fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Citrulline malaat: zorgt het voor meer spiergroei?
citrulline malaat

Citrulline malaat: zorgt het voor meer spiergroei?

Wat is citrulline malaat?

Citrulline is een ingrediënt dat vaak in pre-workout mixen zit. Het is een niet-essentieel aminozuur. Dit betekent dat je lichaam het ook zelf aan kan maken. Je hoeft het dus niet alleen uit je voeding te halen. Onder andere je lever en je darmen maken citrulline aan.

Malaat is een organisch zout en het is een van de tussenproducten uit de citroenzuurcyclus. Dit is het proces waarin energie (ATP) gevormd wordt in je lichaam.

De combinatie citrulline malaat zorgt ervoor dat ze beiden makkelijker in je lichaam kunnen reageren. 

Werking van citrulline malaat

In je nieren wordt citrulline omgezet naar arginine in de ureumcyclus. Daarbij wordt ammoniak omgezet in ureum. Ammoniak is een van de afvalstoffen die ontstaan bij training. Het ophopen van afvalstoffen door training noemen we metabole stress. Op deze manier wordt metabole stress dus verminderd. Het ureum wordt via je urine uitgescheiden.

Daarnaast verhoogt citrulline via diezelfde cyclus je stikstofoxide (NO) gehalte. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten iets verder open gaan staan. De doorbloeding verbetert hierdoor, en dus ook de afvoer van afvalstoffen.

Dit wil zeggen dat je minder snel verzuurt. Je kunt dan wat langer doorgaan. Het effect van citrulline op kracht is alleen vrij klein. Pakweg een enkele herhaling aan het eind van je laatste set. En sommige onderzoeken bevinden helemaal geen effect van citrulline malaat op krachtprestatie.

Arginine is ook een van de bouwstoffen van creatine, een bekend prestatieverhogend supplement. Indirect zou hier ook nog een werking mogelijk kunnen zijn.

Malaat is al een tussenproduct in het proces waarin je cellen energie produceren. Dieronderzoek bevond verbetering in zwemprestaties door malaat. Het beschermt ook tegen spierschade.

citrulline malaat voordelen

Citrulline in voeding

Citrulline komt vooral voor in vruchten van de komkommerfamilie, zoals watermeloen, meloen, pompoen en komkommer, maar ook in kiwano en cacao. Je hoeft het alleen niet uit je voeding te halen omdat je het zelf aan kunt maken.

Voordelen van citrulline malaat

Citrulline heeft vooral voordelen op je (spier)uithoudingsvermogen. Je kunt wat langer doorgaan. Voor kracht of spiergroei biedt het geen directe voordelen, maar indirect kan het doen van meer herhalingen wel leiden tot meer spiergroei, in theorie. In een onderzoek van 8 weken is dit echter niet aangetoond

Wij zijn van mening dat citrulline vooral voordeel kan bieden voor gemixte atleten of duursporters.

Heb je last van hoge bloeddruk of andere issues die met slechte doorbloeding te maken hebben (ahum), kan citrulline ook voordelen bieden. Het verwijdt namelijk je bloedvaten door stikstofoxide (NO) te verhogen.

Is citrulline malaat gevaarlijk?

Als je gezond bent is citrulline niet gevaarlijk. Slik je echter hartmedicatie die nitraten bevat of gebruikt je een middel tegen een erectiestoornis, overleg dan met je dokter. Dit is omdat citrulline kan zorgen voor vaatverwijding.

Effect van citrulline malaat op bloeddruk

Heb je een te hoge bloeddruk? Citrulline kan de bloeddruk wat verlagen. Overleg ook in dat geval met je dokter.

Citrulline malaat dosis

Neem 2 tot 8 gram ongeveer een uur voor je training.

Lees hier meer:

Sinds 2015. Duizenden transformaties

Online Coaching

Wetenschappelijk onderbouwde methodes persoonlijk afgestemd op jouw leven. Krijg een stok achter de deur van een expert en behaal sneller het lichaam van je dromen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 04/02/2021
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

 • Is het nodig om dit supplement te cyclen?
  Neem je dit ook op dagen dat je geen training hebt opstaan?

  • Hoi Robin,

   Voor trainingen die meer spieruithoudingsvermogen vragen kan het een voordeel hebben, op rustdagen heeft het geen meerwaarde. Bovendien maakt je lichaam het zelf aan, dus op rustdagen heb je genoeg in je systeem. Het is een aminozuur en aminozuren hoef je niet te cyclen. Cyclen is vooral weggelegd voor hormoon-gerelateerde therapieën.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >