fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Zorgt creatine voor haaruitval?
creatine haarverlies

Word je kaal van creatine?

Is er een direct verband tussen creatine en haaruitval? Is de angst om kaal te worden door dit supplement terecht? Is deze claim goed onderbouwd of hangt hij maar aan één haar?

creatine dht bijwerking

De link tussen creatine en kaalheid

Wat zou nu het verband kunnen zijn tussen creatine en kaalheid? Is haaruitval een directe bijwerking van creatine? Nee. Een direct verband is er niet. 

Om dit te begrijpen vertellen we je eerst even over Alopecia Androgenetica (AGA), ook wel bekend als ‘mannelijke kaalheid’. Dit is kaalheid die ontstaat bij de slapen, je voorhoofd en het midden-voorste deel van je hoofd. Meestal heeft het geen effect op je achterhoofd.

Dit patroon is meestal zichtbaar bij oudere mannen. Het verloopt geleidelijk en het haar kan niet makkelijk worden uitgetrokken. Ook is het niet geassocieerd met huidaandoeningen.

AGA heeft een sterk verband met de androgeenwaarden en vooral met dihydrotestosteron (DHT) waarden in de hoofdhuid. Het enzym 5a-reductase zet testosteron om in DHT.

DHT zorgt voor mannelijke lichaamsbeharing. Dit lijkt tegenstrijdig maar er is een verklaring voor dit verschil in effect. Je erfelijke aanleg bepaalt waarschijnlijk hoe gevoelig je hoofdhuid is voor DHT. Je aanleg voor kaalheid is dus erfelijk bepaald.

creatine kaal worden
Het typische patroon van mannelijke kaalheid

Is er onderzoek naar creatine en haaruitval?

Er is één onderzoek die keek naar het effect van creatine op testosteron en het hormoon DHT in bloed. Na een laadfase met 25 gram per dag van een week en daarna twee weken lang een vaste dosis van 5 gram per dag, waren testosteron levels gelijk maar was DHT verhoogd.

Dit is alleen het enige onderzoek hierover, met maar 20 proefpersonen in totaal, waarvan er 4 uitvielen. Uiteindelijk dus maar 8 mensen per testgroep. Het onderzoek duurde ook maar 3 weken. Dit onderzoek is te ‘kaal’ om een harde conclusie op te kunnen baseren en het is nog niet gereproduceerd. Dit wil zeggen dat andere onderzoekers dit experiment nog niet herhaald hebben met dezelfde resultaten.

Daarnaast zeggen DHT-waarden in bloed niet zoveel als DHT-waarden in de hoofdhuid zelf en zijn er ook andere factoren die bij kunnen dragen aan kaal worden Er is een studie (RCT) aangemeld die de directe link tussen creatine en haargroei of haarverlies wil gaan onderzoeken, maar deze is nog niet gestart.

Creatine zelf is nergens direct in processen van de androgene hormonen betrokken. Er is in theorie een indirecte link mogelijk via een groeifactor (IGF-1). Creatine verhoogt namelijk de IGF-1 waarden in je spieren. IGF-1 kan het 5a-reductase enzym dat testosteron omzet in DHT stimuleren. Maar dit is dus in de spieren en het is niet onderzocht in de hoofdhuid. Het zou net zo goed helemaal niet in de hoofdhuid te merken kunnen zijn.

Kortom, een directe link is gewoon nog niet aangetoond.

Een andere reden voor de ’kaal door creatine’ mythe

Er ligt een taboe op, maar er zijn veel meer mannen en jongens in bodybuilding en krachtsport die androgene anabole steroïden (AAS) gebruiken dan je denkt. AAS-gebruik is wel gelinkt aan het ontwikkelen van kaalheid.

De meesten zullen het alleen niet toegeven en zeggen dat ze alleen creatine gebruiken.

creatine kaalheid

Conclusie: zorgt creatine voor haaruitval?

Nee, niet direct. Er is één mager onderzoek die een aanwijzing zou kunnen zijn voor een indirect verband. Een directe link tussen creatine en haaruitval moet nog onderzocht worden.

Maak je je zorgen over haarverlies, kijk dan ook naar je hoeveelheid stress en je voeding. Deze hebben namelijk ook invloed op je haar. Dus werken aan stress management en gezond eten kan haarverlies tegengaan.

Meer lezen over creatine kan hier.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 29/12/2020
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>