal trainingsvolume en/of een hogere trainingsintensiteit. Dit vertaalt zich vervolgens weer tot verbeterde aanpassingen in je lichaam qua spiergroei en kracht.
Overige effecten
Creatine vult de ATP-voorraden in een cel sneller aan dan glucose of vetzuren, maar het doet nog veel meer dan je lichaamsvoorraad ervan voorzien en daardoor bufferen tegen vermoeidheid. Creatine heeft ook positieve effecten op je hersenen en effecten op je hormonen. Alles bij elkaar is het, het beste legale prestatiebevorderende supplement wat er bestaat. Toch zijn de meeste mensen totaal niet onder de indruk van de effecten, wat niet geheel onterecht is.
Hier even een realitycheck: Als je niet onder de indruk bent van de prestatiebevorderende effecten van creatine, is het zeer onwaarschijnlijk dat je onder de indruk gaat zijn van iets anders wat legaal is.
Timing: Wanneer moet je creatine innemen?
De effectiviteit hangt af van hoe goed je erop reageert.
Er is een range voor hoe sterk mensen op creatine reageren, waarbij sommige mensen creatine totaal niet opnemen in hun spieren. Creatine opname kan worden verbeterd door insuline, dus creatine innemen met koolhydraten, eiwitten of insuline-opwekkende substanties of het innemen wanneer de spier insulinegevoeligheid hoog is, kan de voordelen van creatine verbeteren en van een nonresponder een responder maken.
Dus ja, in tegenstelling tot het ‘de timing maakt niets uit, neem het wanneer je wilt’ kamp; creatine is daadwerkelijk effectiever wanneer het post-workout wordt genomen, in plaats van pre-workout.
Een ander goed moment van timing, zou bij het ontbijt zijn, in verband met de verhoogde insulinegevoeligheid na de nachtelijke vast.
Leuk en aardig, maar wanneer is de timing nu écht relevant?
Creatine laadfase
Het bewerkstelligen van creatine opname is vooral belangrijk gedurende een creatine laadfase. Sommige onderzoeken suggereren dat laden effectiever is dan een gecontroleerde dagelijkse hoeveelheid, gezien het een hoger maximum qua creatine-opname en glycogeenopslag toelaat.
Waarom zou je creatine laden?
Ten eerste ervaar je de voordelen sneller. Ten tweede is een laadfase van creatine goed gevestigd als effectief doseringsprotocol binnen de literatuur. Het idee dat je creatine niet hoeft te laden, komt voornamelijk simpelweg door Hultman et al. (1996). Ondanks dat er geen statistisch significant verschil was in laden vs. een constante dosering, had de laadgroep een 23% toename van vrije concentraties creatine ten opzichte van 20% voor de constante dosering. Het verschil is klein, maar het is wel een verschil.
Hoeveel creatine
Daarbij raden we een laadfase van 20 gram creatine aan, voor 4 dagen, om dit te vervolgen met 5 gram per dag. Deze dosering zou veilig de creatine opslag moeten maximaliseren. Enige gemiste doseringen kunnen simpelweg aan de volgende worden toegevoegd.
Een stopweek is niet nodig.
Hoe kun je creatine innemen?
Creatine lost slecht op in water. Je kunt wel creatine met water mengen door goed te roeren of te schudden en het dan opdrinken. Je kan het ook in je kwark of eiwitshake gooien. Wel goed roeren dus.
Creatine en water vasthouden
Let erop dat je goed gehydrateerd blijft bij het suppleren met creatine. Alle verhoogde vochtretentie die je ervan krijgt, komt omdat de spieren extra water opnemen. Maar aangezien je vochtbehoeften toenemen door creatine, kan je nog steeds opgezwollen raken van het niet voldoende drinken. Als je dus ‘vocht vasthoudt’ door creatinesuppletie, dien je meer te drinken. Creatine kan hierdoor ook leiden tot gewichtstoename.
Wanneer je merkt dat je uitgedroogd raakt van creatine, is dit in feite een heel goed teken, omdat het doorgaans betekent dat je heel goed reageert en een ‘hyperresponder’ bent.
Welke vorm van creatine is het beste?
Geen enkele vorm is effectiever dan het gebruikelijke creatine monohydaat, gezien dit sowieso al vrijwel 100% biobeschikbaar is (het beste op te nemen door je lichaam). Ten minste wanneer de creatine opgelost is in een vloeibare substantie, of in vaste poedervorm.
Creatine capsules hebben een 35% lagere biobeschikbaarheid dan opgelost poeder en vlees, waar het van nature in zit.
Dus als je pillen koopt in plaats van poeder; het is niet alleen duurder, je hebt er ook meer van nodig.
Welke vorm van creatine bij darmklachten?
Sommige mensen tolereren bewerkte vormen beter dan monohydraat, als het aankomt op de verwerking ervan. Dus mocht het nu zo zijn dat je maag- en darmklachten krijgt van je creatinesuppletie; overweeg een andere vorm, zoals gemicroniseerde creatine, welke lichter verteerbaar is omdat hiervan de moleculen wat verkleind zijn en daardoor beter oplosbaar en sneller opneembaar zijn.
Mythes en misvattingen
Is creatine een steroïde?
Nee. Creatine is een organische stikstofverbinding die wordt gevormd uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Creatine lijkt qua structuur in de verste verte niet op enig steroïde hormoon dan ook. Creatine heeft géén anabole werking. Het is een legaal, vrij verkrijgbaar voedingssupplement, in tegenstelling tot Anabole Androgene Steroïden (AAS).
Steroïden vallen onder de lipiden (vetten) en worden gekenmerkt door een 4-ringen kernstructuur (steroïde kern). Androgene Anabole Steroïden (AAS) zijn de bekendste steroïden, maar het is feitelijk onjuist om deze simpelweg ‘steroïden’ te noemen, aangezien steroïden een veel grotere categorie lipiden zijn.
Hieronder zie je een vergelijking van de moleculaire structuur van creatine met die van cortisol, één van de steroïde hormonen. Zoals je kunt zien lijken ze totaal niet op elkaar.
En dat brengt ons gelijk bij de volgende mythe:
Word je kaal van creatine?
Nee. Haaruitval kan een effect zijn van daadwerkelijk AAS gebruik, maar zoals we net al lieten zien, valt creatine niet onder de steroïde hormonen. Hier gaan we er dieper op in.
Is creatine slecht voor je nieren?
Hoge eiwit- of creatine-innames zullen alleen schadelijk zijn voor je nieren als je chronische, bestaande nierproblemen hebt.
En ja, daarmee is vrijwel alles gezegd. Als jij gezond bent en geen bestaande nierklachten hebt, hoef je je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken om je creatine-inname en je nieren. Hier gaan we er uitgebreider op in. Moving on!
Veroorzaakt creatine kramp?
Dit onderzoek onder 72 American Football spelers bevond dat krampen significant minder vaak voorkwamen bij de groep die creatine suppleerde dan bij de niet-gebruikers. Het antwoord is dus: Nee, integendeel, het kan kramp juist helpen voorkomen.
Conclusie
- Het voornaamste voordeel is de verbeterde krachtproductie.
- Creatine gebruik is veilig bevonden, daarom is het ook een legaal supplement.
- Je kunt het beste gewoon suppleren in de vorm van creatine monohydraat.
- De standaard dosering van creatine monohydraat is 5 g per dag. Je kan kiezen voor een laadfase, om de cellen sneller te verzadigen, maar dit is niet per se nodig.
Andere vormen van creatine kunnen wel duurder zijn, of ‘inventief’, maar studies hebben aangetoond dat deze vormen niet superieur zijn aan het reguliere monohydraat. Laat je dus niet misleiden en ga gewoon voor creatine monohydraat: Je bankrekening zal je dankbaar zijn!
Wie heeft er baat bij?
Iedereen die ademhaalt.
Nog vragen? Stel ze gerust hieronder!
Meer over andere populaire supplementen is te lezen in dit artikel.
Hallo,
Ik had een vraag. U geeft niet veel informatie betreft het haaruitval als gevolg van creatine. Ik ben van plan preworkout te gebruiken maar ik zie dat er ook creatine monohydraat in zit. Zorgt dit ervoor dat je kaal wordt ?
Gr Mishel
Hoi Mishel, inmiddels is er tekst toegevoegd hierover, zie de aanpassingen hierboven.
Van creatine word je niet kaal, maak je maar geen zorgen!
groet
In het beginstuk begin je over de eventuele fabels maar hier geef je uiteindelijk geen antwoord op. Is het beginstuk allemaal onzin? Zoals het kaalworden, wat ik ook elders veel lees, en het zoveel vocht opnemen? (Vooral het kaalworden wil ik voorkomen)
Verder altijd fantastische artikelen. Lees ze erg graag!
Hoi Tim,
Dat zijn geen dingen om je druk om te maken, dat is absoluut geen zorg en een enorme misvatting. We zullen in de toekomst nog een artikel wijden aan alle fabels omtrent creatine, waar we die gaan uiteenzetten.
Goed om te horen dat de artikelen bevallen!
Zou je creatine aanraden voor voetballers?
Hoi Dennis,
Die kunnen er zeker baat bij hebben, maar minder dan andere supplementen in verhouding (uiteraard ook afhankelijk van de activiteit/positie van de speler).
[…] *Met de chemische verbindingen wil ik je hier niet lastig vallen, maar als je meer wilt weten over creatine kan je dit artikel lezen: Creatine 101, door Bell coaching. […]
Hai Richard! Je geeft aan dat je creatine aanraadt aan iedereen die ademt. Ga je er dan vanuit dat alleen (gevorderde) sporters je artikelen lezen of geldt het ook voor moeders is 2 à 3 keer per week sporten? Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar creatine maar wordt heel veel aangeboden. Is er een merk of.site die je adviseert? Mvg
Hoi Wendy,
Richard is even mega druk met voorbereidingen voor de Fitfair, dus ik antwoord je even.
We raden het inderdaad iedereen aan, ook beginnende sporters en ook moeders die 2-3x per week sporten. Elke soort creatine monohydraat zal volstaan, alles wat er aan toegevoegd is is overbodig en vaak handige marketing. De Action verkoopt ook potten, die raden we zelf vaak aan, lekker goedkoop ook. Verder maakt het niet zoveel uit dus.
Succes!
Hoi Richard,
Om te beginnen wil ik zeggen wat een duidelijk omschreven artikel!
Ik las helaas alleen niks terug over mogelijk acne door het gebruik van creatine.
Ik merk zelf dat als ik creatine monohydraat gebruik dat ik binnen enkele dagen aanzienlijk meer puistjes krijg op mijn rug. Misschien dat jij hier nog wat van weet?
Hoi, even wat aanvullende vragen voor extra context voor Richard:
Hoe neem je het in? Bijv. met water, of met zuivel?
En wanneer en hoeveel?
groet Krullaine
Beste Krullaine,
1 vraag over puisten/acne aangezien ik daarover niks gelezen heb in het artikel.
Kan het zijn dat je door creatine gebruik meer puisten krijgt?
Na 3 maanden creatine gebruikt te hebben heb ik het idee dat sinds dien ik extra puisten groei heb op m’n gezicht. Elke ochtend wordt ik weer wakker met een nieuwe
(echt niet grappig meer)
Ik neem het post workout met water en probeer gedurende de dag voldoende te drinken.
Ik weet niet of ik nu moet stoppen met creatine, aangezien het wel mijn sport prestaties bevorderd.
Ik hoor graag nog van je.
Mvg,
Nico
Hoi Nico,
Nee, dat is niet aan elkaar gelinkt. Er zijn diverse pilot en prospectonderzoeken geweest waarin DHT werd gelinkt aan acné, haaruitval, etc, maar dat is allemaal irrelevant bevonden: creatine zorgt daar uiteindelijk niet voor.
Waar het concreet aan ligt is lastig te zeggen, gezien acné veroorzaakt kan worden door een heel scala aan dingen, van hormonale problemen tot leefstijlaanpassingen, voeding, intoleranties, darmgezondheid en nog veel meer. Daar kan ik zo van buitenaf niks over zeggen helaas.
Hoi,
Ik zou graag wat willen droog trainen. Maar ik houd best veel vocht. Probeer wel genoeg te drinken.
Maar is droogtrainen mogelijk met het gebruik van creatine?
Of kun je bijvoorbeeld ook alleen op trainingsdagen 3 a 4 keer per week de creatine nemen. Om het vocht vasthouden een beetje tegen te gaan. En toch ook wat voordeel uit de creatine te halen?
Hoi Karin,
Droogtrainen, oftewel cutten is een vetverlies fase. Creatine heeft dáár geen invloed op in principe. Je kunt nog steeds vet verliezen. Ondanks dat je meer vocht vasthoudt, moet je de term ‘droog’ dus niet te letterlijk nemen. Droogtrainen gaat om vetverlies.
Moet je voor een wedstrijd of shoot echt letterlijk droog zijn op een moment (dan dus wel vocht afdrijven), dan is creatine misschien niet handig.
Als je veel vocht vasthoudt door de creatine, kun je wrs wel stellen dat je juist veel voordelen hebt ervan (hyperresponder). Heb je geen shoot of zoiets, gewoon lekker blijven nemen en zoveel mogelijk krachtgains maken. Uiteindelijk kan het een klein beetje helpen in het maximaliseren van spiergroei.
Heb jij het idee dat je heel sterk op creatine reageert?
Krullaine
Hoi,
Dan blijf ik lekker de creatine gebruiken. Vanaf dat ik het ben gaan gebruiken en toen 2/3 weken later woog ik bijna 2 kg meer. En dat was zeker niet groei in vetmassa. Dat is redelijk gelijk gebleven.
Ik heb zeker het idee dat het mij helpt tijdens de krachttraining. En het is zeker niet voor een fotoshoot of wedstrijd of dergelijke. Maar gewoon voor een strandvakantie. Dus gewoon even cutten en vet verliezen en creatine blijven gebruiken.
Bedankt voor de reactie!
Hoi,
Erg interessant artikel! Echter lees ik niks terug over een eventuele afbouwfase/pauze of duur van gebruik?
Voor de oplaadfase geld vier achtereenvolgende dagen 20gr. per dag slikken met daarna de standaard 5gr. per dag. Maar hoe lang slik je de Creatine? Vanaf de oplaadfase het hele jaar door of voor X periode? En is er iets van ’n pauze/afbouw periode, voordat je weer met Creatine begint?
Thanks! 🙂
Gr. Luc
Het is geen hormoon en je bouwt er geen tolerantie voor op, dus cyclen hoeft niet. Je bouwt het ook niet langzaam op, je laadt juist flink en onderhoudt daarna. Zelf blijf je ook gewoon nog creatine aanmaken. Je mag het gewoon blijven nemen vanaf dat je begint als je wilt.
Hier kun je er meer over lezen: https://supplementclarity.com/do-you-need-to-cycle-creatine/
“Waarom zou je creatine laden?
Ten eerste ervaar je de voordelen sneller. Ten tweede is een laadfase van creatine goed gevestigd als effectief doseringsprotocol binnen de literatuur. Het idee dat je creatine niet hoeft te laden, komt voornamelijk simpelweg door Hultman et al. (1996). Ondanks dat er geen statistisch significant verschil was in laden vs. een constante dosering, had de laadgroep een 23% toename van vrije concentraties creatine ten opzichte van 20% voor de constante dosering. Het verschil is klein, maar het is wel een verschil. ”
Hoi, “het verschil is klein, maar het is wel een verschil” als ontkrachting van een onderzoek is niet echt een sterk argument als er geen significant verschil is.
Beter is, “Er is een verzamelonderzoek gedaan naar creatine laden, hierin zijn 50 onderzoeken meegenomen. Hieruit komt dat laden een significant hogere effectiviteit van creatine geeft dan niet laden.”
Dit staat veel sterker.
Ik heb alleen de abstract gelezen, dus aub lees ook goed de rest van het artikel voordat je hier iets van online zet, maar misschien een goed onderzoek is het volgende:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-021-00412-w
Jose Antonio, Darren G. Candow, Scott C. Forbes, Bruno Gualano, Andrew R. Jagim, Richard B. Kreider, Eric S. Rawson, Abbie E. Smith-Ryan, Trisha A. VanDusseldorp, Darryn S. Willoughby & Tim N. Ziegenfuss (2021) Common questions and misconceptions about creatine supplementation: what does the scientific evidence really show?, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18:1, DOI: 10.1186/s12970-021-00412-w
succes!
Hoi Anna,
Bedankt allereerst voor je reactie!
We hebben de verwoording heel specifiek zo benoemd, omdat dat de take-away ook daadwerkelijk moet zijn. Het laden an sich heeft geen statistisch significant, relevant voordeel voor het gros van de mensen, ten opzichte van ‘normaal doseren’ op dagbasis. Maar de claim die vaak wordt aangehaald dat er geen verschil is, klopt daarin niet: er was zeker een verschil. Of dat voor het gros van de mensen heel relevant is? Waarschijnlijk niet. Maar áls het daarin toch niet uitmaakt en het voor een kleine doelgroep mogelijke voordelen heeft, is het een overweging (onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’). Zeker omdat je van creatine suppletie an sich niks gaat merken, tenzij je hyperresponder bent, maar het voor iedereen daadwerkelijk bijdraagt (als enige legale supplement dat dat daadwerkelijk in die gradatie doet).
De verwoording die je als alternatief aandraagt, klopt daarin dus technisch niet. Vandaar dat die bewust zo niet wordt genoteerd.
Bedankt voor je input, dat wordt altijd gewaardeerd.
Fijne dag!
– Richard
[…] is één supplement dat we iedereen aanraden: creatine. Creatine kan zorgen voor net wat meer energie tijdens je training, maar het helpt je ook mentaal omdat het goed is voor je […]
[…] *Met de chemische verbindingen wil ik je hier niet lastig vallen, maar als je meer wilt weten over creatine kan je dit artikel lezen: Creatine 101, door Bell coaching. […]
Hoi,
Ik heb een vraagje, in het artikel staat dat het voor iedereen geschikt is. Mijn zoon van 14 zou het ook graag gebruiken omdat hij ook aan krachttraining doet. Maar op de pot die ik heb staat vanaf 18 jaar. Zou ik het hem mogen geven of is er een reden waarom het niet onder de 18 gegeven mag worden?
Alvast heel erg bedankt voor jullie advies!