fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Appel ei dieet: 9 redenen waarom je het niet moet doen
appel ei dieet

Appel ei dieet: 9 redenen waarom je het niet moet doen

Wat is het appel ei dieet?

Begin maart 2019 ontstond er een appei ei dieet rage, o.a. door een boek van een deelnemer van Temptation Island en een documentaire over een fitgirl. 

Daarvoor was het helemaal geen begrip.

wat is appel ei dieet
Opkomst zoekterm ‘appel ei dieet’ in Google

Vervolgens was er ineens appeleidieet.nl met een dieetschema: 5 dagen crashdiëten op appels en eieren (zonder eigeel) zonder te sporten. Deze website bestaat inmiddels niet meer. Er zijn tegenwoordig andere websites die een soort appel ei dieet schema variant aanbieden. Maar het is dus nergens op gebaseerd behalve op de rage van destijds.

Wij geven je hier 9 redenen om het niet te doen.

1. Gewichtsverlies is niet per se vetverlies

Gefeliciteerd, je bent 5 kilo kwijt! Maar 5 kilo van wat? Vet, vocht of spiermassa? De meesten willen vet kwijtraken. Met een crashdieet verlies je echter niet alleen vet maar ook vocht. Je reservevoorraad aan suikers (glycogeen) in je spieren en lever worden aangesproken.

Als die voorraden slinken, slinkt ook de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. Elke gram glycogeen bindt namelijk 3 gram water. Verlies je 500 gram glycogeen? Dan verlies je 1500 gram vocht. Dan ben je 2 kilo kwijt zonder dat je een gram vet verbrand hebt.

Daarnaast kun je ook nog spiermassa verliezen.

2.  Je raakt kostbare spiermassa kwijt

Bij crashdiëten verlies je iets wat je niet kwijt wilt raken: je spiermassa. Vooral bij te snel afvallen.

appeltje eitje dieet
Spiermassa draagt bij aan je lichaamsvorm en stofwisseling

Je hebt voor eiwit geen opslag in je lichaam zoals je vetmassa je opslag is voor vet. Aminozuren circuleren vrij in je bloed. Je spiermassa bestaat vooral uit eiwit. In een voedingsstoffentekort zoals een crashdieet, gaat je lichaam daarom je spiermassa afbreken om aan de benodigde aminozuren te komen.

Je organen hebben namelijk dagelijks heel veel aminozuren nodig om te functioneren. Het beschermen en onderhouden van je organen heeft prioriteit boven spierbehoud.

Spiermassa verbruikt relatief meer energie dan vetmassa. Het kan redelijk wat uitmaken voor je rustmetabolisme: de hoeveelheid energie die je lichaam dagelijks verbrandt in rust.

Wil je je energieverbruik structureel verhogen zodat je niet te snel in vet aankomt? Dan is het opbouwen van spiermassa juist één van de onderdelen waar je aan zou moeten werken.

3. Je hebt minder energie

Crashdiëten levert vaak veel vermoeidheid op, wat het volhouden nog veel moeilijker maakt. Vermoeidheid kan behoorlijk ten koste gaan van je discipline. In je dagelijks leven kan het ook nog betekenen dat je je slecht op je werk kunt concentreren, of dat je irritatiegrens lager ligt.

snel afvallen appel ei dieet

4. Het appel ei dieet is niet voedzaam

Normaal gesproken zijn eieren heel voedzaam, maar de meeste voedingsstoffen zitten in de dooier. Laat je die weg? Dan mis je al belangrijke vetten en vetoplosbare vitamines (A, D, E, K). Daarnaast is alleen appels en eieren zonder dooiers eten sowieso heel erg eenzijdig. 

Je zult zeer weinig niet-oplosbare vezels binnenkrijgen. Je dagelijkse vezelinname haal je niet en foliumzuur (vitamine B11) en heemijzer zijn ook nergens te bekennen. Heemijzer en foliumzuur zijn allebei belangrijk voor o.a. de vorming van rode bloedcellen.

Afwisseling is altijd beter dan eenzijdig eten, zo krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

5. Je wordt je niet bewust van je leefstijl

We gaan ervan uit dat je je resultaat wilt behouden. Daarom is het belangrijk om te leren wat er heeft bijgedragen aan je huidige lichaamssamenstelling. Tijdelijk een totaal ander leefpatroon aannemen zoals een appel ei dieet, leert je niks over gewoontes of de mindset die je hebt. 

Je bewust worden van oude gewoontes en werken aan nieuwe is een belangrijk onderdeel van je resultaat bereiken en vooral vasthouden. Weet je hoeveel je beweegt in een week? Weet je hoeveel en hoe goed je slaapt? Weet je welke momenten kwetsbaar zijn voor overeten? Wanneer geef je toe aan verleiding? Hoe is je dagindeling en dagritme? Hoeveel stress heb je en wat kun je eraan doen?

Hierover leren kan een groot verschil maken.

appel en ei dieet

6. Je leert niet gezonder eten

Hetzelfde geldt voor je eetgewoontes. Een tijdelijk crashdieet volgen leert je niet hoe het zover gekomen is.

Hoeveel bewerkte voeding eet je? Hoeveel calorieën bevatten de producten die je eet? Hoeveel water drink je op een dag? Hoe vaak eet je op een dag? Ben je gevoelig voor emotie-eten? Snack je vaak in de avond? Heb je vaak honger? Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor gezondheid?

Geef jezelf de tijd om dit te leren. De meeste mensen zijn ook niet in vijf dagen vijf kilo aangekomen in vet. Het is belangrijk om onderliggende oorzaken of problematiek aan te pakken. Anders zit het er zo weer aan: het jojo-effect.

Afvallen in 12 weken

Leer in 12 weken hoe afvallen werkt met wetenschappelijk onderbouwde lessen en praktische hulpmiddelen. Volg deze stappen om af te vallen en leer hoe je dit levenslang kunt volhouden.

7. Snel afvallen met het appel ei dieet: het jojo-effect

Snel afvallen is één. Maar je resultaat langdurig vasthouden? Dáár ligt vaak de uitdaging. Je hebt jezelf een aantal dagen iets ontzegd. Kans is dat je het daarna gaat inhalen of jezelf gaat belonen. Tel daarbij op dat je je oude gewoontes weer oppakt en voilà, terug bij af of nog erger.

Deze tweelingstudie laat zien dat de mensen met de meeste afslankpogingen uiteindelijk het meeste aankwamen.

Voorkom eindeloos diëten en werk aan bewustwording met de juiste tools. Onze coaches kunnen je daarbij helpen. Ook hebben we een uitgebreide afvalcursus in onze Bell Academy.

8. Honger ligt op de loer

Je raakt verzadigd door voldoende voedselvolume in je maag. Met alleen een appel en een paar eieren is de kans groot dat je honger blijft houden. 

Wanneer je aan het eind van een werkdag ook nog eens beslissingsvermoeidheid hebt opgebouwd en je gaat hongerig de supermarkt in, is dat natuurlijk een recept voor het toegeven aan de roepende chipszakken in gangpad vier.

In ons artikel over Ad Libitum diëten gaan we dieper in op verzadiging.

9. Het verboden vrucht effect

Wanneer je iets niet meer mag wil je het vaak des te meer. Je discipline wordt in een crashdieet zoals het appel ei dieet tot op het bot uitgedaagd. Dit kan mentaal een flinke belasting zijn. En dan mag je dus niet maar één ding niet, nee, je mag alles niet. Behalve appels en eieren, 5 dagen lang.

appel dieet ervaringen

Zelfs voor doorgewinterde fitnessatleten zou dit een uitdaging zijn, laat staan voor mensen die denken dat dit een goede manier om te beginnen is.

Appel ei dieet: 9 redenen om het niet te doen in het kort

Alles nog even op een rijtje:

 1. Gewichtsverlies is niet per se vetverlies: door afname van je suikervoorraden zul je ook tijdelijk minder vocht vasthouden.
 2. Je raakt kostbare spiermassa kwijt: inactiviteit en een lage eiwitinname leiden tot verlies van spiermassa.
 3. Je hebt minder energie: dit kan het volhouden moeilijker maken.
 4. Het is niet voedzaam: je mist belangrijke vetten, vezels en vitaminen.
 5. Geen bewustwording van je leefstijl: wat heeft ertoe geleid dat je op dit punt bent dat je een dieet nodig hebt?
 6. Geen bewustwording van je eetpatroon: hoe heeft je eetpatroon en je voedingskeuze bijgedragen aan het punt waar je nu bent?
 7. Het jojo-effect: de meeste vormen van crashdiëten leveren na afloop juist gewichtstoename op.
 8. Honger ligt op de loer: ook dit kan het volhouden lastig maken, helemaal in combinatie met vermoeidheid.
 9. Het verboden vrucht effect: je discipline wordt heel erg uitgedaagd. Maar dan in combinatie met ook nog honger en vermoeidheid. Een recept voor falen.

Bewustwording van je voeding en leefstijl is key voor blijvend vetverlies. Daarnaast wil je op een gematigd tempo afvallen zodat je geen spiermassa verliest.

Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen en de week doorkomen zonder vermoeidheid en honger leveren veel meer resultaat op de lange termijn dan welk crashdieet dan ook. Laat staan een crashdieet dat alles behalve appeltje-eitje is.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 16/10/2021
Laatst bijgewerkt: 23/05/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>