fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Pre-workout tintelingen: de verklaring
pre-workout tintelingen

Pre-workout tintelingen en jeuk: de verklaring

Lekker je pre-workout in je mik, klaar om te knallen in de gym! Maar dan ineens heb je dat rare gevoel, tintelingen, jeuk, of een soort speldenprikjes. Is dat wel normaal? En waardoor komt het eigenlijk?

Pre-workout tinteling: de oorzaak

Tintelingen of jeuk zijn bekende bijwerkingen van één van de ingrediënten van pre-workout, namelijk het aminozuur bèta-alanine. Dit verschijnsel wordt ook wel een soort tijdelijke paresthesie genoemd.

In je huid zitten gevoelszenuwcellen (sensorische zenuwcellen). Een bepaald type hiervan die een G-protein coupled receptor bevatten zijn gevoelig voor beta-alanine. Deze receptoren reageren op warmte en mechanische schadelijke prikkels en daarnaast dus ook op beta-alanine. In feite zijn het pijnreceptoren die normaal gesproken pijn registreren.

Door de beta-alanine worden deze pijnreceptoren gestimuleerd om een signaal door te geven naar je hersenen, dat normaal in gang gezet wordt door warmte of pijn. Dit zijn de tintelingen. Het lijkt alsof deze receptoren dus iets voelen, terwijl dat in het echt niet zo is.

pre workout tinteling

Pre-workout tinteling is niet gevaarlijk

Die receptoren die gevoelig zijn voor beta-alanine reageren weer niet op histamine, een stofje dat betrokken is bij irritaties of allergische reacties. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de tinteling betekent dat je een allergische reactie hebt op de pre-workout. Tintelingen zijn een bekende en normale bijwerking van pre-workout mixen.

Pre-workout tintelingen verminderen

De belangrijkste reden om een pre-workout kort voor het trainen te nemen is de cafeïne die het bevat. Die zorgt voor een lekkere kick die je alert en wakker maakt, klaar om te knallen. De rest van de ingrediënten zou je niet per se kort voor je training in hoeven nemen.

Als je een pre-workout mix koopt of zelf een pre-workout mix maakt zonder cafeïne kun je de inname spreiden over de dag. Zo heb je minder last van de tintelingen door beta-alanine. De cafeïne kun je dan nog los kort voor je training innemen. Als pil of gewoon als koffie.

Cafeïne is de beste pre-workout an sich, lees er hier meer over. 

Bedenk je wel dat als je laat op de avond traint, je last kunt hebben met (in)slapen door de cafeïne of de tintelingen. 

Meer lezen over pre-workout? Lees hier meer over pre-workout mixen of over de losse ingrediënten: Bèta-alanine, L-tyrosine en Citrulline malaat.

Bell Academy

Vergroot je kennis met praktische en wetenschappelijk onderbouwde fitness content.

Blijf jezelf verder ontwikkelen als fitness professional, verbeter je eigen resultaten en help anderen.


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 28/07/2022
Laatst bijgewerkt: 04/04/2024

Auteur: Krullaine Berkenveld, BSc

Voorheen moleculair biologisch analist, tegenwoordig gecertificeerd online coach & personal trainer. Ik wil mijn kennis en liefde voor dit vak gebruiken om jou de weg te wijzen naar de juiste en goed onderbouwde informatie over training, voeding en leefstijl.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>